RRB NTPC General Awareness (Medieval History) Questions : 17th April | Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following was the court language during the reign of Akbar?
अकबर के शासनकाल के दौरान अदालत की भाषा निम्नलिखित में से कौन सी थी?
(a)Hindi
(b)Urdu
(c)Persian
(d)Arabic

S1.Ans(c)
Sol.
Persian was established as the official court language by the Turko-Afghan Delhi Sultanate, a policy which continued under the Mughal rule

Q2. Which Philosophical system was founded by Vallabhacharya?
वल्लभाचार्य ने किस दार्शनिक प्रणाली की स्थापना की थी?
(a)Maharashtra Dharma
(b)Shuddha Advaita
(c)Anekantavada
(d)Visistadvaita

S2.Ans(b)
Sol. Vallabhacharya (1479–1531 CE), also known as Vallabha, was a Hindu theologian and philosopher who founded the Krishna-centered Pushti sect of Vaishnavism in the Braj region of India, and the philosophy of Shuddha advaita (Pure Nondualism)

Q3. Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri?
फतेहपुर सीकरी में इबादतखाना किसने बनवाया था?
(a)Akbar
(b)Jahangir
(c)Shahjahan
(d)Auranangzeb

S3.Ans(a)
Sol.
The Ibadatkhana (House of Worship) was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar (r. 1556–1605) at Fatehpur Sikri to gather spiritual leaders of different religious grounds so as to conduct a discussion on the teachings of the respective religious leaders.

Q4. Mohammad Ghori was first defeated by which of the following rulers?
मोहम्मद घोरी को निम्नलिखित शासकों में से किसने सबसे पहले हराया था?
(a)Prithviraja Chauhan
(b)Jayachandra
(c)Vidyadhara Chandella
(d)Bhima II

S4.Ans(d)
Sol. Mohammad Ghori was first defeated by which of the following rulers? He wasdefeated by Bhima II, the Solanki ruler of Gujarat in 1178.

Q5. The Mahzarnama was promulgated by Emperor Akbar in_______?
महजरामनामा को अकबर ने _______ में प्रख्यापित किया था?
(a)1560 A.D.
(b)1572 A.D.
(c)1576 A.D.
(d)1579 A.D.

S5.Ans(d)
Sol.
Akbar issued Mahzarnama (or Infallibility Decree) to take all the religious matters into his own hands. This made him supreme in the religious matters. He issued Mahzarnama to curb the dominance of Ulema. It was written by Faizi in 1579 A.D.

Q6. Who among the following was not included in the “Asta Pradhan” of Shivaji?
निम्नलिखित में से किसे शिवाजी के “अस्त प्रधान” में शामिल नहीं किया गया था?
(a) Sumant
(b) Majmudar
(c) Vakiyanavis
(d) Vakeel

S6.Ans(d)
Sol.
Ashta Pradhan Pantpradhan or Peshwa – Prime Minister, general administration of the Empire. Amatya – Finance Minister, managing accounts of the Empire. Sacheev – Secretary, preparing royal edicts. Mantri – Interior Minister, managing internal affairs especially intelligence and espionage. Senapati – Commander-in-Chief, managing the forces and defense of the Empire. Sumant – Foreign Minister, to manage relationships with other sovereigns. Nyayadhish – Chief Justice, dispensing justice on civil and criminal matters. Panditrao – High Priest, managing internal religious matters.

Q7. At which place was Akbar born?
अकबर का जन्म किस स्थान पर हुआ था?
(a) Delhi
(b) Agra
(c) Amarkot
(d) Kannauj

S7.Ans(c)
Sol.
Jalal ud-din Muhammad Akbar was born on 15 October at the Rajput Fortress of Amaarkot in Sindh (in modern-day Pakistan), where his parents had been given refuge by the local Hindu ruler Rana Prasad.

Q8. ‘Humayun nama’ was written by ?
‘हुमायूँ नामा’ किसके द्वारा लिखा गया था?
(a) Gulbadan Begun
(b) Akbar
(c) Humayun
(d) Abul fjal

S8.Ans(a)
Sol.

Q9.Which among the following Hindu Painters was sent by Jahangir to portrait Shah Abbas-I of Persia?
निम्नलिखित में से किस हिंदू चित्रकार को जहांगीर द्वारा फारस के शाह अब्बास- I के चित्र के लिए भेजा गया था?
(a) Basawan
(b) Bishan Das
(c) Dasrath
(d) Manohar

S9.Ans(b)
Sol.
Bishandas was a 17th-century portrait painter at the court of the Mughal emperor Jahangir. Jahangir praised him as “unrivalled in the art of portraiture”. Though little is known of Bishandas’ life, his name can indicate that he was a Hindu. In 1613 he was sent on a diplomatic mission to Persia, to paint the Shah’s portrait. Here he was so successful that he remained until 1620, when he returned with the gift of an elephant.

Q10. Who propounded the Saptanga Theory?
सप्तगंगा सिद्धांत किसने प्रतिपादित किया?
(a) Manu
(b) Charaka
(c) Kautilya
(d) Tulsidas

S10.Ans(c)
Sol.
Thus the Saptanga theory as propounded by Kautilya his monumental contribution to the science of politics and administration.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?