RRB NTPC Reasoning Questions : 16th August 2019_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC Reasoning Questions : 16th...

RRB NTPC Reasoning Questions : 16th August 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in July/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
RM : XG : : ER : ?
(a) PK
(b) LK
(c) KL
(d) PL

.S1. Ans. (c)

RRB NTPC Reasoning Questions : 16th August 2019_50.1

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
ET : VG : : NO : ?
(a) IM
(b) MI
(c) ML
(d) LM

S2. Ans. (c)
Sol. ⇒ ML, Alphabets are related to its opposite alphabets
ABCDEFGHIJKLM
↓↑ ↑↑
ZYXWVUTSRQPON

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
97 : 63 : : 67 : ?
(a) 38
(b) 56
(c) 42
(d) 45

S3. Ans. (c)
Sol. 9 × 7 = 63

Direction(4-5): For the following questions. Find out the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्नों के लिए, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या युग्म का चयन करें.

Q4. (a) 636
(b) 749
(c) 864
(d) 989

S4. Ans. (d)
Sol. 62 = 36
72 = 49
82 = 64
92 = 81

Q5. (a) Daman and Diu/दमन और दीव
(b)Puducherry/ पुदुच्चेरी
(c) Delhi /दिल्ली
(d) Chennai/चेन्नई

S5. Ans. (d)
Sol. Chennai is a city all other are union territories.

Q6. If 27th December 2009 was a Thursday, then what day of the week was it on 1st March 2010?
यदि 27 दिसम्बर 2009 को गुरूवार था, तो 1 मार्च 2010 को सप्ताह का कौन सा दिन था?
(a) Thursday /गुरुवार
(b) Friday /शुक्रवार
(c) Sunday /रविवार
(d) Monday/सोमवार

S6. Ans. (b)
Sol. 27th Dec. 2009 – Thursday
1st March 2010 → ?
No. of Days between them = 4 + 31 + 28 + 1
= 64
Dividing it by 7 we get remainder = 1
Thursday + 1 Day = Friday

Q7. A man is facing towards the east. He turns 270 degrees clockwise and then takes a right turn. Finally, he turns 90 degrees anticlockwise. Which direction is he facing now?
एक व्यक्ति पूर्व की ओर मुख कर के खड़ा है. वह 270 डिग्री घडी की सुई की दिशा में मुड़ता है और फिर दाएँ मुड़ता है. अंत में, वह 90 डिग्री घडी की सुई की विपरीत दिशा में मुड़ता है. अब वह किस दिशा की ओर उन्मुख है?
(a) West /पश्चिम
(b) South /दक्षिण
(c) North /उत्तर
(d) East/पूर्व

S7. Ans. (c)
Sol.

RRB NTPC Reasoning Questions : 16th August 2019_60.1
Q8. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए पत्र श्रृंखला में अंतराल पर अनुक्रमिक रूप से रखे जाने पर अक्षरों का कौन सा सेट इसे पूरा करेगा?
p_rt_rr_p_rt
(a)rptr
(b)rrtp
(c)ptrr
(d)tprt

S8. Ans. (a)
Sol. prrt/prrt/prrt

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
TP, UQ, WS, ZV, ?
(a) EY
(b) DZ
(c) CY
(d) CZ

RRB NTPC Reasoning Questions : 16th August 2019_70.1
Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
RP, DM, SQ, CL, TR, ?
(a) AJ
(b) US
(c) DM
(d) BK

S10. Ans. (d)
Sol.

RRB NTPC Reasoning Questions : 16th August 2019_80.1

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?