Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home Railway RRB NTPC Reasoning Questions : 15th May 2019

RRB NTPC Reasoning Questions : 15th May 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW
Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives. /दिए गए विकल्पों में से संबधित शब्द/अक्षर/ संख्या को चुनिए:
Rajiv Gandhi Airport : Hyderabad : : Indira Gandhi Airport : ? 
राजीव गाँधी हवाई अड्डा : हैदराबाद : : इंदिरा गाँधी हवाई अड्डा : ?
(a) Mumbai /मुंबई
(b) Bangalore /बैंगलोर
(c) Delhi /दिल्ली
(d) Kolkata /कोलकाता
Ans.(c)
Sol. First is Airport and second is city related to airport.
 
Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives. //दिए गए विकल्पों में से संबधित शब्द/अक्षर/ संख्या को चुनिए:
TEW : PAS : : IVX : ?
(a) ETR
(b) SQR
(c) ERT
(d) RNP
Ans.(c)
Sol.
Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives. /दिए गए विकल्पों में से संबधित शब्द/अक्षर/ संख्या को चुनिए:
PEON : QGRR : : RUDE : ?
(a) MLNO
(b) SWGI
(c) TVSA
(d) STRR
Ans.(b)
Sol.
Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives. /दिए गए विकल्पों में से संबधित शब्द/अक्षर/ संख्या को चुनिए:
167 : 43 : : 245 : ?
(a) 75
(b) 22
(c) 72
(d) 91
Ans.(b)
Sol.
1 + 6 × 7 → 43: :  2 + 4 × 5 → 22
 
Q5. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives. /दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म को चुनिए:
(a) Hazy /धुंधला
(b) Cloudy / मेघाच्छन्न
(c) Translucent/ पारभासी
(d) Transparent/ पारदर्शक
Ans.(d)
Sol.
Except Transparent other three are synonyms.
 
Q6.If 7 (110) 4 and 19 (930) 12, then what is the value of ‘A’ in 16 (A) 9? 
यदि 7 (110) 4 और 19 (930) 12, तो 16 (A) 9 में ‘A’ का मान क्या है?
(a) 580
(b) 600
(c) 640
(d) 700
Ans.(b)
Sol. (7 + 4) × (7 + 4 – 1) = 110
(19 + 12) × (19 + 12 – 1) = 930
(16 + 9) × (16 + 9 – 1) = 600
 
Q7. In the following question, select the missing number from the given series. /निम्नलिखित प्रश्न में दी गई श्रृंखला में से लुप्त संख्या ज्ञात कीजिये: 
(a) 1678
(b) 2341
(c) 1137
(d) 1638
Ans.(d)
Sol.
Column 1:  99 × 15 = 1485
Column 2:  31 × 17 = 527
Column 3:  91 × 18 = 1638
 
Q8. If “#” means “subtraction”, “&” means “division”, “@” means “addition” and “%” means “multiplication”, then 315&3#9@4%6 =?
यदि “#” का अर्थ “घटाव” है, “&” का अर्थ “भाग” है, “@” का अर्थ “जोड़” है, और “%” का अर्थ “गुणा” है, तो 315&3#9@4%6 = ?
(a) 120
(b) 190
(c) 221
(d) 420
Ans.(a)
Sol.
315 ÷ 3 – 9 + 4 × 6 = 120
 
Q9. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 
दी गई अक्षर श्रृंखला में खाली स्थानों पर अक्षरों के किस समूह को क्रमवार रखने पर श्रृंखला पूरी होगी? 
MN_NOM_OPM_OP_
(a) MNNQ
(b) MNOQ
(c) MNPQ
(d) MNOO
Ans.(a)
Sol.
M N / M N O / M N O P/ M N O P Q
 
Q10. Navjot starts moving towards the west. After covering some distance, he turns left and then takes a right. Which direction is he facing now?
नवजोत पश्चिम की और चलना आरम्भ करता है। कुछ दूरी तय करने के बाद, वह बायीं और मुड़ता है और उसके बाद दायीं और मुड़ता है। अब वह किस दिशा की ओर उन्मुख है? 
(a) South /दक्षिण
(b) North/ उत्तर
(c) West/ पश्चिम
(d) East/पूर्व
Ans.(c)
Sol.
Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD