General Science Questions for Railway Exam 2018 :25th March

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

प्रिय पाठकों,

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा  अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. The material used in the fabrication of a transistor is –
एक ट्रांजिस्टर के निर्माण में प्रयुक्त पदार्थ है:
(a) Aluminum/अल्युमीनियम
(b) Copper/तांबा
(c) Silicon/सिलिकॉन
(d) Silver/चांदी)

Show Answer
Ans.(c)
Sol.The fabrication of the transistor is the process of creating the transistor that is used in electrical and electronics circuit. Transistors are made from very pure silicon or germanium, but certain other semiconductor materials can also be used.


Q2. In which of the following processes is energy released?
निम्न में से किस प्रक्रिया में ऊर्जा का उत्सर्जन होता है? 
(a) Respiration/श्वसन
(b) Photosynthesis/प्रकाश संश्लेषण
(c) Ingestion/घूस
(d) Absorption/अवशोषण

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Respiration is the process in which energy is released.

Q3. If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will –
यदि एक लड़का एक ट्रेन में बैठा है, जो निरंतर वेग पर चल रही है, और उसके द्वारा एक गेंद को सीधे हवा में फेंकने है, तो गेंद –
(a) fall in front of him/उसके सामने गिरेगी
(b) fall behind him /उसके पीछे गिरेगी
(c) fall into hand /हाथ में गिरेगी
(d) None of the above /उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol.If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will fall into his hand.

Q4. A person is hurt on kicking a stone due to –
एक पत्थर को लात मारने पर एक व्यक्ति को ______ के कारण चोट लगी है:
(a) Inertia /जड़ता
(b) Velocity /वेग
(c) Reaction /रिएक्शन
(d) Momentum /संवेग

Show Answer
Ans.(c)
Sol.A person is hurt on kicking a stone due to reaction. Here Newton third law of motion is applied which states that every action has equal and opposite reaction.



Q5. For a body moving with non-uniform acceleration –
गैर-समान त्वरण के साथ बढ़ते शरीर के लिए-
(a) Displacement-time graph is linear /विस्थापन समय ग्राफ़ रैखिक है
(b) Displacement-time graph is non-linear /विस्थापन समय ग्राफ गैर-रैखिक है
(c) Velocity-time graph is non-linear /वेग-समय ग्राफ गैर-रैखिक है
(d) Velocity-time graph is linear /वेग-समय ग्राफ़ रैखिक है

Show Answer
Ans.(c)
Sol.For a body moving with non-uniform acceleration, the velocity -time graph is non linear.



Q6. Static science is associated with- 
स्थिर विज्ञान (स्टेटिक विज्ञान) किसके साथ संबंधित है?
(a) Dynamic situation/डायनामिक स्थिति
(b) Situation of rest/रेस्ट कि स्थिति
(c) Mental situation/मानसिक स्थिति
(d) Data analyzing/डेटा का विश्लेषण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Statics is a branch of mechanics associated with the situation or rest.



Q7. The colour of the star is an indication of its:
तारे का रंग इसकी _______ का एक संकेत है:
(a) Distance from the earth/पृथ्वी से दूरी
(b) Temperature/तापमान
(c) Luminosity/चमक
(d) Distance from the sun/सूर्य से दूरी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The colour of the stars reflects the age of stars. Colour is reflected from the temperature is high, then the star is young. The star will be blue during young stage which indicates high temperature. If star is red the temperature is low. 


Q8. Power of sunglass is- 

धूप के चश्में की पॉवर है:
(a) 0 Dioptre
(b) 1 Dioptre
(c) 2 Dioptre
(d) 4 Dioptre

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The power of the sunglass is 0 dioptre.

Q9. For shaving, one uses- 
शेविंग के लिए, ___________ का उपयोग करना चाहिए है –
(a) Concave mirror/अवतल दर्पण
(b) Plain mirror/समतल दर्पण
(c) Convex mirror/उत्तल दर्पण
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. People use a concave mirror for shaving because when a man standing between the principal focus and pole of a concave mirror, he sees as enlarged, the erect and virtual image of his face.



Q10. Which of the following lens is used to minimize Myopia? 
निम्न में से कौन सा लेंस मिओपिया को कम करने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Convex lens/उत्तल लेंस
(b) Concave lens/अंतराल लेंस
(c) Cylindrical lens/बेलनाकार लेंस
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A concave lens is used to remove the defect of myopia. 



Q11. When beams of red, blue and green lights fall on the same spot, the colour of the light becomes: 
जब लाल, नीले और हरे रंग की रोशनी कि बीम एक ही स्थान पर गिरती हैं, तो लाइट का रंग बन जाता है:
(a) Violet/बैंगनी
(b) Red/लाल
(c) Yellow/पीला
(d) White/सफेद

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Red, green and blue are referred to as the primary colours of light.  If we add the pair of primary colours  we obtain white colour.

Q12. The oil in the wick of an oil lamp rises up due to –
एक तेल के चिराग के तल में तेल किसकी वजह से ऊपर बढता है –
(a) Capillary action/केशिका क्रिया
(b) Low viscosity of oil/तेल की कम चिपचिपाहट
(c) Gravitational force/गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Pressure difference/दबाव अंतर

Show Answer
Ans.(a)
Sol.The oil in the wick of an oil lamp rises up is an example of capillary action.

Q13. The working of a rocket is based on the principle of –
रॉकेट का कार्य किसके सिद्धांत पर आधारित है –
(a) Conservation of momentum/गति का संरक्षण
(b) Conservation of mass/द्रव्यमान का संरक्षण
(c) Conservation of energy/ऊर्जा का संरक्षण
(d) Conservation of angular momentum/कोणीय गति का संरक्षण

Show Answer
Ans.(a)
Sol.The working principle of rocket is conservation of momentum.



Q14. Which among the following phenomena of the optics makes the Endoscopy capable of examining the internal organs such as Abdomen?
निम्नलिखित में से किस प्रकाशिकी घटना में?
(a) Interference/इंटरफ़ेस
(b) Total Internal Reflection/कुल आंतरिक प्रतिबिंब
(c) Diffraction/विवर्तन
(d) Scattering/फैलाव

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Total Internal Reflection is the principle used in endoscopy.



Q15. A bomb at rest explodes into a large number of tiny fragments. The total momentum of all the fragments –
स्थिर स्थिति में रखा एक बम कई छोटे टुकड़ों में विस्फोटित हो जाता है. सभी टुकड़ों की कुल गति कितनी होगी –
(a) is zero/शून्य
(b) depends on the total mass of all the fragments/सभी टुकड़ों के कुल द्रव्यमान पर निर्भर करता है
(c) depends on the speeds of various fragments/विभिन्न टुकड़ों की गति पर निर्भर करता है
(d) is infinity/अनंत है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. When bomb explode the total momentum of all particle fragments momentum is zero.





You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD