Science Questions for SSC CGL Exam 2017

science-questions-ssc-cgl

Dear Students, Science is an important part in GENERAL STUDIES of SSC CGL and CPO. In SSC CGL, 5-8 questions were asked from this part. So we provide 15 Questions of SCIENCE every day .We have provided Science Notes too.


Q1. Ozone depletion in the atmosphere is mainly caused by 
(a) sulphur dioxide 
(b) nitrogen dioxide 
(c) hydrogensulphide
(d) chlorofluorocarbon
Ans.(d)

Q2. The element with highest first ionization energy is 
(a) hydrogen
(b) helium
(c) lithium
(d) sodium
Ans.(b)

Q3. An atom of an element has atomic number 17 and mass number 36. The number of neutrons in its nucleus is 
(a) 17 
(b) 19 
(c) 36
(d) 53 
Ans.(b)

            

Q4. Which of the following elements is not present in stainless steel? 
(a) Iron 
(b) Tungsten 
(c) Chromium 
(d) Nickel 
Ans.(b)

Q5. TajMahal is greatly affected due to: 
(a) Sound pollution
(b) Deforestation
(c) Acid rain
(d) None of these
Ans.(c)

             

Q6. Pollutant from motor car exhaust that causes mental disease is 
(a) Lead 
(b) NO2
(c) SO2
(d) Hg 
Ans.(a)

Q7. A powerful eye irritant present in smog is 
(a) nitric oxide 
(b) sulphur dioxide 
(c) peroxyacetyl nitrate 
(d) carbon dioxide 
Ans.(c)

Q8. The most reactive among the halogens is 
(a) Fluorine 
(b) Chlorine 
(c) Bromine 
(d) Iodine 
Ans.(a)

Q9. Oxygen has (+) oxidation number only in 
(a) OF2
(b) Cl2O
(c) H2O
(d) N2O 
Ans.(a)

Q10. Which of the following is the major constituent of LPG? 
(a) Methane 
(b) Ethane
(c) Propane 
(d) Butane 
Ans.(d)


Q11. An electric iron has a heating element made of:
(a) Copper 
(b) Tungsten 
(c) Nichrome
(d) Zinc 
Ans.(c)

Q12. The Bhopal tragedy was caused by the gas 
(a) phosgene
(b) carbon monoxide 
(c) methylisocyanate
(d) chlorine
Ans.(c)
Q13. The element used for making solar cells is 
(a) Magnesium 
(b) Sodium 
(c) Calcium 
(d) Silicon 
Ans.(d)

Q14. Which one of the following is not a characteristic feature of alloys?
They are 
(a) Compounds 
(b) Mixtures 
(c) Solutions 
(d) Homogeneous systems 
Ans.(d)

Q15. Wood spirit is 
(a) Methyl alcohol 
(b) Ethyl alcohol 
(c) Butyl alcohol 
(d) Propyl alcohol 
Ans.(a)



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD