RRB NTPC Reasoning Questions : 12th September 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in September/October 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. The age of Dr. Pandey is four times the age of his son. After 10 years, the age of Dr. Pandey will be twice the age of his son. The present age of Dr. Pandey’s son is
डॉ. पांडे की आयु उनके पुत्र की आयु से चार गुना है। 10 साल बाद, डॉ. पांडे की आयु उनके बेटे की आयु से दोगुनी होगी। डॉ. पांडे के बेटे की वर्तमान आयु क्या है?
(a) 4 years /वर्ष
(b) 5 years / वर्ष
(c) 6 years / वर्ष
(d) 8 years / वर्ष


Q2. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
दिए गए विकल्पों में से शब्द उस शब्द का चयन करते हैं जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके नहीं बनाया जा सकता है।
I N T E L L I G E N C E
(a) CANCEL
(b) NEGLECT
(c) GENTLE
(d) INCITE

S2. Ans.(a)
Sol. CANCEL word is not derived from INTELLIGENCE.

Q3. If C is coded 3, DASH is coded as 32, then DANCE will be coded as
यदि C को 3 के रूप में और DASH को 32 के रूप में कोडित किया गया है, तो DANCE को किस प्रकार कोडित किया जाएगा?
(a) 20
(b) 25
(c) 26
(d) 27

S3. Ans.(d)
Sol. DANCE = 4 + 1 + 14 + 3 + 5 = 27

Q4. Sanmitra walked 8 m towards the north. He turned to his right and walked 16 m , then he turned to his left and walked 5 m and again he turned to his left and walked 16 m . In which direction is he from his starting point?
संमित्र 8 मीटर उत्तर की ओर चलता है। वह अपनी दाईं ओर मुड़ता और 16 मीटर तक चलता है, फिर वह अपने बाएँ ओर मुड़ता है और 5 मीटर चलता है और फिर से अपने बाईं ओर मुड़ता है और 16 मीटर चलता है। वह अपने शुरुआती बिंदु से किस दिशा में है?
(a) South /दक्षिण
(b) East /पूर्व
(c) North /उत्तर
(d) West /पश्चिम

Q5. Find the number of triangles in the figure
दी गयी आकृति में त्रिभुज की संख्या ज्ञात करें

(a) 12
(b) 10
(c) 18
(d) 16

S5. Ans.(c)
Sol. 18 is correct answer

Q6. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें
QC : T : : SF : ?
(a) C
(b) Y
(c) Z
(d) X

S6. Ans.(b)
Sol.
Q + C = 17 + 3 = 20 = T
S + F = 19 + 6 = 25 = Y

Q7. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें
731 : 11 : : 991 : ?
(a) 19
(b) 13
(c) 17
(d) 23

S7. Ans.(a)
Sol.
7 + 3 + 1 = 11
9 + 9 + 1 = 19

Q8. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
निम्नलिखित प्रश्न में, कौन सा अक्षर समूह दी गयी अक्षर श्रृंखला के रिक्त स्थानों में क्रमिक रूप से रखने पर श्रृंखला को पूरा करता है?
LM_L_NL_N_M_
(a) NNNLL
(b) NMMLN
(c) LMLMN
(d) NMLMM

S8. Ans.(b)
Sol.
LMN/LMN/LMN/LMN

Q9. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Medicine: Patient : : Education : ?
दवा: रोगी:: शिक्षा:?
(a) Teacher /शिक्षक
(b) School /स्कूल
(c) Student /विद्यार्थी
(d) Tuition / ट्यूशन

S9. Ans.(c)
Sol. Patient needs medicine and student needs Education.

Q10. Select the related word/letters/ number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Pacific : Ocean : : Nile : ?
प्रशांत: महासागर:: नील:?
(a) Waterfall / झरना
(b) River/नदी
(c) Mountain /पहाड़
(d) Lake/ झील

S10. Ans.(b)
Sol. Pacific is an ocean
Nile is a river.

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD