RRB NTPC General Awareness(Science) Questions : 16th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Energy stored in a coal is
कोयले में संग्रहीत ऊर्जा ______ होती है
(a)kinetic energy/ गतिज ऊर्जा
(b)potential energy/ स्थितिज ऊर्जा
(c)chemical energy/ रासायनिक ऊर्जा
(d)nuclear energy/ परमाणु ऊर्जा

S1.Ans.(c)
Sol. Chemical energy is stored in coal. Coal is a Hydrocarbon. When coal is burnt its chemical energy comes out in the form of light and heat energy which result in formation of vapors of Carbon Dioxide(CO2) and water(H2O).

Q2. In electromagnetic induction, the induced charge does not depend on –
विद्युत चुम्बकीय प्रेरण में, प्रेरित चार्ज किस पर निर्भर नहीं करता है –
(a) Change in flux / प्रवाह में बदलाव
(b) time of change of magnetic flux / चुंबकीय प्रवाह के परिवर्तन का समय
(c) Resistance of Coil / वक्र का विरोध
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

S2.Ans.(b)
Sol. Induced charge does not depend upon time of change of magnetic flux, as Induced charge Q = n∆T∅R

Q3. Waves which do not require any material medium for its propagation is–
तरंगे जिनके प्रसार के लिए किसी भी भौतिक माध्यम की आवश्यकता नहीं होती है-
(a) Matter waves/ द्रव्य तरंगें
(b) Mechanical waves/ यांत्रिक तरंगें
(c) Elastic waves/ लोचदार लहरें
(d) Electromagnetic waves/ विद्युतचुम्बकीय तरंगें

S3.Ans(d)
Sol. Electromagnetic waves differ from mechanical waves in that they do not require a medium to propagate. This means that electromagnetic waves can travel not only through air and solid materials, but also through the vacuum of space.

Q4. In modern periodic table, the number of period is
आधुनिक आवर्त सारणी में, अवधि की संख्या कितनी है?
(a) 2
(b) 6
(c) 7
(d) 8

S4.Ans(c)
Sol. There are seven periods in the periodic table.

Q5. Match List-I with List -II and select the correct answer using the codes given below the lists:
सूची-I का सूची-II से मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गए कूट का उपयोग करके सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I / सूची-I List-II/ सूची-II
A. Distance / दूरी 1. Hertz / हर्ट्ज़
B. Energy / ऊर्जा 2. Light Year / प्रकाश वर्ष
C. Intensity of sound / ध्वनी की तीव्रता 3. Joule / जूल
D. Frequency / आवृत्ति 4. Decibel / डेसिबल

Codes:/कूट:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 2 1 3 4

S5.Ans.(a)
Sol. Light-year is a unit of length, joule is the unit of energy. Intensity of sound is measured in decibel. Frequency is measured in hertz (Hz).

Q6.Neutron was discovered by
न्यूट्रॉन किस के द्वारा खोजा गया था?
(a) J.J. Thomson/जे. जे. थोमसन
(b) Chadwick/चैडविक
(c) Rutherford/ रदरफोर्ड
(d) Priestley/ प्रीस्टलि

S6.Ans(b)
Sol. Neutron was discovered by James Chadwick. Sir James Chadwick was a British physicist who was awarded the 1935 Nobel Prize in Physics for his discovery of the neutron in 1932.

Q7. The increasing order of acid strength of HCI, HI, HBr, HF is
HCI, HI, HBr, HF की एसिड ताकत का बढ़ता क्रम है-
(a) HCI < HI < HBr < HI
(b) HI < HCI < HBr < HF
(c) HF < HCI < HBr < HI
(d) None/ कोई नहीं

S7.Ans(c)
Sol. Hydrogen Iodine has the largest size, thus weakest bond with Hydrogen and hence largest acidity. The size of the anions increases the order is HF<HCl<HBr<HI

Q8. A group of archaebacteria is used in the production of-
अर्चेबक्टेरिया का समूह किस के उत्पादन में उपयोग किया जाता है?
(a) Ethane / एटैन
(b) Methane / मीथेन
(c) Acids / एसिड
(d) Alchohols / अल्कोहल

S8.Ans.(b)
Sol. Archaebacteria sub-kingdom of the kingdom Prokaryote, which on the basis of both RNA and DNA. Archaebacteria have unique protein-like cell walls and cell membrane simple organic compounds such as methanol and acetate as food, combining them with carbon dioxide and hydrogen gas from the air and releasing methane as a byproduct.

Q9. The largest invertebrate is-
सबसे बड़ा अकशेरूक है-
(a) Octopus / ऑक्टोपस
(b) Squid / स्क्वीड
(c) Coral / मूंगा
(d) Jellyfish / जेलिफ़िश

S9.Ans.(b)
Sol. Invertebrate is the animals that do not have a backbone. The colossal squid is the largest invertebrate. It’s maximum size is 12 – 14 metre.

Q10. Which one of the following pairs is no correctly matched?
निम्न में से कौन से जोड़े सही ढंग से मेल नहीं खाते?
(a) Vitamin A/विटामिन A – Night Blindness/रतौंधी
(b) Vitamin B_3/विटामिन B_3 – Pellagra / पेलाग्रा
(c) Vitamin D/ विटामिन डी – Colour Bindness/ रंग अंधापन
(d) B6/B6 -Anaemia/अनीमिया

S10.Ans.(c)
Sol. Colour blindness is a sex-linked genetic disorder. It does not relate to vitamin D. The deficiency of Vitamin A causes night blindness. Vitamin B3 is also called niacin . Its deficiency causes pellagra. The deficiency of folic acid causes anaemia.