RRB NTPC General Awareness(Economics) Questions : 23rd March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Who is called the father of Economics?
अर्थशास्त्र के पिता किसे कहा जाता है?
(a) J.M. Keynes / जे.एम. कीन्स
(b) Malthus/ माल्थस
(c) Ricardo / रिकार्डो
(d) Adam Smith/ एडम स्मिथ

S1.Ans.(d)
Sol.Adam Smith is widely regarded as the father of modern economics.

Q2.The theory of distribution relates to which of the following?
वितरण का सिद्धांत निम्नलिखित में से किस से संबंधित है?
(a) The distribution of assets/ संपत्ति का वितरण
(b) The distribution of only income/ केवल आय का वितरण
(c) The distribution of factor payments/ फैक्टर भुगतान का वितरण
(d) Equality in the distribution of the income and wealth/ आय और धन के वितरण में समानता

S2.Ans.(d)
Sol. Distribution theory, in economics, the systematic attempt to account for the sharing of the national income among the owners of the factors of production—land, labour, and capital.

Q3.Micro-economics is also called-
व्यष्टि अर्थशास्त्र की _______ भी कहा जाता है?
(a) Income theory / आय सिद्धांत
(b) Investment theory/ निवेश सिद्धांत
(c) Price theory / मूल्य सिद्धांत
(d) Expenditure theory/ व्यय सिद्धांत

S3.Ans.(c)
Sol. Price theory, also known as microeconomics, is concerned with the economic behaviour or individual consumers, producers, and resource owners.

Q4.The concept of joint sector implies cooperation between
संयुक्त क्षेत्र की अवधारणा के बीच सहयोग का तात्पर्य है?
(a) Public sector and private sector industries/ सार्वजनिक क्षेत्र और निजी क्षेत्र के उद्योग
(b) State Government and Central Government/ राज्य सरकार और केंद्र सरकार
(c) Domestic and Foreign Companies/ घरेलू और विदेशी कंपनियां
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S4.Ans.(a)
Sol. The joint sector would include units in which both public and private investments have taken place and where the state takes an active part in direction and control.

Q5.A ‘Market Economy’ is one which-
एक ‘बाजार अर्थव्यवस्था’ वह है जो-
(a) Is controlled by the Government/ सरकार द्वारा नियंत्रित है
(b) Is free from the Government control/ सरकारी नियंत्रण से मुक्त है
(c) In influenced by international market forces/ अंतरराष्ट्रीय बाजार बलों से प्रभावित
(d) All of these/उपर्युक्त सभी

S5.Ans.(b)
Sol. A market economy is an economic system in which economic decisions and the pricing of goods and services are guided solely by the aggregate interactions of a country’s individual citizens and businesses. There is little government intervention or central planning.

Q6.‘Hire and Fire’ is the policy of-
‘हायर एंड फायर’ किस की नीति है?
(a) Capitalism / पूंजीवाद
(b) Socialism/ समाजवाद
(c) Mixed economy / मिश्रित अर्थव्यवस्था
(d) Traditional economy/ पारंपरिक अर्थव्यवस्था

S6.Ans.(a)
Sol. Capitalism is an economic system based on the freedom of private ownership of the means of production and their operation for profit.

Q7.The Economic development depends on-
आर्थिक विकास किस पर निर्भर करता है?
(a) Natural resources / प्राकृतिक संसाधन
(b) Capital formation/ पूंजी निर्माण
(c) Size of the market /बाज़ार का साइज़
(d) All of these/उपर्युक्त सभी

S7.Ans.(d)
Sol. Economic development is the process by which a nation improves the economic, political, and social well-being of its people.

Q8.Which of the following is a part of tertiary sector?
निम्नलिखित में से कौन सा तृतीयक क्षेत्र का हिस्सा है?
(a) Power and Transportation/ बिजली और परिवहन
(b) Animal Husbandry/ पशुपालन
(c) Cotton Manufacturing/ कपास विनिर्माण
(d) Cultivation of Crops/ फसलों की खेती

S8.Ans.(a)
Sol. The tertiary industry is the segment of the economy that provides services to its consumers, including a wide range of businesses such as financial institutions, schools and restaurants. It is also known as the tertiary sector or service industry/sector.

Q9.What are the main components of basic social infrastructure of an economy?
अर्थव्यवस्था के सामाजिक बुनियादी ढांचे के मुख्य घटक क्या हैं?
(a) Education, Industry and Agriculture/ शिक्षा, उद्योग और कृषि
(b) Education, Health and Civil Amenities/ शिक्षा, स्वास्थ्य और नागरिक सुविधाएं
(c) Transport, Health and Banks/ परिवहन, स्वास्थ्य और बैंक
(d) Industry, Trade and Transport/ उद्योग, व्यापार और परिवहन

S9.Ans.(b)
Sol. Social Infrastructure is a subset of the infrastructure sector and typically includes assets that accommodate social services, examples of Social Infrastructure Assets include schools, universities, hospitals, prisons and community housing.

Q10.A closed economy is one which-
बंद अर्थव्यवस्था वह है जो-
(a) Does not trade with other countries/ अन्य देशों के साथ व्यापार नहीं करता है
(b) Does not possess any means of international transport/ अंतरराष्ट्रीय परिवहन का साधन नहीं रखता है
(c) Does not have a coastal line/ तटीय रेखा नहीं है
(d) Is not a member of the UNO/ यूएनओ का सदस्य नहीं है

S10.Ans.(a)
Sol. A closed economy is self-sufficient, which means no imports come into the country and no exports leave the country.