Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Railway RRB NTPC Reasoning Questions : 24th June 2019

RRB NTPC Reasoning Questions : 24th June 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

 

Q1. Find the missing (?) in the series:
दी गयी श्रृंखला में अज्ञात (?) ज्ञात करें
….., FHJ, KMO, PRT, ?
(a) UVZ
(b) UXZ
(c) UVW
(d) UWY

S1. Ans.(d)
Sol. +2/+2 series.
Q2. Mother of K’s father is the sister of G. S is the daughter of G. How is S related to K’s father?
K के पिता की माँ G की बहन है. S, G की बेटी है. S, K के पिता से कैसे संबंधित है?
(a) Cousin sister/ कजिन बहन
(b) Mother/माँ
(c) Paternal Aunt/ पैतृक आंट
(d) cannot be determined/ निर्धारित नहीं किया जा सकता है


Q3.Courtroom: Judge ∷ Stadium : ________
कोर्ट रूम: जज: स्टेडियम: ________
(a) Landlord/ मकान मालिक
(b) Organizer/ आयोजक
(c) Referee/ रेफ़री
(d) Promoter/ प्रमोटर

S3. Ans.(c)
Sol.
A Referee is a decision making authority in a stadium.
Directions (4-7): Find out the odd word/ letters/ number/ number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ वर्ण/संख्या का चयन करे.
Q4. (a) Aizawl / आइजोल
(b) Agartala/अगरतला
(c) Shillong /शिल्लोंग
(d) Darjeeling/दार्जीलिंग

S4. Ans (d);
Sol. Aizawl is the capital of Mizoram
Shillong is the capital of Meghalaya
Agartala is the capital of Tripura
Darjeeling is not the capital state But it is a district in West Bengal.
Q5. (a) VT
(b) FD
(c) PN
(d) JM

S5. Ans(d);
Sol. –2 pattern, except JM.
Q6. (a) 13981
(b) 93172
(c) 47542
(d) 67325

S6. Ans (d);
Sol. Sum of all the digits is 22 except 67325
Q7. (a) 5712
(b) 6212
(c) 3824
(d) 7831

S7. Ans (a);
Sol. 5 + 7 = 12
6 + 2 = 8
3 + 8 = 11
7 + 8 = 15

Q8. In a certain code, 324 means ‘are you alright’, 783 means ‘you come home’ and 9271 means ‘we are at home’. Which digit represents ‘come’?
किसी निश्चित कूट में, 324 का अर्थ ‘are you alright’ है, 783 का अर्थ ‘you come home’ है और 9271 का अर्थ ‘we are at home’ है. कौन सी संख्या ‘come’ का प्रतिनिधित्व करती है?
(a) 8
(b) 9
(c) 7
(d) 3

S8. Ans.(a)
Sol.
324 → are you alright
783 → you come home
9271 → we are at home
you → 3
home → 7
come → 8
Q9. Rearrange the jumbled letters to make meaningful words and then select the one which is different.
अर्थपूर्ण शब्द बनाने के लिए जंबल किए गए अक्षरों को व्यवस्थित करें और फिर जो अलग है उसका चयन करें।
(a) OMESU
(b) ROTINOM
(c) RETIAW
(d) RETNIRP

S9. Ans.(c)
Sol.
(a) Mouse
(b) Monitor
(c) Waiter
(d) Printer
Other than (c) all are related to computer.
Q10. Find the odd pair out.
विषम युग्म का चयन करें
(a) Nitrogen: Air/नाइट्रोजन: हवा
(b) Hydrogen: Water/हाइड्रोजन: पानी
(c) Uranium: Coins/यूरेनियम: सिक्के
(d) Sulfur: Match stick/सल्फर: मैच स्टिक
S10. Ans.(c)
Sol.
Coins are not made of uranium.

 

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD