RRB NTPC Reasoning Questions : 25th July 2019_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC Reasoning Questions : 25th...

RRB NTPC Reasoning Questions : 25th July 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in July/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction (1-3): In the following question, select the related words/letters /numbers from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें

Q1. Mathematics : Numbers : : ? : ?
गणित : संख्या :: ? : ?
(a) Geography : Chemicals/ भूगोल: रसायन
(b) Chemistry : Law of motion/ रसायन शास्त्र: गति का नियम
(c) History : Events/ इतिहास: घटनाएँ
(d) Economics : Dates/ अर्थशास्त्र: तिथियाँ.

S1. Ans. (c);
Sol. Number is related to Mathematics
Events is related to History

Q2. 142 : 15 : : 234 : ?
(a) 45
(b) 39
(c) 33
(d) 47

S2. Ans. (c);

RRB NTPC Reasoning Questions : 25th July 2019_50.1
Q3. N : R : : V : ?
(a) Z
(b) A
(c) Y
(d) B

S3. Ans. (a);

Sol.  +4 Series

Direction (4-6): In the following question, select the odd one from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें
Q4.
(a) YXW
(b) LKJ
(c) RQP
(d) MNO

S4. Ans. (d);

Sol.  –1 series in all the three except MNO (+1 series)

Q5.

(a) 49 – 64
(b) 576 – 729
(c) 441 – 484
(d) 100 – 121

S5. Ans. (b);

RRB NTPC Reasoning Questions : 25th July 2019_60.1

Square of pair of consecutive numbers except option (b)

Q6.

(a) Earth/पृथ्वी
(b) Sun/सूर्य
(c) Mercury / बुध ग्रह
(d) Jupiter/जुपिटर

S6. Ans. (b);

Sol.  Sun is not a planet.

Q7. In a row of people Manu is 7th from bottom end of row. Shrey is 10 ranks above Manu. If Shrey is 8th from top end, then how many people are there in this row?
लोगों की एक पंक्ति में मनु पंक्ति के निचले छोर से 7 वें स्थान पर है। श्रेय मनु से 10 रैंक ऊपर है। अगर श्रेय ऊपर से 8 वें स्थान पर है, तो इस पंक्ति में कितने लोग हैं?
(a) 25
(b) 26
(c) 24
(d) 23

S7. Ans. (c);

Sol.  Shrey’s rank from bottom = 7 + 10 = 17

Shrey’s rank from top = 8

Total people = 17 + 8 – 1 = 24

Q8. Seven years ago, the age of Sahil was equal to the present age of Nihal. Sum of Sahil’s age 5 year ago and Nihal’s age 6 years later is 58 years. If Ruchi is 4 years elder to Sahil, then what will be Ruchi’s age (in years) after 10 years?
सात वर्ष पहले साहिल की आयु, निहाल की वर्तमान आयु के बराबर थी। 5 वर्ष पहले साहिल की आयु और 6 वर्ष बाद निहाल की आयु का योग 58 वर्ष है। यदि रूचि, साहिल से 4 वर्ष बड़ी है, तो 10 वर्ष बाद रूचि की आयु (वर्षों में) कितनी होगी?
(a) 38
(b) 46
(c) 42
(d) 36

S8.   Ans. (b);

Sol.  Let the present age of Nihal = x

Present age of Sahil = x + 7

2x = 50

x = 25

present age of Sahil = 25 + 7 = 32

Ruchi’s age = 32 + 4 = 36

Ruchi’s age after 10 years = 36 + 10 = 46

Q9. In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गए विकल्पों में से शब्द उस शब्द का चयन करते हैं जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके नहीं बनाया जा सकता है।
Representation
(a) Paint
(b) Senator
(c) Trees
(d) Strict

S9. Ans. (d);

Sol.   ‘STRICT’, there is no ‘C’.

Q10. In a certain code language, “TROUPE” is written as “GILFKV” and “ERUPTION” is written as “VIFKGRLM”. How is “GENIUS” written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में, “TROUPE” को “GILFKV” के रूप में लिखा गया है और “ERUPTION” को “VIFKGRLM” के रूप में लिखा गया है। उस कूट भाषा में “GENIUS” को कैसे लिखा जाएगा?
(a) TVMRFH
(b) TVMRGH
(c) VIKRGH
(d) TUVHRHS

S10. Ans. (a);
Sol. Pair of opposite letters.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?