RRB NTPC Mathematics Quiz : 3rd September

Dear aspirants,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of September-October 2019. So we are here to help you with the Mathematics subject. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. If the cost price of 50 oranges is equal to the selling price of 40 oranges, then the profit percent is?
यदि 50 संतरों का लागत मूल्य 40संतरों के विक्रय मूल्य के बराबर है, तो लाभ प्रतिशत है?
(a) 5
(b) 10
(c) 20
(d) 25

S1. Ans.(d)
Sol. 50 CP = 40 SP
CP/SP=40/50=10 Profit
Profit % = 10/40 × 100 = 25%

Q2. Bhuvnesh sells two tape recorders at the same price. On one, he gains 10% and on the other he loses 10%. The total gain or loss in the transaction is?
भुनेश समान कीमत पर दो टेपरिकॉर्डर बेचता है. एक पर उसे 10% का लाभ होता है और एक पर उसे 10% की हानि होती है. इस हस्तांतरण में कुल लाभ या हानि है?
(a) 1% gain
(b) 1% loss
(c) No loss or gain
(d) 2% loss

S2. Ans.(b)
Sol. In such type of question always loss
(P%  × L%)/100=(10 × 10)/100 = 1% loss

Q3. By selling a basket for Rs. 19.50, a shopkeeper gains 30%. For how much should he sell it to gain 40%?
एक टोकरी को 19.50रु पर बेचने पर, एक दुकानदार को 30% का लाभ प्राप्त होता है. 40% का लाभ प्राप्त करने के लिए उसे इस वस्तु को कितने रूपये पर बेचना चाहिए?
(a) Rs. 21
(b) Rs. 21.50
(c) Rs. 24
(d) Rs. 23

S3. Ans.(a)
Sol. Let the CP of the basket = 10 unit
According to question,


13 units → 19.5
1 unit → 1.5
10 units → 1.5 × 10 = 15
CP → Rs. 15
∴ S.P. = 15 × 140/100 = 21

Q4. On selling an article for Rs. 170, a shopkeeper losses 15%, In order to gain 20%. he must sell that article at rupees?
एक वस्तु को 170रु पर बेचने पर एक दुकानदार को 15% की हानि होती है, 20% का लाभ प्राप्त करने के लिए उसे इस वस्तु को कितने रूपये पर बेचना चहिये?
(a) 215.50
(b) 212.50
(c) 240
(d) 210

S4. Ans.(c)
Sol. Let the CP of the article = 100
100 (CP) → 15% loss →85 (SP)
85 units = 170
1 unit = 170/85 = 2
100 units = 2 × 100 = 200
CP of the article = Rs. 200
In order to gain 20% SP of the article
= 200 × 120/100 = 240
New selling price = Rs. 240

Q5. By selling a table for Rs. 1140, a man loses 5%. In order to gain 5%, the table must be sold for?
एक मेज को 1140रु पर बेचने से एक आदमी को 5% की हानि होती है. 5% का लाभ प्राप्त करने के लिए उसे इस वस्तु को कितने मूल्य पर बेचना चाहिए?
(a) Rs. 1260
(b) Rs. 1320
(c) Rs. 1180
(d) Rs. 1250

S5. Ans.(a)
Sol. Let CP of the table is = 100 unit
100 (CP) → 5% loss →95(SP)
95 units = 1140
1 unit = 1140/95 = 12
100 units = 12 × 100 = 1200
CP of the table = Rs. 1200
SP of the table to gain 5% profit
= 1200 + 5/100 × 1200
= 1200 + 60
= 1260

Q6. A dishonest dealer professes to sell his goods at the cost price but uses a false weight of 850 g instead of 1 kg. his gain percent is?
एक बेईमान व्यपारी अपनी वस्तुओं को लागत मूल्य पर बेचने का ढोंग करता है और 1कि.ग्रा के भार के स्थान पर 850ग्राम के भार का प्रयोग करता है. उसका लाभ प्रतिशत है?
(a) 17(12/17)%
(b) 17(11/17)%
(c) 71(11/17)%
(d) 11(11/17)%

S6. Ans.(b)
Sol.
Dishonest dealers sold at CP uses a false weight of 850 gm instead to 1 kg
∴ Profit % = 150/850 × 100 = 17(11/17)% profit

Q7. A shopkeeper bought 15kg of rice at the rate of Rs. 29 per kg and 25 kg of rice at the rate of Rs. 20 per kg. He sold the mixture of both types of rice at the rate of Rs. 27 per kg. His profit in this transaction is?
एक दुकानदार 29रु प्रति कि.ग्रा पर 15 कि.ग्रा और 20रु प्रति कि.ग्रा पर 25 कि.ग्रा चावल खरीदता है. वह दोनों प्रकार के चावलों के मिश्रण को 27रु प्रति कि.ग्रा पर बेचता है. हस्तांतरण में उसका लाभ है?
(a) Rs. 125
(b) Rs. 150
(c) Rs. 140
(d) Rs. 145

S7. Ans.(d)
Sol.
CP of Mixture of Rice
= 15 × 29 + 25 × 20
= 435 + 500 = Rs. 935
SP of 1 kg Mixture of Rice = Rs. 27
SP of 40 kg Mixture of Rice = 27 × 40 = Rs. 1080
Profit = SP – CP = 1080 – 935 = Rs. 145

Q8. A sells an article to B making a profit of 1/5 of his outlay. B sells it to C, gaining 20%. If C sells it for Rs. 600 and incurs a loss of 1/6 of his outlay, the cost price of A is?
A, B को अपने परिव्यय का 1/5 लाभ प्राप्त करते हुए एक वस्तु बेचता है. B 20% लाभ पर इसे C को बेचता है. यदि C इसे 600रु  पर बेचता है और उसे अपने परिव्यय की 1/6 हानि होती है तो A का लागत मूल्य क्या है? 
(a) Rs. 600
(b) Rs. 500
(c) Rs. 720
(d) Rs. 800

S8. Ans.(b)
Sol.
180 units = 600
1 unit = 600/180
150 units = 600/180 × 150 = 500
CP of A = Rs. 500

Q9. Ramesh bought 10 cycles for Rs. 500 each. He sold five of them for Rs. 750 each and the remaining for Rs. 550 each. Then the total gain or loss percentage is?
रमेश 500रु प्रत्येक पर 10 साइकिल खरीदता है. वह उनमें से पांच 750रु प्रत्येक पर बेच देता है और शेष 550रु प्रत्येक पर बेच देता है. तो कुल लाभ या हानि प्रतिशत है?
(a) Gain of 8(1/3)%
(b) Loss of 30%
(c) Gain of 30%
(d) Loss of 7(1/7)%

S9. Ans.(c)
Sol.
CP of 1 cycle = Rs. 500
CP of 10 cycles = 500 × 10
= Rs. 5000
SP of 5 cycles = 5 × 750 = Rs. 3750
SP of remaining 5 cycle = 5 × 550
= Rs. 2750
Total SP of 10 cycles = 3750 + 2750
= Rs. 6500
Profit = SP – CP = 6500 – 5000
= Rs. 1500
Profit % = 1500/5000 × 100 = 30%

Q10. A retailer buys a radio for Rs. 225. His overhead expenses are Rs. 15. He sells the radio for Rs. 300. The profit percent of the retailer is?
एक थोक विक्रेता 225रु पर एक रेडियो खरीदता है. उसके ऊपर उसके 15रु खर्च होते हैं. वह रेडियो को 300रु पर बेचता है. विक्रेता का लाभ प्रतिशत है?
(a) 25
(b) 26(2/3)
(c) 20
(d) 33(1/3)

S10. Ans.(a)
Sol.
CP of Radio = Rs. 225
overhead expenses = Rs. 15
Total expenditure = 225 + 15 = Rs. 240
SP of the Radio = Rs. 300
Profit = 300 – 240 = Rs. 60
Profit % = 60/240 × 100 = 25%

 

 

 

 

 

 

 

Watch : – B NTPC 2019 | Maths | Ratio (Part 3)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD