Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home Railway RRB NTPC Reasoning Questions : 26th April 2019

RRB NTPC Reasoning Questions : 26th April 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW
Q1. In following question some statements followed by some conclusions are given. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements: / कथन: 
I. All trousers are white./ सभी पतलून सफेद हैं.
II. All whites are colour. / सभी सफेद रंग हैं.
Conclusions: / निष्कर्ष:
I. Some whites are trousers /कुछ सफ़ेद पतलून हैं.
II. All colours are white. /सभी रंग सफ़ेद है. 
(a) Only conclusion (I) follows. / केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion (II) follows. /केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both conclusion follow. /निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither (I) nor (II) follows. /न तो I न ही II अनुसरण करता है
Ans.(a)
Sol.
Q2. Which of the following Venn diagram best represents the relationship between Dogs, Animals and Flesh-eaters.
निम्नलिखित में से कौन सा आरेख कुत्तों, पशु और मांस-खाने वालों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है।
Ans.(b)
Sol.
All the dogs are belonging to animals but some dogs are flesh eater but not all.
 
Q3.Which will replaced the question mark ? 
प्रश्न चिन्ह की जगह क्या आएगा?
(a) 72
(b) 76
(c) 80
(d) 84
Ans.(c)
Sol.
(3)² + (5)² + 11 = 45 
(2)² + (6)² + 4 = 44 
Similarly, 
(3)² + (8)² + 7 = 80 
 
Q4.If 15 (196) 29 and 6 (100) 16, then what is the value of ‘A’ in 31 (A) 48 ? 
यदि 15 (196) 29 और 6 (100) 16, तो 31 (A) 48 ‘A’ का मान ज्ञात करें.
(a) 361
(b) 256
(c) 324
(d) 289
Ans.(d)
Sol.
29 – 15 = (14)² = 196 
16 – 6 = (10)² = 100
Similarly, 
48 – 31 = (17)² = 289
Q5. In the following question, find out the odd word from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Mobile Phone/ मोबाइल फोन
(b) Laptop/ लैपटॉप
(c) Television/ टेलीविजन
(d) Cathode Rays / कैथोड किरणें
Ans.(d)
Sol.
Except (d), all other options are electronic gadgets.
 
Q6.In a certain code language, “RESIST” is written as “OANPOE”. How is “GINGER” written in that code language ? 
किसी निश्चित कूट भाषा में, “RESIST” को “OANPOE” के रूप में लिखा जाता है. तो उसी कूट भाषा में “GINGER” कैसे लिखा जाएगा?
(a) NACJEC
(b) KHFOBD
(c) MHFQDF
(d) JECNAC
Ans.(d)
Sol.
Q7.‘Spectacles’ is to ‘see’ as ‘Pencil’ is to _______
‘चश्मा’ ‘देखने’ के लिए होता है उसी तरह ‘पेंसिल’ ______ 
(a) Lead / लीड
(b) Write / लिखना
(c) Paper/ कागज़
(d) Round / गोल
Ans.(b)
Sol.
As spectacles are used to see. Pencil is used to write.
 
Q8. In the following question, select the missing number from the given series. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
3,  7,  16,  32,  57,  ? 
(a) 68
(b) 82
(c) 74
(d) 93
Ans.(d)
Sol.
Q9.Ranjeet starts from point A and walks 4 m towards. North, then turns to his left and walks 5 m. Again, he turns to his left and walks 7 m up to point B. In which direction is he from his starting point A ? 
रणजीत बिंदु A से चलना शुरू करता है और 4 मीटर उत्तर की ओर चलता है, फिर वह अपने बाएं ओर मुड़ता है ओर 5 मीटर चलता है. फिर, वह अपने बाएं ओर मुड़ता है और 7 मीटर बिंदु B तक चलता है. वह अपनी शुरुआती बिंदु A से किस दिशा में है? 
(a) North-East/उत्तर-पूर्व
(b) South-West/दक्षिण-पश्चिम
(c) West/पश्चिम
(d) South/दक्षिण
Ans.(b)
Sol.
Q10.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
PENULTIMATE
(a) PUIT
(b) PULT
(c) MEAR
(d) TIMA
Ans.(c)
Sol.
There is no ‘R’ in PENULTIMATE 

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

SSC MTS 2019 Recruitment

SSC MTS 2019 Apply Online

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD