RRB NTPC Mathematics Quiz : 28th September

Dear aspirants,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of October/November 2019. So we are here to help you with the Mathematics subject. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. A train 180 m long moving at the speed of 20 m/sec overtakes a man moving at a speed of 10 m/sec in the same direction. The train passes the man in?
180 मी लम्बी ट्रेन 20मी/से की गति से चलती है और समान दिशा में 10 मी/से की गति से चल रहे आदमी को ओवरटेक करती है. ट्रेन आदमी को कितने सेकंड में पार कर लेती है? 
(a) 6 sec
(b) 9 sec
(c) 18 sec
(d) 27 sec

Ans.(c)
Sol. Time = 180/10 = 18 sec.

Q2. The distance between two cities A and B is 330 km. A train starts from A at 8 a.m. and travels towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m. and travels towards A at 75 km/hr. At what time do they meet?
दो शहर A और B के बीच की दूरी 330 किमी है. एक ट्रेन A से सुबह 8 बजे शुरू होती है और 60 किमी/घं की दर से B की ओर यात्रा करती है.  अन्य ट्रेन B से सुबह 9 बजे शुरू होती है और 75 किमी/घं की दर से A की ओर यात्रा करती है. वे कितने समय पर मिलते हैं?
(a) 10:00 am
(b) 10:30 am
(c) 11:00 am
(d) 11:30 am

Ans.(c)
Sol.  
Distance B/w two train at 9 am
 = 330 – 60 = 270 km 
They will meet after = 270/135 = 2hours 
They will meet at = 11.00 am

Q3. Two men are standing on opposite ends of a bridge 1200 meter long. If they walk towards each other at the rate of 5 m/minute respectively, in how much time will they meet each other?
दो पुरुष एक 1200 मीटर लम्बे पूल के विपरीत सिरों पर खड़ें हैं. यदि वे एक दूसरे की ओर क्रमशः 5 मी/मिनट की दर से एक दूसरे की ओर चलना शुरू करते हैं तो वे एक दूसरे से कितने समय पर मिलेंगे?
(a) 60 minutes
(b) 120 minutes
(c) 85 minutes
(d) 90 minutes

Ans.(b)
Sol. Time taken = 1200/10 =120 minutes 

Q4. If θ be an acute angle and 7 sin² θ + 3 cos² θ = 4, then the value of tan θ is
यदि θ एक न्यून कोण है और 7 sin² θ + 3 cos² θ = 4, तो tan θ का
मूल्य है:

(a) √3
(b) 1/√3
(c) 1
(d) 0

Ans.(b)
Sol. 

Q5. The value of sin² 1° + sin² 5° + sin² 9° + . . . . . + sin² 89° is
sin² 1° + sin² 5° + sin² 9° + . . . . . + sin² 89° का मूल्य है:
(a) 11½
(b) 11√2
(c) 11
(d) 11/√2

Ans.(a)
Sol. 

Q6. sin² 5° + sin² 10° + sin² 15° + . . . . . sin² 85° + sin² 90° is equal to
sin² 5° + sin² 10° + sin² 15° + . . . . . sin² 85° + sin² 90° बराबर है:
(a) 7½
(b) 8½
(c) 9
(d) 9½

Ans.(d)
Sol. 

Q7. If sin 17° = x/y, then the value of (sec 17° – sin 73°) is
यदि sin 17° = x/y, तो (sec 17° – sin 73°) का मूल्य है:
(a) y²/(x√(y²-x² ))
(b)  x²/(y√(y²-x²))
(c) x²/(y√(x²-y²))
(d) y²/(x√(x²-y²))

Ans.(b)
Sol. 

Q8. Harveen can do a piece of work in 18 days. He worked for 12 days and left. Deepak finished the remaining work in 8 days. In how many days can Deepak alone complete the work?
हरवीन 18 दिनों में एक कार्य को पूरा कर सकता है. वह 12 दिनों के लिए कार्य करता है और कार्य को छोड़ देता है. दीपक शेष कार्य को 8 दिनों में पूरा कर देता है. दीपक अकेले कितने दिनों में कार्य को पूरा कर सकता है?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24
Ans.(d)
Sol. 
Q9. A and B can complete a work in 15 days. A is 50% less efficient than B. How long would A take to complete the work alone?
A और B 15 दिनों में एक कार्य को पूरा कर सकते हैं. A, B की तुलना में 50% कम कुशल है. अकेले कार्य को पूरा करने में A कितना समय लेगा?
(a) 20 days
(b) 22 days
(c) 24 days
(d) None of these
Ans.(d)
Sol. 
Q10. If 35 persons can do a piece of work in 6 days, in how many days can 15 persons do it?
यदि 35 लोग 6 दिनों में एक कार्य को पूरा कर सकते हैं, तो 15 व्यक्ति कितने दिन में कर सकते हैं?
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 18
Ans.(b)
Sol. 
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD