RRB NTPC Reasoning Questions : 9th June 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द का चयन कीजिये.
(a) Walls / दीवारें
(b) Doors / दरवाजे
(c) Floor/ फर्श
(d) Foundation / संस्थान

S1. Ans.(d)
Sol. Foundation is the main part or the first thing after that rest are made.

Q2. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम वर्ण का चयन कीजिये.
(a) DU
(b) KP
(c) JQ
(d) GT

S2. Ans.(a)
Sol. Pair of opposite letters except DU.

Q3. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
BD, CE, DF, EG, ?
(a) FG
(b) DH
(c) FH
(d) EH

S3. Ans.(c)
Sol. +1 series

Q4. Raman remembers that the examination is after 15th May but before 18th May, while Deep remembers that the examination is before 21st May but after 16th May. On which date of May is the examination?
रमन को याद हैं कि परीक्षा 15 मई के बाद है लेकिन 18 मई से पहले है, जबकि दीप को याद हैं कि परीक्षा 21 मई से पहले है लेकिन 16 मई के बाद है. मई में किस तारिख को परीक्षा है?
(a) 17
(b) 18
(c) 19
(d) 20

S4. Ans.(a)
Sol. Raman → 15 May < Exam < 18 May
Deep → 16 May < Exam < 21 May
∴ Exam is on 17.

Q5. Pointing to a lady in the photograph Amit said,” She is the mother of the only grandson of my mother “. How is the lady related to Amit?
तस्वीर में एक महिला की ओर इशारा करते हुए अमित ने कहा, “वह मेरी मां के एकमात्र पोते की मां है”. अमित से महिला कैसे संबंधित है?
(a) Mother/माता
(b) Daughter/ बेटी
(c) Niece/ भतीजा / भतीजी
(d) Wife/ पत्नी

S5. Ans.(d)
Sol.

Q6. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में उस शब्द का चयन कीजिये जिसे दिए गये शब्द के वर्णों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता.
CARBONATE
(a) CARBON
(b) BORN
(c) EARN
(d) BOSE

S6. Ans.(d)
Sol. ‘BOSE’ ; There is no ‘S’ in the given word.

Q7.If 6 A 11 B 33 = 18 and 4 A 9 B 18 = 8, then 3 A 5 B 35 = ?
यदि 6 A 11 B 33 = 18 और 4 A 9 B 18 = 8, तो 3 A 5 B 35 = ?
(a) 12
(b) 25
(c) 21
(d) 18

S7. Ans.(c)
Sol.

Q8.In the given figure, how many white apples are there?
दिए गए चित्र में कितने सफ़ेद सेब हैं ?


(a) 37
(b) 73
(c) 36
(d) 88

S8. Ans.(b)
Sol. White apples = 37 + 36 = 73

Q9. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Peacock : India :: Bear : ?
मोर : भारत :: भालू : ?
(a) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(b) America/अमेरिका
(c) England/इंग्लैंड
(d) Russia/रूस

S9. Ans.(d)
Sol.
Peacock is national bird of India
Similarly, Bear is national Animal of Russia.

Q10.Among four books, Book1 is twice as heavy as Book 2. Book 3’s weight is half of Book 2’s weight. Book 4 is 60 grams more as compared to Book 2 but 60 grams less as compared Book 1. Which book is heaviest?
चार पुस्तकों में से, पुस्तक 1, पुस्तक 2 से दोगुनी भरी है. पुस्तक 3 का वज़न पुस्तक 2 के वज़न का आधा है. पुस्तक 4, पुस्तक 2 की तुलना में 60 ग्राम अधिक भारी है लेकिन पुस्तक 1 की तुलना में 60 ग्राम कम है. कौन सी पुस्तक सबसे भारी है?
(a) Book 1 / पुस्तक 1
(b) Book 2/पुस्तक 2
(c) Book 3/ पुस्तक 3
(d) Book 4/ पुस्तक 4

S10.Ans (a)
Sol.
Book 1 > Book 4 > Book 2 > Book 3
Book 1 is the heaviest.

Links for RRB NTPC Recruitment 2019
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD