RRB NTPC Reasoning Questions : 8th July 2019_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC Reasoning Questions : 8th...

RRB NTPC Reasoning Questions : 8th July 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of July/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction(1-2): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?

Q1. MN, PQ, TU, YZ, ?

(a) YZ
(b) AB
(c) EF
(d) EJ
Ans (c);
Sol.
RRB NTPC Reasoning Questions : 8th July 2019_50.1

Q2. 10, 29, 66, 127, ?
(a) 330
(b) 115
(c) 218
(d) 273
Ans (c);
Sol. 2³ + 2 = 10
3³ + 2 = 27
4³ + 2 = 66
5³ + 2 = 127
6³ + 2 = 218

Q3. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement: I A graduate is a man./ कथन: I. ग्रेजुएट एक आदमी है।
II This thief is a graduate./ यह चोर ग्रेजुएट है
Conclusions: I This thief is a man./ निष्कर्ष: I यह चोर एक आदमी है
II Some men are thieves./ कुछ आदमी चोर हैं
(a) Conclusion I follows /निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows /निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows /न तो I और न ही II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/ I और II दोनों अनुसरण करते है
Ans (d) ;
Sol.
RRB NTPC Reasoning Questions : 8th July 2019_60.1
both I and II follows.

Q4. The average temperature of a town in the first six days of a month was 41 0C and the sum of the temperatures of the first five days of the same month was 201 0C. What was the temperature on the sixth day of the month?
एक महीने के पहले छह दिनों में एक शहर का औसत तापमान 41 0C था और उसी महीने के पहले पांच दिनों के तापमान का योग 201 0C था। महीने के छठे दिन तापमान क्या था?
(a) 400C
(b) 450C
(c) 460C
(d) 500C
Ans (b);
Sol. Required temperature of sixth day = [41× 6 – 201] = 45°C

Q5. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Uniform ii. Unitary
iii. Umbrella iv. Unicorn
(a) iii, i, iv, ii
(b) iii, iv, ii, i
(c) iii, iv, i, ii
(d) iv, i, ii, iii
Ans(c);
Sol. The correct sequence according to dictionary.
Umbrella → unicorn → uniform → unitary.

Q6. In a certain code language, “ARMS” is written as “5467” and “LIAR” is written as “1254”. How is “SMALL” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “ARMS” को “5467” और “LIAR” को “1254” के रूप में लिखा जा सकता है. तो उसी कूट भाषा में “SMALL” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 76521
(b) 76512
(c) 76511
(d) 76544
Ans (c);
Sol. ARMS → 5467
LIAR → 1254
SMALL → 76511

Q7. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें

15 30 20
6 8 5
84 152 ?

(a) 400
(b) 150
(c) 100
(d) 625
Ans (c);
Sol. (15 + 6) × 4 = 84
(30 + 8) × 4 = 152
(20 + 5) × 4 = 100

Q8. If “#” means “subtraction”, “&” means “division”, “@” means “addition” and “%” means “multiplication”, then 505 & 5 # 4 @ 20 % 5 = ?
यदि “#” का अर्थ “घटा”, “&” का अर्थ “विभाजन”, “@” का अर्थ “जमा” और “%” का अर्थ “गुणा” है, तो 505 & 5 # 4 @ 20 % 5 = ?
(a) 211
(b) 197
(c) 210
(d) 195
Ans (b);
Sol. 505 ÷ 5 – 4 + 20 × 5 = 101 – 4 + 100 = 197

Q9. The speed of Duranto is more than the speed of Rajdhani. Shatabdi moves faster that Garib Rath but slower than Rajdhani. Which one is the slowest?
दुरंतो की गति राजधानी की गति से अधिक है। शताब्दी, गरीब रथ से तेज़ है लेकिन राजधानी की तुलना में धीमी है। सबसे धीमी कौन सी ट्रेन है?
(a) Garib Rath /गरीब रथ
(b) Shatabdi / शताब्दी
(c) Rajdhani/ राजधानी
(d) Duranto / दुरंतो
Ans (a);
Sol. Speed of Duranto > speed of Rajdhani>Speed of Shatabdi > Sped of Garib Rath
So, Garib rath is slowest.

Q10. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Amateur ii. Abominable
iii. Amalgamable iv. Accumulate
(a) ii, i, iv, iii
(b) iii, iv, ii, I
(c) ii, iv, i, iii
(d) ii, iv, iii, i
Ans (d);
Sol. The correct sequence according to dictionary.
Abominable, accumulate, Amalgamable, Amateur

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?