RRB NTPC Physics Questions : 30th April 2019

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The material used in the fabrication of a transistor is –
एक ट्रांजिस्टर के निर्माण में प्रयुक्त पदार्थ है:
(a) Aluminum(अल्युमीनियम)
(b) Copper(तांबा)
(c) Silicon(सिलिकॉन)
(d) Silver(चांदी)

S1.Ans.(c)
Sol.The fabrication of the transistor is the process of creating the transistor that is used in electrical and electronics circuit. Transistors are made from very pure silicon or germanium, but certain other semiconductor materials can also be used.

Q2. In which of the following processes is energy released?
निम्न में से किस प्रक्रिया में ऊर्जा का उत्सर्जन होता है?
(a) Respiration(श्वसन)
(b) Photosynthesis(प्रकाश संश्लेषण)
(c) Ingestion(अंतर्ग्रहण)
(d) Absorption(अवशोषण)

S2. Ans.(a)
Sol. Respiration is the process in which energy is released.

Q3. The technique of collecting information about an object from a distance without making physical contact with it is –
किसी वस्तु से भौतिक संपर्क किए बिना दूरी से उसके बारे में सूचना एकत्र करने की तकनीक को क्या कहते है?
(a) Remote sensing(रिमोट संवेदन)
(b) Remote control(रिमोट कंट्रोल)
(c) Remote accessing(दूरस्थ पहुंच)
(d) Space Shuttleg(अंतरिक्ष शटल)

Q4. “Curie” is the unit of –
“क्यूरी” किसकी इकाई है?
(a) Radioactivity(रेडियोधर्मिता)
(b) Temperature(तापमान )
(c) Heat(गर्मी)
(d) Energy(ऊर्जा)

S4. Ans.(a)
Sol.The Curie (symbol Ci) is a non-SI unit of radioactivity.

Q5. The Source of the sun’s energy, is the process of –
सूरज की ऊर्जा का स्रोत _______ की प्रक्रिया है.
(a) Photoelectric emission(फोटोइलेक्ट्रिक उत्सर्जन)
(b) Nuclear fission(परमाणु विखंडन)
(c) Nuclear fusion(परमाणु संलयन)
(d) Thermionic emission(किसी गर्म स्त्रोत से इलेक्ट्रॉन उत्सर्जन)

S5. Ans.(c)
Sol. Sun generates its energy by nuclear fusion of hydrogen nuclei into helium.

Q6. The strongest force in nature is –
प्रकृति में सबसे मजबूत बल कौन सा है?
(a) Electrical force(विद्युत बल)
(b) Gravitational force(गुरुत्वाकर्षण बल)
(c) Nuclear force(परमाणु बल)
(d) Magnetic force(चुंबकीय बल)

S6. Ans.(c)
Sol.Strong nuclear force is the strongest force. It is present inside the atom responsible for binding the protons and neutrons and also inside the proton and neutron in binding up the quarks.

Q7. In nuclear reactor, heavy water is used as –
परमाणु रिएक्टर में, भारी पानी _______ के रूप में उपयोग किया जाता है.
(a) Coolant(शीतलक)
(b) Fuel(ईंधन)
(c) Moderator(मध्यस्थ)
(d) Atomic smasher(परमाणु स्मैशर)

S7. Ans.(c)
Sol.Heavy water is basically used as a moderator in nuclear reactors to slow down the neutrons so that they are captured and become effective to bring about the fission reaction.

Q8. Electric current in a metal wire is due to the flow of –
एक धातु के तार में इलेक्ट्रिक करंट _______ के प्रवाह के कारण होता है:
(a) Electrons(इलैक्ट्रोन)
(b) Protons(प्रोटोन)
(c) Ions(आयन)
(d) Holes(होल)

S8. Ans.(a)
Sol.An electric current is a flow of electric charge which is often carried by moving electrons.

Q9. The nature of fuse wire is –
फ्यूज तार की प्रकृति क्या है?
(a) Low melting point(कम गलनांक बिंदु)
(b) High melting point(उच्च गलनांक बिंदु)
(c) High conductivity(उच्च चालकता)
(d) None of these(इनमें से कोई नहीं)

S9. Ans.(a)
Sol.Electric fuse is a protective device which protects electrical equipment in the circuit by breaking the circuit when there is a short circuit.It has low melting point.

Q10. A transformer –
एक ट्रांसफॉर्मर –
(a) converts DC to AC(DC को AC में परिवर्तित करता है)
(b) is used to decrease or increase AC voltage(AC वोल्टेज में कमी या वृद्धि करने के लिए उपयोग किया जाता है)
(c) converts AC voltage to DC voltage(AC को DC में परिवर्तित करता है)
(d) converts electrical energy into mechanical energy(यांत्रिक ऊर्जा को मैकेनिकल ऊर्जा में परिवर्तित करता है)

S10. Ans.(b)
Sol. A transformer is used to bring voltage up or down in an AC electrical circuit.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?