RRB NTPC Reasoning Questions : 8th June 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives. /दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म का चयन कीजिये:
(a) FJ
(b) KO
(c) RV
(d) WZ
 Ans.(d)
Sol.
 
Q2. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives. /दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म का चयन कीजिये:
(a) 192
(b) 240
(c) 141
(d) 173
Ans.(d)
Sol.
Except 173 other three are divisible by 3. 
 
Q3. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. /एक लुप्त पद के साथ एक श्रृंखला दी गई है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिये जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा। 
BD, EG, HJ, ?
(a) LN
(b) LM
(c) KM
(d) KN
Ans.(c)
Sol.
 
 
Q4. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. /एक लुप्त पद के साथ एक श्रृंखला दी गई है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिये जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा। 
18, 25, 34, 45, ?
(a) 60
(b) 58
(c) 59
(d) 65
Ans.(b)
Sol.
 
 
Q5. The sum of ages of Ram and his son is 48. If his uncle’s age is also included the average becomes 40. What is the age of Ram’s uncle? /राम और उसके पुत्र की आयु का योग 48 वर्ष है। यदि उसके चाचा की आयु को भी शामिल किया जाता है तो औसत 40 हो जाता है। राम के चाचा की आयु कितनी है?
(a) 48
(b) 50
(c) 72
(d) 34
Ans.(c)
Sol.
Let age of Ram be ‘R’
Age of his son be ‘S’
Age of his uncle be ‘U’
∴(48+U)/3=40 (As R+S=48)
U = 120 – 48
U = 72 
 
Q6. In each of the following question, a series is given with one term missing. Find out the missing term from the given alternatives. /निम्नलिखित प्रश्न में, एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से लुप्त पद ज्ञात कीजिये।
1, 3, 3, 6, 7, 9, ?, 12, 21
(a) 9
(b) 20
(c) 11
(d) 13
Ans.(d)
Sol. Clearly, the given sequence is a combination of two series:
I. 1, 3, 7, ?, 21
and II. 3, 6, 9, 12
The pattern followed in (I) is +2, +4, … and the pattern followed in (II) is +3.
So, missing number = 7 + 6 = 13.
Hence, the answer is (d).
 
Q7. Select the related word from the given alternatives. /दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन कीजिये:
Play: Concert :: ? :  Cinema Hall /नाटक: कॉन्सर्ट :: ? :  सिनेमा घर
(a) Symphony /सिंफ़नी
(b) Musician /संगीतकार
(c) Movie /चलचित्र
(d) None /कोई नहीं
Ans.(c)
 
Q8. If ‘<’ means ‘minus’, ‘>’ means ‘plus’, ‘=’ means ‘multiplied by’ and ‘$’ means ‘divided by’, then what would be the value of 31 > 81 $ 9 < 7?  /यदि ‘<’ का अर्थ ‘घटाव’ है,‘>’ का अर्थ ‘जोड़’ है, ‘=’ का अर्थ ‘से गुणा’ है और ‘$’ का अर्थ ‘से भाग’ है, तो 31 > 81 $ 9 < 7 का मान क्या होगा?
(a) 32
(b) 33
(c) 36
(d) None of these /इनमें से कोई नहीं
Ans.(b)
Sol. Using the correct symbols we have: 
Given expression = 31 + 81 ÷ 9 – 7 = 31 + 9 – 7 = 33 
 
Q9. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. /दिए गए कथन/कथनों को सत्य मानना है और फिर निर्णय करना है कि  दिया गया कौन-सा निष्कर्ष/पूर्वधारणा निश्चित रूप से दिए गए कथन का अनुसरण करता है।
Statement: /कथन:
Some books are rocks. /कुछ पुस्तक चट्टान हैं 
All rocks are clips. /सभी चट्टान क्लिप्स हैं
Conclusion /निष्कर्ष 
I: Some books are clips/ कुछ पुस्तक क्लिप्स हैं 
II: No rock is a book /कोई चट्टान पुस्तक नहीं है
(a) Only conclusion I follows /केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows /केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both conclusion I and conclusion II follow /निष्कर्ष I और निष्कर्ष II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows/ न तो निष्कर्ष I और न ही निष्कर्ष II अनुसरण करता है
Ans. (a)
 
Q10. Find the correct alternative which will complete the given series: /सही विकल्प ज्ञात कीजिये जो दी श्रृंखला को पूर्ण करेगा?
gr__jk__rj__kg__jj__
(a) gjrrk
(b)jgjrk
(c)jgrrk
(d)gjrjk
Ans.(b)
Sol. grjjk/grjjk/grjjk
Links for RRB NTPC Recruitment 2019
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD