RRB NTPC Venn Diagram Questions : 9th April 2019 | Watch LIVE Discussion

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Directions (1-5)In the following figure small square represents the persons who know English, triangle to those who know Marathi, big square to those who know Telugu and circle to those who know Hindi. In the different regions of the figures from 1 to 12 are given.
निम्नलिखित आकृति में छोटा वर्ग उन लोगों का प्रतिनिधित्व करता है जो अंग्रेजी जानते हैं, त्रिभुज उन लोगों के लिए जो मराठी जानते हैं, बड़ा वर्ग जो तेलुगु जानते हैं और सर्कल जो हिंदी जानते हैं। आंकड़ों के विभिन्न क्षेत्रों में 1 से 12 तक दिए गए हैं।

Q1.How many persons can speak English and Hindi both the languages only ?
कितने लोग केवल अंग्रेजी और हिंदी दोनों भाषाएं बोल सकते हैं?
(a)5
(b)8
(c)7
(d)18

S1.Ans(a)
Sol.
NA numberof persons who can speak English and Hindi both only is 5.

Q2.How many persons can speak Marathi and Telugu both ?
कितने व्यक्ति मराठी और तेलुगु दोनों भाषाएँ बोल सकते हैं?
(a)10
(b)11
(c)13
(d)None of these/ इनमें से कोई नहीं

S2.Ans(c)
Sol.
6 + 7 = 13.

Q3. How many persons can speak only English ?
कितने व्यक्ति केवल अंग्रेजी बोल सकते हैं?
(a)9
(b)12
(c)7
(d)19

S3.Ans(b)
Sol.
Number of persons were can speak English is 12.

Q4. How many persons can speak English, Hindi and Telugu ?
कितने व्यक्ति अंग्रेजी, हिंदी और तेलुगु बोल सकते हैं?
(a)8
(b)2
(c)7
(d)None of these/ इनमें से कोई नहीं

S4.Ans(b)
Sol.
Number of persons who can speak English, Hindi and Telugu is 2.

Q5.How many persons can speak all the languages ?
कितने व्यक्ति सभी भाषाएं बोल सकते हैं?
(a)1
(b)8
(c)2
(d)None/ कोई नहीं

S5.Ans(d)
Sol.
There is no such person who can speak all the languages.

Q6.In the following figure triangle represents ‘girls’, square players and circle-coach. Which part of the diagram represents the girls who are player but not coach?
निम्नलिखित आकृति में त्रिकोण लड़कियों का प्रतिनिधित्व, वर्ग खिलाड़ियों का और सर्कल-कोच का प्रतिनिधित्व करता है। आरेख का कौन सा हिस्सा उन लड़कियों का प्रतिनिधित्व करता है जो खिलाड़ी हैं लेकिन कोच नहीं हैं?


(a)P
(b)Q
(c)R
(d)S

S6.Ans(b)
Sol.
Q part of the figure represents those girls who are players but not coach.

Directions(7-10)Study the diagram given below and answer each of the following questions.
नीचे दिए गए आरेख का अध्ययन करें और निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर दें।

Q7. How many persons who take tea and wine but not coffee ?
कितने लोग हैं जो चाय और वाइन लेते हैं लेकिन कॉफ़ी नहीं?
(a)20
(b)17
(c)25
(d)15

S7.Ans(b)
Sol
17 persons take tea and wine but not coffee.

Q8.How many persons are there who take both tea and coffee but not wine ?
ऐसे कितने व्यक्ति हैं जो चाय और कॉफी दोनों लेते हैं लेकिन वाइन नहीं?
(a)22
(b)17
(c)7
(d)20

S8.Ans(c)
Sol.Number of persons was taken both tea and coffee but not wine is 7.

Q9.How many persons take wine?
कितने व्यक्ति वाइन लेते हैं?
(a)100
(b)82
(c)92
(d)122

S9.Ans(d)
Sol.
122 persons take wine.

Q10.How many persons are there who takes only coffee?
कितने लोग हैं जो केवल कॉफी लेते हैं?
(a)90
(b)45
(c)25
(d)20

S10.Ans(b)
Sol.
Option BExplanation:25 + 20 = 45

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019