RRB NTPC General Awareness(History) Questions : 29th March | Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Prithviraj Chauhan married _________. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal.
पृथ्वीराज चौहान ने अपने दुश्मन जयचंद्र गहदवाल की बेटी _________ से विवाह किया था.
(a) Krishnavati / कृष्णवती
(b) Purvavati / पूर्वावती
(c) Somyukta / सोम्युकता
(d) Saumyavati / सौमवती

S1.Ans. (c)
Sol. Somyukta or Sanyogita is married to Prithviraj Chauhan. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal

Q2. Aurangzeb put his father ___________ under house arrest in Agra Fort.
औरंगजेब ने अपने पिता ___________ को आगरा किले में कैद करके रखा था
(a) Humayun / हुमायूं
(b) Shah Jahan / शाहजहां
(c) Akbar / अकबर
(d) Bahadur Shah / बहादुर शाह

S2.Ans. (b)
Sol. Aurangzeb put his father Shah Jahan under house arrest in Agra Fort.

Q3. Akbar was born in the year __________.
अकबर का जन्म _____वर्ष में हुआ था.
(a) 1542
(b) 1642
(c) 1742
(d) 1842

S3.Ans.(a)
Sol. Akbar was born as Abu’l-Fath Jalal-ud-din Muhammad at the Umerkot fort in Sind on October 15, 1542.

Q4. The battle of Tarain was fought between Prithviraj Chauhan and _____.
ताराइन की लड़ाई पृथ्वीराज चौहान और ________ के बीच लड़ी गई थी.
(a) Mahmud Gaznabi/महमूद गज़ानबी
(b) Muhammad Ghori/मोहम्मद गोरी
(c) Babar/बाबर
(d) Humayun/हुमायूँ

S4.Ans.(b)
Sol. The Battle of Tarian was fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan

Q5. Who was the last emperor of Maurya dynasty?
मौर्य वंश का अंतिम सम्राट कौन था?
(a) Ashoka/ अशोक
(b) Brihadratha / बृहद्रथ
(c) Bindusara / बिन्दुसार
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

S5.Ans(b)
Sol.
Brihadratha Maurya was the last ruler of the Maurya Empire. He ruled from c. 187 – c. 180 BCE. He was killed by his general, Pushyamitra Shunga, who went on to establish the Shunga Empire.

Q6. The Lahore Resolution was presented by?
लाहौर संकल्प किस के द्वारा प्रस्तुत किया गया था?
(a) Muhammad Ali Jinnah / मुहम्मद अली जिन्ना
(b) Aga Khan III/ आगा खान III
(c) A. K. Fazlul Huq / ए के फजलुल हक
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S6.Ans(c)
Sol.
The Lahore Resolution was prepared by Muslim League Working Committee and was presented by A. K. Fazlul Huq.

Q7. Whose army did Alexander the Greek ruler confront on the banks of the river Jhelum?
ग्रीक शासक अलेक्जेंडर ने किस सेना का झेलम नदी के तट पर सामना किया था?
(a) Chandragupta Maurya/चन्द्रगुप्त मौर्या
(b) Ambi/अम्बी
(c) Dhanananda / घनानंद
(d) Porus/पोरस

S7.Ans.(d)
Sol. The Battle of the Hydaspes was fought in 326 BC between Alexander the Great and King Porus of the Paurava kingdom on the banks of the river Jhelum (known to the Greeks as Hydaspes) in the Punjab region of the Indian subcontinent (modern-day Punjab, Pakistan).

Q8. The Hunter commission was appointed by the British Government in 1882 to review?
1882 में ब्रिटिश सरकार द्वारा हंटर कमीशन की नियुक्ति किस की जाँच करने के लिए की गयी थी?
(a) the caste system in India/ भारत में जाति व्यवस्था
(b) Legislatures in India/ भारत के विधानमंडल
(c) the progress of education in India/ भारत में शिक्षा की प्रगति
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

S8.Ans.(c)
Sol. The Hunter Commission established in 1882 under the William Hunter as the Chairman. The commission was appointed by the British Government to review the progress of education in India since the Wood Dispatch of 1854.

Q9. Who propounded the motto ‘Go Back To The Vedas’?
‘गो बैक टू वेद’ के मोटो का प्रस्ताव किसने किया था?
(a) Ramakrishna Paramhansa/ रामकृष्ण परमहंस
(b) Vivekananda/ विवेकानंद
(c) Jyotiba Phule / ज्योतिबा फुले
(d) Dayanand Saraswati/ दयानंद सरस्वती

S9.Ans.(d)
Sol. Swami Dayanand Saraswati propounded the motto ‘Go Back To The Vedas’.

Q10.Name the representative of Indian women in The Second Round Table Conference?
द्वितीय गोल मेज सम्मेलन में भारतीय महिला प्रतिनिधि का नाम दें?
(a) Aruna Asaf Ali /अरुणा असफ अली
(b) Sucheta Kripalani/सुचेता कृपलानी
(c) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू
(d) Kalpana Joshi/कल्पना जोशी

S10.Ans.(c)
Sol. The Second Round Conference opened on September 7, 1931. Gandhi represented Indian National Congress and Sarojini Naidu represented Indian women.