RRB NTPC Reasoning Questions : 21th September 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in September/October 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction (1-3): In the following question, select the related words/letters /numbers from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें
Q1. Tongue : Taste :: Nose : ?
जीभ: स्वाद :: नाक : ?
(a) Smell/ गंध
(b) Face/ चेहरा
(c) Touch/ स्पर्श
(d) Chin/ ठोड़ी

S1. Ans.(a);
Sol. Tongue is used to taste.
Nose is used to smell.
Q2. FDH : LJN :: RPT : ?
(a) XYZ
(b) WUY
(c) XVZ
(d) SUV

S2. Ans.(c);
Sol. + 6 series
Q3. 60 : 15 :: 100 : ?
(a) 45
(b) 35
(c) 5
(d) 25

S3. Ans.(d);
Sol. 60÷ 4 = 15
100 ÷ 4 = 25
Direction (4-6): In the following question, select the odd one from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें
Q4. (a) Veena/ वीणा
(b) Guitar/ गिटार
(c) Violin/ वायोलिन
(d) Flute/ बांसुरी

S4.Ans. (d);
Sol. Flute is different from the rest three.
Rest three are string instrument.
Q5. (a) KP
(b) DW
(c) GT
(d) CW

S5.Ans. (d);
Sol. All are pair of opposite letters except CW.
Q6. (a) 1
(b) -2
(c) -(-3)
(d) 5

S6. Ans.(b);
Sol. All are positive except (–2)
Q7. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है, जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए और श्रृंखला को पूरा कीजिए।
Pension, Aptitude, Captain, Tropical, Shotput, ?
(a) Parrot
(b) Apply
(c) Trap
(d) Tetrapod

Q8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है, जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए और श्रृंखला को पूरा कीजिए।
DEC, HIG, LMK, PQO, TUS, ?
(a) XYZ
(b) WXY
(c) XYW
(d) YZA

S8.Ans. (c);
Sol. +4 series

Q9. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Worrisome ii. Wonderful
iii. Worthless iv. Wrong
(a) iv, ii, i, iii
(b) ii, i, iii, iv
(c) ii, iii, i, iv
(d) i, iv, iii, ii

S9. Ans. (b)
Sol.
ii. wonderful
i. worrisome
iii. worthless
iv. wrong
Q10. Meetu’s birthday is on Wednesday 8th March. On what day of the week will be Ritu’s Birthday in the same year if Ritu was born on 10th July?
मीतु का जन्मदिन बुधवार 8 मार्च को है। यदि रितु का जन्म 10 जुलाई को हुआ था, तो उसी वर्ष में सप्ताह के किस दिन रितु का जन्मदिन होगा?
(a) Monday/ सोमवार
(b) Wednesday/ बुधवार
(c) Friday/ शुक्रवार
(d) Saturday/ शनिवार

S10. Ans. (a);
Sol. 8 March → Wednesday
Number of days after 8th March to 10th July
= 23 + 30 +31 +30 + 10 = 124
Number of odd days =124/7= 5
∴Ritu’s birthday = Wednesday + 5 = Monday

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?