RRB NTPC General Awareness Questions : 7th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. “Micro” and “Macro” words in economy was firstly used by –
अर्थव्यवस्था में “माइक्रो” और “मैक्रो” शब्द पहली बार कब इस्तेमाल किया गया था?
(a)Ragnar Frisch/ राग्‍नार फ़्रिस्‍क
(b)I.Fischer/ आई. पिक्चर
(c)James Tobin/ जेम्स टोबिन
(d)Garle/गर्ले
S1.Ans.(a)
Sol. Ragnar Frisch, Norwegian Economist, coined the terms ‘micro’ and ‘macro’ economics for the first time in 1933. He was the first Economics Nobel prize winner in 1969.

Q2.Core Industries are-
कोर इंडस्ट्रीज क्या हैं?
(a)Basic Industries/मूल उद्योग
(b)Consumer Goods Industries/ उपभोक्ता वस्तु उद्योग
(c)Capital Goods Industries/ पूंजीगत वस्तु उद्योग
(d)Government Industries/ सरकारी उद्योग
S2.Ans.(a)
Sol. Core industries can be defined as main or key industries of the economy. In most countries, these particular industries are backbone of all other industries. In India, there are eight core sectors comprising of coal, crude oil, natural gas, petroleum refinery products, fertilizers, steel, cement and electricity.

Q3.A person can be a member of the Council of Ministers without being a member of the Parliament for a maximum period of
एक व्यक्ति संसद का सदस्य हुए बिना, मंत्रिपरिषद का सदस्य अधिकतम कितने समय तक हो सकता है?
(a) one year/एक वर्ष
(b) six months/छ: महीने
(c) three months/तीन महीने
(d) one month/ एक महीने
S3.Ans.(b)
Sol. A Non-Member of a parliament can be a member of Council of Minister for a maximum period of 6 months.

Q4.Which of the following is not a member of National Human Rights Commission?
निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रीय मानवाधिकार आयोग का सदस्य नहीं है?
(a)Chairperson of National Commission for Scheduled Castes/ राष्ट्रीय अनुसूचित जाति आयोग के अध्यक्ष
(b)Chairperson of National Commission for Scheduled Tribes/ राष्ट्रीय अनुसूचित जनजाति आयोग के अध्यक्ष
(c)Chairperson of NITI Aayog/नीति आयोग के अध्यक्ष
(d)Chairperson of National Commission for women/ महिलाओं के लिए राष्ट्रीय आयोग के अध्यक्ष
S4.Ans.(c)
Sol. Chairperson of NITI Aayog is not a member of National Human Right Commission.

Q5.In which article of Indian Constitution the provision of Election Commission is mentioned?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में निर्वाचन आयोग के प्रावधान का उल्लेख है?
(a) Article 320 / अनुच्छेद 320
(b) Article 322 / अनुच्छेद 322
(c) Article 324 / अनुच्छेद 324
(d) Article 326/ अनुच्छेद 326
S5.Ans.(c)
Sol. Under Article 324 of the Constitution of India, the Election Commission of India, interalia, is vested with the power of superintendence, direction and control of conducting the elections.

Q6.Which of the following is the most abundant metal on Earth’s crust?
निम्नलिखित में से कौन सी धातु भू-पर्पटी पर सबसे प्रचुर मात्रा में पाई जाती है?
(a) Magnesium/ मैगनीशियम
(b) Iron / लोहा
(c) Copper/तांबा
(d) Aluminium/एल्युमीनियम
S6.Ans.(d)
Sol. Aluminum is the most abundant metal in the earth’s crust, it is never found free in nature. All of the earth’s aluminum has combined with other elements to form compounds.

Q7.Foehn is a local wind of
फेन कहाँ की स्थानीय पवन है?
(a) China /चीन
(b) Japan/जापान
(c) Korea /कोरिया
(d) Switzerland/स्विट्ज़रलैंड
S7.Ans.(d)
Sol. Foehn is a local wind of Switzerland. A foehn is a type of dry, warm, down-slope wind that occurs in the lee (downwind side) of a mountain range. It is a rain shadow wind that results from the subsequent adiabatic warming of air that has dropped most of its moisture on windward slopes.

Q8.The Kushans ruled in
कुशंस ने ______ में शासन किया?
(a) 1st century AD/पहली शताब्दी AD
(b) 2nd century BC/दूसरी शताब्दी BC
(c) 3rd century AD/तीसरी शताब्दी AD
(d) 5th century BC/पांचवी शताब्दी BC
S8.Ans.(a)
Sol. The Kushan Empire was a syncretic empire, formed by Yuezhi, in the Bactrian territories in the early 1st century AD. It spread to encompass much of Afghanistan, present-day Pakistan, and then the northern parts of India at least as far as Saketa and Sarnath near Varanasi, where inscriptions have been found dating to the era of the Kanishka the Great.

Q9.Consider the following events in the history of Indian freedom struggle
भारतीय स्वतंत्रता संग्राम के इतिहास की निम्नलिखित घटनाओं पर विचार करें:
(1) Champaran Satyagraha /चंपारण सत्याग्रह
(2) Bardoli Satyagraha/बारडोली सत्याग्रह
(3) Ahmedabad Mill Workers Strike/ अहमदाबाद मिल मजदूर हड़ताल
(4) Chauri-Chaura Incident/ चौरी-चौरा हादसा
Which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting from the earliest?
निम्नलिखित में से कौन सा शीघ्रातिशीघ्र शुरू होने वाली उपरोक्त घटनाओं का एक सही कालानुक्रमिक अनुक्रम है?
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 2, 4, 3
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 1, 2, 4
S9.Ans.(c)
Sol. Champaran Satyagraha –1917, Ahmedabad Mill Workers Strike -1918, Chauri-Chaura Incident-1922, Bardoli Satyagraha – 1928.

Q10.Which of the following sectors are included in the priority sector lending?
निम्नलिखित में से कौन से क्षेत्र प्राथमिकता क्षेत्र के ऋण में शामिल हैं?
(a) Agriculture/कृषि
(b) Micro, Small and Medium Enterprises/ सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम
(c) Education/शिक्षा
(d)All the above/उपरोक्त सभी
S10.Ans.(d)
Sol. Priority Sector includes the following categories:
(i) Agriculture
(ii) Micro, Small and Medium Enterprises
(iii) Export Credit
(iv) Education
(v) Housing
(vi) Social Infrastructure

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?