RRB NTPC General Awareness (Science) Questions : 8th April | Watch LIVE Discussions

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In electric supply lines in India, which parameter is kept constant?
भारत में बिजली आपूर्ति लाइनों में, किस पैरामीटर को स्थिर रखा जाता है?
(a) Voltage (वोल्टेज)
(b) Current (विद्युत् प्रवाह )
(c) Frequency (आवृत्ति)
(d) Power (उर्जा)

S1.Ans (c)
Sol.

Q2. The Work done on an object does not depend upon which of the following?
किसी वस्तु पर किया गया कार्य निम्न में से किस पर निर्भर नहीं करता है?
(a) Displacement (विस्थापन)
(b) Force applied (बल लागू)
(c) Angle between force and displacement (बल और विस्थापन के बीच का कोण)
(d) Initial velocity of the object (ऑब्जेक्ट के प्रारंभिक वेग)

S2.Ans.(d)
Sol.

Q3. The angle of friction and angle of repose are?
घर्षण का कोण और विश्राम के कोण ________ होते हैं –
(a) Equal to each other (एक दूसरे के बराबर)
(b) Not equal to each other (एक दूसरे के बराबर नहीं)
(c) Proportional to each other (एक दूसरे के लिए समानुपातिक)
(d) None of the above (उपरोक्त में से कोई भी नहीं)

S3.Ans.(a)
Sol.Angle of repose is equal to angle of friction.

Q4. The lightest radioactive element is
सबसे हल्का रेडियोधर्मी तत्व कौन सा है?
(a) deuterium(ड्यूटेरियम)
(b) polonium(पॉलोनियम)
(c) tritium(ट्रिटियम)
(d) uranium(यूरेनियम)

S4. Ans.(c)
Sol. Tritium is a radioactive form, or “isotope”, of hydrogen,it is the lightest radioactive element.

Q5. Galvanized iron is coated with-
जस्ती लोहे को ______ के साथ लेपित किया जाता है.
(a) Aluminium(अल्युमीनियम)
(b) Galena(गेलेना)
(c) Silver(चांदी)
(d) Zinc(जस्ता)

S5. Ans.(d)
Sol.Galvanization is the process of applying protective zinc coating to steel or iron to prevent rusting

Q6. Which acid is found in Vinegar?
सिरके में कौन सा एसिड पाया जाता है?
(a) Lactic Acid (लैक्टिक एसिड)
(b) Citric Acid (साइट्रिक एसिड)
(c) Malic Acid (मलिक एसिड)
(d) Acetic Acid (एसिटिक एसिड)

S6. Ans. (d)
Sol.
Acetic acid is the chief component of vinegar. Vinegar is liquid consisting mainly of acetic acid (CH3COOH) and water.

Q7. In which of the following industries is mica used as a raw material-
निम्नलिखित उद्योगों में से किसमें अभ्रक एक कच्चा माल के रूप में प्रयोग किया जाता है-
(a) Iron and steel (आयरन और स्टील)
(b) Toys (खिलौने)
(c) Glass and pottery (कांच और बर्तनों)
(d) Electrical (विद्युत)

S7. Ans. (d)
Sol.
Mica is good conductor of heat and bad conductor of electricity so mica use in electrical industry.

Q8.Which enzyme can catalyze the conversion of glucose to ethanol ?
कौन सा एंजाइम ग्लूकोज को इथेनॉल में परिवर्तित कर सकता है?
(a) Zymase(जाईमेस)
(b) Invertase(इनवरटेज़)
(c) Maltase(माल्टेज़)
(d) Diastase(डायस्‍टेज)

S8. Ans.(a)
Sol. Zymase is an enzyme complex that catalyzes the fermentation of sugar into ethanol and carbon dioxide. It occurs naturally in yeasts. Zymase activity varies among yeast strains.

Q9. Angora wool is extracted from-
अंगोरा ऊन किस से प्राप्त होता है?
(a) Rabbit / खरगोश
(b) Sheep / भेड़
(c) Fox / लोमड़ी
(d) Goat / बकरी

S9.Ans.(a)
Sol. Angora wool refers to the downy coat produced by the Angora rabbit. Angora is known for its softness, thin fibres, and what knitters refer to as a halo (fluffiness). It is also known for its silky texture. It is much warmer and lighter than wool.

Q10. Scurvy (bleeding of gums) is caused by the deficiency of which vitamin?
स्कर्वी (मसूड़ों में खून) किस विटामिन की कमी के कारण होता है
(a) Vitamin K/ विटामिन K
(b) Vitamin B2/ विटामिन B2
(c) Vitamin C/ विटामिन C
(d) Vitamin A/ विटामिन A

S10. Ans.(c)
Sol.Scurvy is caused due to deficiency of Vitamin C.

For RRB JE Free Study Material Click Here

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019