RRB NTPC Mathematics Quiz : 28th August

Dear aspirants,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of September-October 2019. So we are here to help you with the Mathematics subject. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. A dishonest dealer defrauds to the extent of x% in buying as well as selling his goods by using faulty weight. What will be the gain percent on his outlay?
एक बेईमान डीलर ग़लत वजन का उपयोग करके अपने सामान की खरीद के साथ-साथ बिक्री पर भी x% की सीमा तक धोखाधड़ी करता है. उसके परिव्यय पर लाभ प्रतिशत क्या होगा?  
(a) 2x%
(b) (10/x+x² )%
(c) (2x+x²/100)%
(d) (x+x²/100)%

S1. Ans.(c)
Sol.
Total profit = x + x + x²/100
=(2x+x²/100)%

Q2. The ratio of cost price and selling price of an article is 20 : 21. The gain percent on it is
एक वस्तु का क्रय मूल्य और विक्रय मूल्य का अनुपात 20 : 21 है. उस पर लाभ प्रतिशत है:
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 10

S2. Ans.(b)
Sol.
(C.P)/(S.P)=20/21
Profit = 21 – 20 = 1
Profit % = 1/20 × 100 = 5%

Q3. The ratio of cost price and selling price 25 : 26. The percent of profit will be
क्रय मूल्य और विक्रय मूल्य का अनुपात 25 : 26 है. लाभ का प्रतिशत होगा:
(a) 26%
(b) 25%
(c) 1%
(d) 4%

S3. Ans.(d)
Sol.
(C.P)/(S.P)=25/26
Profit = 26 – 25 = 1
Profit % = 1/25 × 100 = 4%

Q4. A shopkeeper buys a product of Rs. 150 per kg. 15% of product was damaged. At what price (per kg) should he sell the remaining so as to earn a profit of 20%?
एक दुकानदार 150 रु प्रति किग्रा का उत्पाद खरीदता है. जिसमें 15% उत्पाद विकृत है. उसे शेष को कितने मूल्य (प्रति किग्रा) पर बेचना चाहिए जिससे वह 20% का लाभ कमा सके? 
(a) Rs. 218(13/17)
(b) Rs. 207(13/17)
(c) Rs. 225(13/17)
(d) Rs. 211(13/17)

S4. Ans.(d)
Sol.
15% ⇒ 3/20
Let total quantity ⇒ 20 kg
C.P = 150 × 20 = 3000 Rs.
Money he will get at 20%
Profit = 3000 × 120/100
= 3600 Rs.
S.P of = 3600/(20 – 3)
=3600/17
=211(13/17)  Rs.

Q5. Mr. Kapur purchased two toy cycles for Rs. 750 each. He sold these cycles, gaining 6% on one and losing 4% on the other. The gain of loss percent in the whole transaction is
श्रीमान कपूर प्रत्येक 750 रु में दो खिलौने वाली साइकिल खरीदता है. वह ये दोनों साइकिल बेचते हैं जिसमें एक पर वह 6% लाभ और अन्य पर 4% हानि अर्जित करता है. पूरी लेनदेन में हानि प्रतिशत का लाभ है: 
(a) 1% loss
(b) 1% gain
(c) 1.5% loss
(d) 1.5% gain

S5. Ans.(b)
Sol.
Total S.P.
=(750 ×106)/100+(750×96)/100
= 795 + 720
= 1515
Profit = 1515 – 1500 = 15 Rs.
Overall Profit = 15/1500 × 100 = 1%

Q6. The profit earned by a shopkeeper by selling a bucket at a gain of 8% is Rs. 28 more then when he sells it at a loss of 8%. The cost price (in Rupees) of the bucket is
एक दुकानदार द्वारा एक बाल्टी को 8% के लाभ पर बेचने पर उसे 8% की हानि पर बेचने से 28 रूपये अधिक अर्जित होता है. तो बाल्टी का विक्रय मूल्य (रूपये में ) ज्ञात कीजिये?  
(a) 170
(b) 190
(c) 175
(d) 165

S6. Ans.(c)
Sol.
Let C.P be 100

(108 – 92)r → 28 Rs16r → 28
1r→28/16
100r→28/16×100
⇒ Rs. 175
Cost Price ⇒ Rs. 175

Q7. A Man bought 500 meters of electric wire at 50 paise per meter he sold 50% part at the profit of 5%, at what % profit he sold remaining as to gain 10% on the whole transaction?
एक आदमी 500 मीटर बिजली की तार 50 पैसे प्रति मीटर की दर से खरीदता है, वह 50% भाग को 5% के लाभ पर बेच देता है, पूरे लेनदेन पर 10% हासिल करने के लिए, उसे शेष को कितने % लाभ पर बेचना चाहिए? 
(a) 13%
(b) 12.5%
(c) 15%
(d) 20%

S7. Ans.(c)
Sol.
Using Allegation
Let he sell remaining at x%
(x-10)/5=250/250x = 15%

Q8. A bookseller allowed 10% discount on the printed price. He gets 30% commission from the publisher. His profit in percent will be
एक किताब विक्रेता मुद्रित मूल्य पर 10% की छूट देता है. उसे प्रकाशक से 30% का कमीशन प्राप्त होता है. लाभ में उसका प्रतिशत होगा?  
(a) 20
(b) 28(4/7)
(c) 25
(d) 28(3/7)

S8. Ans.(b)
Sol.
Let Printed price of the Book be 100
S.P of Book Seller = 100 × 90/100= Rs. 90
C.P of Book Seller = 100 × 70/100= Rs. 70
Profit % = (90 – 70)/70 × 100 = 20/70×100 = 28(4/7)%

Q9. A dealer is selling an article at a discount of 5% on the marked price. If the market price is 12% above the cost price and the article was sold for Rs. 532 then the cost price is (in Rs.)
एक डीलर एक वस्तु को अंकित मूल्य पर 5% के साथ बेचता है. यदि अंकित मूल्य क्रय मूल्य से 12% अधिक है और वस्तु को 532 रु पर बेचा जाता है तो क्रय मूल्य है (रुपये में):
(a) 500
(b) 525
(c) 505
(d) 520

S9. Ans.(a)
Sol.
M.P × 95/100 = 532
M.P = 560 Rs.
C.P ×  112/100  = 560
C.P = Rs. 500

Q10. A shopkeeper increases the price of an object by 40% and then sells it at 25% discount on the marked price. If the selling price of such an object be Rs. 2100, its cost price for the shopkeeper was?
एक दुकानदार एक वस्तु के मूल्य में 40% से वृद्धि करता है और उसे अंकित मूल्य पर 25% छूट के साथ बेच देता है. यदि एक वस्तु का विक्रय मूल्य 2100 रु है तो उसका क्रय मूल्य दुकानदार के लिए क्या था? 
(a) 3000
(b) 1500
(c) 1750
(d) 2000

S10. Ans.(c)
Sol.
C.P=2100 ×100/75×100/140
=(300×100×100)/(75×20)
= 2000 Rs.