Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Railway RRB NTPC Reasoning Questions : 12th April 2019 | Watch LIVE Discussion

RRB NTPC Reasoning Questions : 12th April 2019 | Watch LIVE Discussion

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
1999 166/month
BUY NOW

Q1. In a code HOSUE is written as INVRF, how is CROWD written in that code?
एक कोड में HOSUE को INVRF लिखा जाता है, उस कोड में CROWD कैसे लिखा जाता है?
(a)DQPVE
(b)DQPVK
(c)DQVPE
(d)DQEPV

S1.Ans(a)
Sol.
Get the code by moving 1st letter one step forward, second letter one step backward, third letter one step forward, fourth letter one step backward.

Q2. If POUND is coded as MLRKA, how will ENGLISH be coded?
यदि POUND को MLRKA के रूप में कोडित किया जाता है, तो ENGLISH को कैसे कोडित किया जाएगा?
(a)AKDJEPF
(b)BJDIFOE
(c)BKDIFPE
(d)BKDIDOE

S2.Ans(c)
Sol.
Get the code by moving each letter 2 steps backward.

Q3. If STAR is coded as UVCT, how is BANK coded?
यदि STAR को UVCT के रूप में कोडित किया जाता है, तो BANK को कैसे कोडित किया जाता है?
(a) DCPM
(b) AJKL
(c) IOPL
(d) RTSO

S3.Ans(a)
Sol.
Get the code by moving each letter 2 step forward.

Q4.If AIRCRAFT is coded as YZXPXYSU, and CAKE as PYNV, how will CRICKET be coded in that code?
यदि AIRCRAFT को YZXPXYSU के रूप में कोडित किया गया है, और PYNV के रूप में CAKE है, तो उस कोड में CRICKET को कैसे कोडित किया जाएगा?
(a) PXZPNVU
(b) PXZNPUV
(c) PXZNVUP
(d) PXZPUNV

S4.Ans(a)
Sol.
Observe the code given to the letters of original word — Put the same codes for the letters of question word.

Q5.If GOLD is EMJB, then code NMPR stands for what?
यदि GOLD को EMJB के रूप में कोडित किया जाता है, तो NMPR कोड क्या है?
(a)ONQS
(b)PORT
(c)ROTS
(d)PORK

S5.Ans(b)
Sol.
Get the code by skipping one letter backwards.

Q6.In a certain code HIMACHAL is coded as JKOCEJCN. How is ORISSA coded?
एक निश्चित कोड में HIMACHAL को JKOCEJCN के रूप में कोडित किया गया है। ORISSA को किस प्रकार कोडित किया गया है?
(a)QTKUVC
(b)QTKUPC
(c)QTKUUC
(d)QTKUUB

S6.Ans(c)
Sol.
The code is obtained by moving each of the letters of original word 2 steps forward.

Q7.In HUMIDTY is coded as UHMIDTY, how will POLITICS be coded?
HUMIDTY में UHMIDTY के रूप में कोडित है, POLITICS को कैसे कोडित किया जाएगा?
(A)OPILITICS
(B)OPLIITICS
(c)OPLITISC
(d)POILTISC

S7.Ans(b)
Sol.
The code is obtained by interchanging the positions of letters 1st and 2nd, 5th and 6th.

Q8. If ‘PATTERN’ is written as APTTRFO, how is WRITTEN coded?
यदि ‘PATTERN’ को APTTRFO के रूप में लिखा जाता है, तो WRITTEN को कैसे कोडित किया जाता है?
(a)RWTITEO
(b)RTTINE
(c)WRTIETO
(d)None of them

S8.Ans(d)
Sol.
Interchange the letters in pairs, moving the last letter one step forward.

Q9. If PAGES is written as SEGAP, how is STATE written?
यदि PAGES को SEGAP के रूप में लिखा जाता है, तो STATE को कैसे लिखा जाता है?
(a)ETATS
(b)STTAE
(c)ETSAT
(d)TATSE

S9.Ans(a)
Sol.
Write the letters in reverse order.

Q10. If SEAT is coded as TGBW and DAY as ECZ, how is EAGER written?
यदि SEAT को TGBW और DAY को ECZ के रूप में कोडित किया जाता है, तो EAGER को कैसे लिखा जाता है?
(a)FCHGS
(b)FCHHS
(c)FCHHV
(d)HCIHT

S10.Ans(b)
Sol.
Move the odd letters one step forward and even letters (2nd, 4th, 6th), 2,3, 4 steps forward.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD