RRB NTPC Reasoning Questions : 5th July 2019_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC Reasoning Questions : 5th...

RRB NTPC Reasoning Questions : 5th July 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of July/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Beguile ii. Bigot iii. Begun iv. Bigamy
(a) i, iii, ii, iv
(b) i, iii, iv, ii
(c) i, ii, iii, iv
(d) i, iv, iii, ii
Ans (b);
Sol. i. Beguile
iii. Begun
iv. Bigamy
ii. Bigot

Q2. In a certain code language, “RAINBOW” is written as “1987645” and “SNAP” is written as “3790”. How is “PIANO” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, RAINBOW” को “1987645” और “SNAP” को “3790” के रूप में लिखा जा सकता है. उसी कूट भाषा में “PIANO” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 08976
(b) 08947
(c) 08974
(d) 08977
Ans (c);
Sol.
∴ P I A N O → 0 8 9 7 4

Q3. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/कथन:
All birds are trees./ (I) सभी पक्षी पेड़ हैं
(II) Some trees are hens./ (II) कुछ पेड़ मुर्गियाँ हैं

Conclusion:/निष्कर्ष:
Some birds are hens./ (I) कुछ पक्षी मुर्गियाँ हैं
(II) Some hens are trees./ (II) कुछ मुर्गियाँ पेड़ हैं
(a) Conclusion I follows /निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows /निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows /न तो I और न ही II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/ I और II दोनों अनुसरण करते है
Ans (b);
Sol.
Conclusion II follows.

Q4. If “A” denotes “multiplied by”, “B” denotes “subtracted from”, “C” denotes “added to” and “D” denotes “divided by”, then 8 B 31 C 49 D 7 A 16 = ?
यदि “A” का अर्थ “से गुणा”, “B” का अर्थ “से घटा”, “C” का अर्थ “जमा ” और “D” का अर्थ “से भाग “, तो 8 B 31 C 49 D 7 A 16 = ?
(a) 89
(b) 98
(c) 102
(d) 11
Ans (a);
Sol. 8 B 31 C 49 D 7 A 16
⇒ 8 – 31 + 49 ÷ 7 × 16
⇒ 8 – 31 + 7 × 16
⇒ 8 – 31 + 112 ⇒ 120 – 31 ⇒ 89

Q5. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
कौन सा अक्षर समूह दी गयी अक्षर श्रृंखला के रिक्त स्थानों में क्रमिक रूप से रखने पर श्रृंखला को पूरा करता है?
x_zz_xx_z_yx
(a) xyxy
(b) xxxy
(c) yyyz
(d) zyyy
Ans (c);
Sol. x y z z y x / x y z z y x

Q6. Ram travels towards east covering 5 km. He takes a left turn and travels 10 km more. Then, he takes a right turn and travels another 5km and finally takes a right turn to cover 10 km. How far is he from his original position?
राम पूर्व की ओर 5 कि.मी चलता है. फिर वह बाएं मुड़ता है और 10 कि.मी चलता है. फिर वह दायें मुड़ता है और 5 कि.मी चलता है और अंत में वह दायें मुड़ता है और 10 कि.मी चलता है. वह अपने आरंभिक बिंदु से कितनी दूरी पर है?
(a) 10 km /10 किमी
(b) 20 km/20 किमी
(c) 15 km /15 किमी
(d) 25 km / 25किमी
Ans (a);
Sol.

Q7. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें
(a) America / अमेरिका
(b) India/भारत
(c) Bangladesh/बांग्लादेश
(d) Pakistan/पाकिस्तान
Ans (a);
Sol. All are SAARC countries except America.

Q8. Akram is the son of Shahid. Shahid’s sister, Julie has a son Zeeshan and a daughter Yana. Zeba is the sister of Zeeshan’s mother. How is Yana related to Zeba?
अकरम शाहिद का बेटा है। शाहिद की बहन, जूली का एक बेटा ज़ीशान और एक बेटी याना है। ज़ेबा ज़ीशान की माँ की बहन है। याना ज़ेबा से कैसे संबंधित है?
(a) Mother/ मां
(b) Granddaughter/ग्रैंडडॉटर
(c) Sister / बहन
(d) Niece/भांजी/भतीजी
Ans (d);
Sol.
Yana is the niece of Zeba.

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Seed, Sapling, Plant, Flower, ?
(a) Stem
(b) Fruit
(c) Root
(d) Branch
Ans (b);
Sol.
(( Seed,Sapling,Plant,flower,Fruit ))(Steps of growth)

Q10. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Aperture ii. Application
iii. Appliance iv. Appeal
(a) iv, i, ii, iii
(b) i, iv, iii, ii
(c) i, iii, ii, iv
(d) i, ii, iii, iv
Ans (b);
Sol. i. Aperture
iv. Appeal
iii. Appliance
ii. Application

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?