Home   »   RRB NTPC Reasoning Questions : 24th...

RRB NTPC Reasoning Questions : 24th June 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

 

Q1. Find the missing (?) in the series:
दी गयी श्रृंखला में अज्ञात (?) ज्ञात करें
….., FHJ, KMO, PRT, ?
(a) UVZ
(b) UXZ
(c) UVW
(d) UWY

S1. Ans.(d)
Sol. +2/+2 series.
Q2. Mother of K’s father is the sister of G. S is the daughter of G. How is S related to K’s father?
K के पिता की माँ G की बहन है. S, G की बेटी है. S, K के पिता से कैसे संबंधित है?
(a) Cousin sister/ कजिन बहन
(b) Mother/माँ
(c) Paternal Aunt/ पैतृक आंट
(d) cannot be determined/ निर्धारित नहीं किया जा सकता है

RRB NTPC Reasoning Questions : 24th June 2019_30.1
Q3.Courtroom: Judge ∷ Stadium : ________
कोर्ट रूम: जज: स्टेडियम: ________
(a) Landlord/ मकान मालिक
(b) Organizer/ आयोजक
(c) Referee/ रेफ़री
(d) Promoter/ प्रमोटर

S3. Ans.(c)
Sol.
A Referee is a decision making authority in a stadium.
Directions (4-7): Find out the odd word/ letters/ number/ number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ वर्ण/संख्या का चयन करे.
Q4. (a) Aizawl / आइजोल
(b) Agartala/अगरतला
(c) Shillong /शिल्लोंग
(d) Darjeeling/दार्जीलिंग

S4. Ans (d);
Sol. Aizawl is the capital of Mizoram
Shillong is the capital of Meghalaya
Agartala is the capital of Tripura
Darjeeling is not the capital state But it is a district in West Bengal.
Q5. (a) VT
(b) FD
(c) PN
(d) JM

S5. Ans(d);
Sol. –2 pattern, except JM.
Q6. (a) 13981
(b) 93172
(c) 47542
(d) 67325

S6. Ans (d);
Sol. Sum of all the digits is 22 except 67325
Q7. (a) 5712
(b) 6212
(c) 3824
(d) 7831

S7. Ans (a);
Sol. 5 + 7 = 12
6 + 2 = 8
3 + 8 = 11
7 + 8 = 15

Q8. In a certain code, 324 means ‘are you alright’, 783 means ‘you come home’ and 9271 means ‘we are at home’. Which digit represents ‘come’?
किसी निश्चित कूट में, 324 का अर्थ ‘are you alright’ है, 783 का अर्थ ‘you come home’ है और 9271 का अर्थ ‘we are at home’ है. कौन सी संख्या ‘come’ का प्रतिनिधित्व करती है?
(a) 8
(b) 9
(c) 7
(d) 3

S8. Ans.(a)
Sol.
324 → are you alright
783 → you come home
9271 → we are at home
you → 3
home → 7
come → 8
Q9. Rearrange the jumbled letters to make meaningful words and then select the one which is different.
अर्थपूर्ण शब्द बनाने के लिए जंबल किए गए अक्षरों को व्यवस्थित करें और फिर जो अलग है उसका चयन करें।
(a) OMESU
(b) ROTINOM
(c) RETIAW
(d) RETNIRP

S9. Ans.(c)
Sol.
(a) Mouse
(b) Monitor
(c) Waiter
(d) Printer
Other than (c) all are related to computer.
Q10. Find the odd pair out.
विषम युग्म का चयन करें
(a) Nitrogen: Air/नाइट्रोजन: हवा
(b) Hydrogen: Water/हाइड्रोजन: पानी
(c) Uranium: Coins/यूरेनियम: सिक्के
(d) Sulfur: Match stick/सल्फर: मैच स्टिक
S10. Ans.(c)
Sol.
Coins are not made of uranium.

 

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *