RRB NTPC Reasoning Questions : 27th September 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in September/October 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें
Book : Pages : : ? : ?
पुस्तक: पन्ने :: ? : ?
(a) Writer : Write/ लेखक: लिखना
(b) Pen : Write/पेन : लिखना
(c) Car : Tyre/ गाड़ी : पहिया
(d) Tyre : Round/पहिया : गोल

S1. Ans.(c)
Sol. Book has pages.
Similarly, Car has tyres.

Q2. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें
553 : 551 : : 447 : ?
(a) 443
(b) 445
(c) 441
(d) 451

S2. Ans.(b)
Sol. 553 – 2 = 551
447 – 2 = 445

Q3. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें
15 : 22 : : 19 : ?
(a) 24
(b) 20
(c) 26
(d) 22

S3. Ans.(c)
Sol.
15 + 7 = 22
19 + 7 = 26

Q4. In the following question, select the related letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित वर्ण का चयन करें
BCE : IJL : : CDF : ?
(a) KLN
(b) JKM
(c) JLN
(d) KMN

S4. Ans.(b)
Sol.
+7 series
CDF → JKM

Q5. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें
Influenza : Virus : : Ringworm : ?
इन्फ्लुएंजा: वायरस:: दाद:?
(a) Bacteria/ बैक्टीरिया
(b) Fungi/ कवक
(c) Parasite/ परजीवी
(d) Protozoa/ प्रोटोजो

S5. Ans.(b)
Sol.
Influenza is called by Virus
Ringworm is caused by Fungi

Q6. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें
(a) Zinc – Metal/ जस्ता – धातु
(b) Aluminum – Metal/ एल्युमिनियम – धातु
(c) Crocodile – Water/ मगरमच्छ – पानी
(d) Gold – Metal/ सोना- धातु

S6. Ans.(c)
Sol. Crocodile is not water.

Q7. In the following question, select the odd letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण का चयन करें
(a) BE
(b) SU
(c) AD
(d) OR

S7. Ans.(b)
Sol. +3 series except SU (+2 series)

Q8. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें
(a) Red – Stop/लाल- रुकें
(b) Green – Go/हरा- जाना
(c) Pink – Red/गुलाबी- लाल
(d) Yellow – Wait/पीला- प्रतीक्षा करें

S8. Ans.(c)
Sol.
Pink and Red both are colour means same pair.

Q9. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें
(a) Definite / निश्चित
(b) Specific / विशिष्ट
(c) Doubtful / संदिग्ध
(d) Distinct / अलग

S9. Ans.(c)
Sol.
Doubtful is having different meaning from the rest three words.

Q10. In the following question, select the odd one from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण का चयन करें
(a) BEHK
(b) JMPS
(c) PSVY
(d) EHKM

S10. Ans.(d)
Sol.
+3 series except EHKM.

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?