Avail All SSC Exams Study Material @ Rs. 99 Only on ADDA247 APP Grab Now
Home Railway RRB NTPC Reasoning Questions : 15th June 2019

RRB NTPC Reasoning Questions : 15th June 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) 169
(b) 441
(c) 361
(d) 529

S1.Ans.(b)
Sol. The number 441 is a multiple of 3

Q2. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) Rose/ गुलाब
(b) Jasmine/ चमेली
(c) Marigold/ गेंदे का फूल
(d) Lotus/ कमल

S2.Ans.(d)
Sol. Lotus is grown in Mud.

Q3. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) 65
(b) 25
(c) 95
(d) 35

S3.Ans.(b)
Sol. Only 25 is a perfect square.

Q4. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) PM
(b) EB
(c) TQ
(d) VY

Q5. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) Volume/ आयतन
(b) Size/ आकार
(c) Large/ विशाल
(d) Shape/ आकृति

S5.Ans.(c)
Sol. ‘Large’ is an adjective whereas others are noun.

Q6. Three of the following four are alike in a certain way based on the English alphabetical series and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) MLJ
(b) WVT
(c) OMK
(d) JIG

S6. Ans.(c)
Sol. In all others, 1st letter – 1 = 2nd letter, and
2nd letter – 2 = 3rd letter.

Q7. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) Clutch/ क्लच
(b) Wheel/ पहिया
(c) Brake/ ब्रेक
(d) Car/ गाड़ी

S7. Ans.(d)
Sol. All others are parts of a car.

Q8. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) 50
(b) 65
(c) 170
(d) 255

Q9. Select the one which is different from other three alternatives.
अन्य तीन विकल्पों में से वह चुनें जो इन से भिन्न हो?
(a) Typhoid/ टाइफाइड
(b) Cholera/ कॉलेरा
(c) Jaundice/ पीलिया
(d) AIDS/ एड्स

S9. Ans.(d)
Sol. Typhoid, Cholera, and Jaundice affect a particular part of our body while AIDS affects the immune system.

Q10. Three of the following four are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group?
निम्नलिखित चार में से तीन एक निश्चित तरीके से एक जैसे हैं और इसलिए एक समूह बनाते हैं। वह कौन सा है जो उस समूह से संबंधित नहीं है?
(a) Break/ तोड़ना
(b) Divide/ बांटना
(c) Split/ विभाजित करना
(d) Change/ बदलना

S10 Ans.(d)
Sol. All others are synonyms.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD