RRB NTPC General Awareness Questions : 8th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What does cyclical unemployment mean?
चक्रीय बेरोजगारी का क्या अर्थ है?
(a) Unemployment during recessionary phase of trade cycle / व्यापार चक्र की मंदी के चरण के दौरान बेरोजगारी
(b) Disguised unemployment / प्रच्छन्न बेरोजगारी
(c) Seasonal unemployment/ मौसमी बेरोजगारी
(d) Voluntary unemployment/ स्वैच्छिक बेरोजगारी
S1. Ans.(a)
Sol. Cyclical unemployment is a factor of overall unemployment that relates to the regular ups and downs, or cyclical trends in growth and production, that occur within the business cycle. When business cycles are at their peak, cyclical unemployment will tend to be low because total economic output is being maximized.
Q2. During which Five Year Planning was NABARD established?
किस पंचवर्षीय योजना के दौरान नाबार्ड की स्थापना की गई थी?
(a) Fifth /पांचवीं
(b) Sixth/छठी
(c) Third/तीसरी
(d) Ninth/नौवी
S2. Ans.(b)
Sol. NABARD was established on the recommendations of B. Sivaraman Committee, (by Act 61, 1981 of Parliament) on 12 July 1982 to implement the National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981(sixth five- year plan between 1980-1985).
Q3. Which of the following rulers started the Mughal style of painting?
निम्नलिखित में से किस शासक ने चित्रकला की मुगल शैली शुरू की?
(a) Babur /बाबर
(b) Humayun/हुमायूँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Jahangir/जहाँगीर
S3. Ans.(b)
Sol. Humayun started the Mughal style of painting.
Q4.Which of the following is related to the Tinkathiya Pratha?
निम्नलिखित में से कौन तिनकठिया प्रथा से संबंधित है?
(a) Champaran/चंपारण
(b) Kheda/खेड़ा
(c) Bardoli/बारडोली
(d) Darbhanga/दरभंगा
S4. Ans.(a)
Sol. Tinkathia was the system under which the native peasants of Champaran (Bihar) were forced to cultivate 3 kathaa Indigo out of every 20 kathaa.
Q5.How did the Lakshadweep islands of group originate?
लक्षद्वीप द्वीपसमूह की उत्पत्ति कैसे हुई थी?
(a) Volcanic origin/ ज्वालामुखी उद्गम
(b) Soil Deposition/ मिट्टी का जमाव
(c) Coral origin/ कॉरल उद्गम
(d) No option is correct/कोई विकल्प सही नहीं है
S5.Ans.(c)
Sol. Lakshadweep Islands are coral islands. Andaman and Nicobar Islands were formed due to collision between Indian Plate and Burma Minor Plate.
Q6.In which of the following region midnight Sun is visible?
निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में मध्यरात्रि सूर्य दिखाई देता है?
(a) In Mediterranean region/ भूमध्यसागरीय क्षेत्र में
(b) In equatorial region/ भूमध्यरेखीय क्षेत्र में
(c) In Arctic area/ आर्कटिक क्षेत्र में
(d) In the east of Japan/ जापान के पूर्व में
S6. Ans.(c)
Sol. The midnight sun is a natural phenomenon that occurs in the summer months in places north of the Arctic Circle or south of the Antarctic Circle, when the sun remains visible at the local midnight.
Q7.Officially what is the conventional name of Bangladesh?
आधिकारिक तौर पर बांग्लादेश का पारंपरिक नाम क्या है?
(a) People’s Republic of Bangladesh/ पीपल्स रिपब्लिक ऑफ़ बांग्लादेश
(b) Republic of Bangladesh/ रिपब्लिक ऑफ़ बांग्लादेश
(c) Democratic Bangladesh/ लोकतांत्रिक बांग्लादेश
(d) No option is correct/कोई विकल्प सही नहीं है
S7. Ans.(a)
Sol. Bangladesh is officially called as the People’s Republic of Bangladesh.
Q8.There is total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Sikkim.
सिक्किम में कुल _________ संसदीय सीटें (राज्यसभा निर्वाचन क्षेत्र) हैं।
(a) 2
(b) 5
(c) 3
(d) 1
S8.Ans.(d)
Sol. There is one parliamentary seat (Rajya Sabha Constituency) in Sikkim.
Q9. The alimentary canal is a long tube that extends from ______.
आहार नली एक लंबी ट्यूब है जो ______ तक फैली होती है
(a) mouth to stomach/ मुंह से पेट
(b) stomach to large intestine/ पेट से बड़ी आंत
(c) Small intestine to anus/ छोटी आंत से गुदा
(d) Mouth to anus / मुंह से गुदा
S9.Ans.(d)
Sol. Alimentary canal is the whole passage along which food passes through the body from mouth to anus during digestion.
Q10. Which among the following have a perfect pair of sex chromosomes?
निम्नलिखित में से किसके पास सेक्स क्रोमोसोम का एक पूर्ण युग्म है?
(a) Only men/केवल पुरुष
(b) Only women/केवल महिला
(c) Both men and women/पुरुष और महिला दोंनों
(d) Neither men nor women /न तो पुरुष न ही महिला
S10.Ans.(b)
Sol. In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females. Women have a perfect pair of sex chromosomes XX.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD