RRB NTPC Reasoning Questions : 1st July 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of July/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction( 1- 3); Study the following diagram and answer questions based on it.
निम्नलिखित आरेख का अध्ययन करें और उसके आधार पर प्रश्नों का उत्तर दें।
The diagram represents the likes of children in a society.
आरेख एक समाज में बच्चों की पसंद का प्रतिनिधित्व करता है।
  

Q1. The difference between children who like leopard to those who like tiger is
तेंदुआ पसंद करने वाले बच्चों और बाघ पसंद करने वाले बच्चों के बीच का अंतर क्या है?
(a) 50
(b) 35
(c) 30
(d) 5
Ans. (b)
Sol. Difference = (30+20+35+35)–(35+5+45)
=120–85=35

Q2. How many children like both lion and leopard?
कितने बच्चों को शेर और तेंदुआ दोनों पसंद हैं?
(a) 35
(b) 55
(c) 90
(d) 95
Ans. (c)
Sol. Required number = 20+35+35=90

Q3. How many children who like lion, also like the tiger?
कितने बच्चे जिन्हें शेर पसंद है, उन्हें बाघ भी पसंद हैं?
(a) 5
(b) 15
(c) 35
(d) 40
Ans. (d)
Sol. Required number = 35+5=40

Direction (4-7):A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Q4. Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, ?
ट्रोपोस्फीयर, स्ट्रैटोस्फीयर, मेसोस्फीयर,?
(a) Exosphere/ बहिर्मंडल
(b) Thermosphere/ थर्मोस्फीयर
(c) Tropopause/ क्षोभमंडल
(d) Ozone Layer/ ओजोन परत
Ans (b);
Sol. Troposphere, stratosphere, Mesosphere Thermosphere, Exosphere are the layers of atmosphere in sequence.

Q5. AZ, BY, CX, ?
(a) WD
(b) DW
(c) DE
(d) DX
Ans (b);
Sol. Pair of opposite letters

Q6. DM, EN, FO, ?
(a) FG
(b) HI
(c) GP
(d) HP
Ans (c);
Sol.

Q7. 79, 159, 199, 219, ?
(a) 229
(b) 234
(c) 239
(d) 222
Ans (a);
Sol.

Q8. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements: (I) Some polynomials are linear equations./ कथन: (I) कुछ बहुपद रैखिक समीकरण हैं
(II) Some linear equations are quadratic./ (II) कुछ रैखिक समीकरण द्विघात हैं
Conclusion: (I) some Polynomials are quadratic./ निष्कर्ष: (I) कुछ बहुपद द्विघात हैं।
(II)some quadratic are Linear equations./ (II) कुछ द्विघात रैखिक समीकरण हैं।
(a) Conclusion I follows/ निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b)ConclusionII follows/ निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows/ न तो I और न ही II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/ I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Ans (b);
Sol.

Conclusion II follows

Q9. Which signs should be interchanged if the equation below needs to be true?
यदि नीचे दिए गए समीकरण को सही करना हो, तो किन संकेतों को आपस में बदला जाना चाहिए?
2÷ 16–2+6×1=0
(a) × and –/× और –
(b) – and +/– और +
(c) – and ÷ /– और ÷
(d) + and ×/+ और ×
Ans. (c)
Sol. By checking options, for option (c).
L.H.S=2–16÷ 2 + 6×1
=2–8+6
=0=R.H.S

Q10. A statement followed by some conclusions are given below.
एक कथन दिया गया है जिसके कुछ निष्कर्ष नीचे दिए गये है
Statement: The price of pulses has increased steeply./ कथन: दालों की कीमत में भारी वृद्धि हुई है
Conclusions:/निष्कर्ष:
I. People cannot buy pulses./ लोग दाल नहीं खरीद सकते
II. Pulses have become a rare commodity./ दाल एक दुर्लभ वस्तु बन गई है
Rind which of the given conclusions logically follow from the given statement.
दिए गए कथनों में से कौन सा निष्कर्ष तार्किक रूप से अनुसरण करता है।
(a) Only conclusion I follows./केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows./ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both I and II follow./ I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither I nor II follows./ न तो I और न ही II अनुसरण करता है
Ans. (d)
Sol.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019