Science Questions for SSC CGL Exam 2017

science-questions-ssc-cgl


Dear Students, At SSC ADDA, we are providing 15 important SCIENCE QUESTIONS based on previous year. SSC CGL Pre 2017 Exam is scheduled tentatively in the month of AUGUST 2017. SSC repeats many previous years questions. Every day, we provide quizzes on all the topics of General Studies.
Q1. An element of atomic no. 29 belongs to 
(a) s-block
(b) d-block
(c) p-block
(d) f-block
Ans.(b)

Q2. Baking soda is..
(a) NaHCO3
(b) H2 SO4
(c) HCI
(d) HF
Ans.(a)

Q3. In electro-refining, the pure metal is deposited on
(a) anode
(b) vessel
(c) electrolyte
(d) cathode
Ans.(d)

Q4. Natural rubber is a polymer of 
(a) Styrene
(b) Vinyl acetate
(c) Propene
(d) Isoprene
Ans.(d)

Q5. The pH of lemon juice is expected to be 
(a) more than 7
(b) equal to 7
(c) nothing can be predicted 
(d) less than 7
Ans.(d)

Q6. An example of heterocyclic compound is
(a) Anthracene
(b) Naphthalene
(c) Furan
(d) Benzene
Ans.(c)
Q7. An alloy used in making heating elements for electric heating device is
(a) German Silver
(b) Solder
(c) Alloy Steel
(d) Nichrome
Ans.(d)

Q8. For instant energy, athletes take 
(a) Sucrose 
(b) Vitamin C
(c) Sodium chloride
(d) Milk
Ans.(a)

Q9. The gas causing acid rain in an industrial area is
(a) Methane
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Sulphur dioxide
Ans.(d)

Q10. Citric acid is present in free form in
(a) Tamarind
(b) Milk
(c) Apple
(d) Lemon
Ans.(d)

Q11. The purity of Milk is determined by
(a) Hydrometer
(b) Lactometer
(c) Stalagmometer
(d) Thermometer
Ans.(b)

Q12. KMnO4 can be used as
(a) Insecticide 
(b) Fertilizer
(c) Pesticide
(d) Disinfectant
Ans.(d)
Q13. Insulin is
(a) An enzyme 
(b) A vitamin
(c) Hormone
(d) A synthetic drug
Ans.(c)

Q14. Cathode rays were discovered by
(a) Rutherford
(b) J. J. Thomson
(c) Lord Kelvin
(d) Dirac
Ans.(b)

Q15. Which of the following is used as anesthetic?
(a) NH3
(b) NO
(c) NO2
(d) N2O
Ans.(d)
You may also like to read:



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD