RRB NTPC Reasoning Questions : 25th September 2019_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC Reasoning Questions : 25th...

RRB NTPC Reasoning Questions : 25th September 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in September/October 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction (1-3): In the following question, select the related words/letters /numbers from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिये।

Q1. JKLM : IIII : : PQRS : ?
(a) PPPP
(b) OOOO
(c) TTTT
(d) OOPP

S1.Ans. (b);
Sol. –1, –2, –3, –4 series

Q2. Subhas Chandra Bose: Orissa :: Mahatma Gandhi: ?
सुभाष चंद्र बोस:उड़ीसा:: महात्मा गाँधी: ?
(a) Bihar/ बिहार
(b) Jammu and Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
(c) Gujarat/ गुजरात
(d) Delhi/ दिल्ली

S2.Ans. (c);
Sol. Orissa is the birth place of Subhas Chandra Bose
Gujarat is the birth place of Mahatma Gandhi.

Q3. 48 : 216 : : 64 : ?
(a) 288
(b) 276
(c) 312
(d) 264

RRB NTPC Reasoning Questions : 25th September 2019_50.1

Direction (4-6): In the following question, select the odd one from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम का चयन कीजिये।

Q4. (a) Sad : Hopeful/ उदास : आशावान
(b) Happy : Ecstatic/ खुश : उल्लसित
(c) High : Giant / उच्च : विशाल
(d) Trail : Pathway/ पथ : पगडंडी

S4. Ans.(a);
Sol. Except option (a), rest are related to one another.

Q5. (a) 512
(b) 216
(c) 343
(d) 719

S5. Ans.(d);
Sol. All are perfect cubes except 719
8³ = 512, 6³ = 216, 7³ = 343

Q6. (a) FHJ
(b) LNQ
(c) JLN
(d) NPR

S6. Ans.(b);
Sol. +2 series, except LNQ.

Q7. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश में दिए गए क्रम के अनुसार व्यवस्थित कीजिए।
1. Feeble 2. From 3. Floor
4. Foam 5. Fluorescent
(a) 13542
(b) 15342
(c) 13524
(d) 15324

S7. Ans.(a);
Sol. 1. Feeble
3. Floor
5. Fluorescent
4. Foam
2. From

Q8. In a certain code language, “RESTED” is written as “SDTSFC” and “POINTS” is written as “QNJMUR”. How is “BANNED” written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में, “RESTED” को “SDTSFC” के रुप में लिखा जाता है और “POINTS” को “QNJMUR” के रुप में लिखा जाता है। उस कूट भाषा में “BANNED” को क्या लिखा जाएगा?
(a) CZOMFC
(b) ABMODE
(c) CZOODE
(d) ABMMFC

S8.Ans.(a);
Sol. +1, –1 series

Q9. If “A” denotes “added to”, “B” denotes “subtracted from”, “C” denotes “multiplied by” and “D” denotes “divided by”, then which of the following equation is true?
यदि “A” का अर्थ “जोड़ना” है, “B” का अर्थ “घटाना” है, “C” का अर्थ “गुणा” है और “D” का अर्थ “भाग” है, तो निम्नलिखित में से कौन सा समीकरण सही है?
(a) 68 D 4 A 6 B 3 C 8 = 0
(b) 13 B 6 D 3 C 2 A 5 = 12
(c) 72 D 18 C 14 B 68 A 10 = – 4
(d) 12 A 6 B 3 C 4 D 3 = 14

S9.Ans.(d);
Sol. 12 A 6 B 3 C 4 D 3 = 14
⇒ 12 + 6 – 3 × 4 ÷ 3 = 14
⇒ 12 + 6 – 4 = 14
⇒ 18 – 4 = 14
⇒ 14 = 14

Q10. If 27 (15) 33 and 41 (13) 53, then what is the value of ‘A’ in 26 (A) 35?
यदि 27 (15) 33 और 41 (13) 53 है, तो 26 (A) 35 में ‘A’ का मान क्या है?
(a) 16
(b) 13
(c) 14
(d) 11

S10. Ans. (a);
Sol. 2 + 7 + 3 + 3 = 15
4 + 1 + 5 + 3 = 13
2 + 6 + 3 + 5 = 16

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?