RRB NTPC Reasoning Questions : 7th May 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1.In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गये विकल्पों में से विषम अक्षर का चयन कीजिये.
(a) MT
(b) CJ
(c) SZ
(d) FN
Ans.(d)
Sol. +7 series, except FN
 
Q2. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गये विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन कीजिये.
(a) 11 – 44
(b) 12 – 72
(c) 13 – 52
(d) 14 – 48
Ans.(d)
Sol. 48 is not divisible by 14.
 
Q3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को इस प्रकार व्यवस्थित करें जैसे कि वे शब्दकोष में होते हैं.
1. Rangle
2. Regal
3. Royal
4. Room
5. Rested
(a) 15432
(b) 45312
(c) 12543
(d) 13542
Ans.(c)
Sol. 1. Rangle
2. Regal
5. Rested
4. Room
3. Royal
 
Q4. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
WVU, TSR, QPO, ?
(a) NML
(b) LMN
(c) LMK
(d) KLM
Ans.(a) 
Sol. – 3 series
 
Q5. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में उस शब्द का चयन कीजिये जिसे दिए गये शब्द के वर्णों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता.
Liberation
(a) Ratio
(b) Aion
(c) Bear
(d) Liberal
Ans.(d)
Sol. ‘Liberal’ ; There is no double ‘l’ in the given word.
 
Q6.If “–” denotes “divided by”, “+” denotes “subtracted from”, “×” denotes “added to” and “÷” denotes “multiplied by”, then 
4 ÷ 16 × 5 + 4 – 2 = ?
यदि  “–” का अर्थ “से भाग “, “+” का अर्थ “से घटा “, “×” का अर्थ “जमा” और “÷” का अर्थ “से गुणा”, तो 4 ÷ 16 × 5 + 4 – 2 = ?
(a) 2
(b) 43
(c) 22
(d) 67
Ans.(d)
Sol. 4 ÷ 16 × 5 + 4 – 2
⇒ 4 × 16 + 5 – 4 ÷ 2
⇒ 4 × 16 + 5 – 2
⇒ 64 + 5 – 2
⇒ 67
 
Q7. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों से उस संख्या का चयन करें. जिसे प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर रखा जा सकता है.
 
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 12
Ans.(b)
Sol. 12 × 3 × 4 × 2 = 288
8 × 4 × 1 × 9 = 288
8 × 6 × 3 × 2 = 288
 
Q8.Three positions of a cube are Shown below. 
एक घन की स्तिथियाँ दर्शाई गई है.
Which numbers will come on two faces marked ‘A and B’?
‘A and B’  चिह्नित दो पक्षों पर कौन सी संख्या आएगी?
 
(a) 4 and 3/4 और  3
(b) 4 and 5/ 4 और 5
(c) 2 and 3/2 और 3
(d) 2 and 4/2 और 4
Ans.(c)
Sol.
 
Q9. In the given figure, which number represents pens which are black not red?
दिए गए चित्र में, कौन सी संख्या पेन का प्रतिनिधित्व करती है जो काले है पर लाल नहीं हैं?
 
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 3
Ans.(a)
Sol. 4 represents pens which are black not red.
 
Q10. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा AB पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न चित्र की  सही छवि होगी?
  
Ans.(a)
Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD