RRB NTPC Reasoning Questions : 15th October 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in October/November 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction(1 – 2): Select the related letters/word/number from the given alternative.
दिए गए विकल्प में से संबंधित अक्षर / शब्द / संख्या का चयन करें ।
Q1. 4 : 16 : : 9 : ?
(a)72
(b) 81
(c) 12
(d) 100
S1. Ans.(b)
Sol. 42=
16. Therefore, 92 =81
Q2. GHIJ : CEGI : : PQRS : ?
(a) LNPR
(b) LMPR
(c) MNPT
(d) NMQR
S2. Ans. (a)
Sol. In the group
GHIJ, each letter is shifted -4, -3, -2 and -1 position in alphabetical
sequence to get CEGI.
Q3. In a certain code language, UNDER is coded as VPGIW. How is SOME coded in the same language?
एक निश्चित कोड भाषा में, UNDER को VPGIW के रूप में कोडित किया जाता है। SOME को उसी भाषा में कैसे कोडित किया जाता है?
(a) TPQH
(b) TQPI
(c) TOPJ
(d) TPQH
S3. Ans. (b)
Sol. According to the alphabetical sequence,
each letter in the word UNDER is shifted to its right by 1, 2, 3, 4 and 5
places respectively.
Q4. In a certain code language, SMART is coded as RNZSS. How is NAÏVE coded in the same language?
एक निश्चित कोड भाषा में, SMART को RNZSS के रूप में कोडित किया गया है। इसी कोड भाषा में NAÏVE को कैसे कोडित किया जाता है?
(a) MBHWD
(b) OZJUF
(c) OBHUF
(d) MBHVE
S4.Ans. (a)
Sol. In the word SMART, each odd places letter
is shifted 1 place to its left while each even placed letter is shifted to its
right according to their alphabetical sequence. So, by following the same
pattern for the word NAÏVE, the corresponding code will be MBHWD
Q5. In a certain code language, LAME is coded as 31. How is DULL coded in the same language?
एक निश्चित कोड भाषा में, LAME को 31 के रूप में कोडित किया जाता है। उसी भाषा में DULL को कैसे कोडित किया जाता है?
(a) 84
(b) 74
(c) 64
(d) 49
S5. Ans. (d)
Sol. Taking A=1, B=2, C=3 and so on, we can see
that 31 is the sum of the positions of LAME.
Q6. From the positions of a cube are shown below, Which letter will be on the face opposite to face with ‘A’?
एक घन की दो स्थितियों को नीचे दर्शाया गया है, ‘A’ वाले फलक के विपरीत वाले फलक पर कौन सा अक्षर होगा?

A. D
B. B
C. C
D. F
S6.Ans. (A)
Sol. The letters of the adjacent faces to the face with letter A, are B, F, C and E. Hence D is the letter of the face opposite to the face with letters (A).
Q7. Here 4 positions of a cube are shown. Which sign will be opposite to ‘+’ ?
यहाँ एक घन की 4 स्थितियों को दिखाया गया है। कौन सा चिन्ह ‘+’ के विपरीत होगा?

A. %
B. –
C. x
D. $
S7. Ans. (C)
Sol. From position I and III common face with % is in the same position. Hence according to rule (3) opposite is X.
Q8. From the four positions of a dice given below, find the color which is opposite to yellow ?
नीचे एक पासे की चार स्थितियों को दर्शाया गया है, वह रंग कौन सा है, जो पीले रंग के विपरीत है?
A. Violet / वायलेट
B. Red/ लाल
C. Rose/रोज़
D. Blue/नीला
S8.Ans. (A)
Sol. The colors adjacent to yellow are orange, blue, red and rose. Hence violet will be opposite to yellow.
Q9. After walking 6 km, I turned to the right and then walked 2 km. After then I turned to the left and walked 10 km. In the end, I was moving towards the North. From which direction did I start my journey?
छह किमी चलने के बाद, मैं दाईं ओर मुड़ता हूँ और फिर 2 किमी चलता हूँ। उसके बाद, मैं बाईं ओर मुड़ता हूँ, और 10 किमी चलता हूँ। अंत में, मैं उत्तर की ओर बढ़ रहा था, मैंने अपनी यात्रा किस दिशा से शुरू की?
A. North / उत्तर
B. South/ दक्षिण
C. East / पूर्व
D. West. /पश्चिम

Q10. Careful is to cautious as boastful is to
सावधान करने के लिए सतर्क है के रूप में घमंड करने के लिए है
A. arrogant
B. humble
C. joyful
D. suspicious
S10.Ans. (A)
Sol. Careful and cautious are synonyms (they mean the same thing). Boastful and arrogant are also synonyms.
 

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD