Science Questions for SSC CGL Exam 2017

science-questions-ssc-cgl

Dear Students, Science is an important part in GENERAL STUDIES of SSC CGL and CPO. In SSC CGL, 5-8 questions were asked from this part. So we provide 15 Questions of SCIENCE every day .We have provided Science Notes too.

Q1. Blood cancer is otherwise called as
(a) Anaemia
(b) Polycythemia
(c) Leucopenia
(d) Leukaemia
 Ans.(d)

Q2. Lac, which is used as sealing wax is produced by
(a) stem
(b) roots
(c) insect
(d) bird
 Ans.(c)

Q3. Cancer is a disease where are find uncontrolled
(a) cell division
(b) cell swelling
(c) cell inflammation
(d) cell deformity
Ans.(a)

Q4. Cholecalciferol is the chemical name of which vitamin ?
(a) Vitamin ¬ A
(b) Vitamin – E
(c) Vitamin – D
(d) Vitamin – K
 Ans.(c)

Q5. The science dealing with the study of teeth is

(a) Odontology
(b) Ornithology
(c) Phenology
(d) Cosmology
 Ans.(a)


Q6. Radioimmunoassay (RIA) is a therapy used
(a) to cure lung cancer
(b) to cure AIDS
(c) to cure fractures in bones
(d) to detect antibodies and hormones present in the blood samples
 Ans.(d)

Q7. Which one of the following pairs belongs to cartilaginous fish?

(a) Shark and Tuna
(b) Shark and Ray
(c) Skates and Hilsa
(d) Ray and Eel
Ans.(b)

Q8. Which one of the following animals is called farmer’s friend?
(a) Ant
(b) Earthworm
(c) Bee
(d) Butterfly
 Ans.(b)

Q9. Which one of the following creatures has maximum number of ribs?

(a) Crocodile
(b) Snake
(c) Ray fish
(d) Flying mammal
Ans.(b)

Q10. Of all micro-organisms, the most adaptable and versatile are
(a) Viruses
(b) Bacteria
(c) Algae
(d) Fungi
Ans.(a)

Q11. Which one of the following is related to Silviculture?
(a) Culture of Hilsa
(b) Culture of silver carp
(c) Culture of oil-producing plants
(d) Forest crops
 Ans.(d)

Q12. The term ‘GM food’ refers to the food
(a) that grows under genetic measures
(b) that is genetically modified
(c) that grows under geographical modification
(d) with greater glucose metabolism
 Ans.(b)

Q13. The colour of human skin is produced by

(a) Haemoglobin
(b) Insulin
(c) Adrenaline
(d) Melanin
 Ans.(d)

Q14.Ratinol is the chemical name of which Vitamin ?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
 Ans.(a)

Q15. Washing of peeled vegetables removes the vitamin 

(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
Ans.(b)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD