RRB NTPC General Awareness Questions : 7th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Under Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), there will be an assured periodic return over tenure of ______.
प्रधानमंत्री वय वंदना योजना (PMVVY) के तहत, ______ कार्यकाल पर एक निश्चित आवधिक विवरणी होगी।
(a) 5 years/वर्ष
(b) 10 years / वर्ष
(c) 15 years/ वर्ष
(d) 20 years/ वर्ष
S1.Ans.(b)
Sol. Government has launched the ‘Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY)’ to provide social security during old age and to protect elderly persons aged 60 and above against a future fall in their interest income due to uncertain market conditions. The scheme provides an assured return of 8% per annum for 10 years.
Q2. In India, who is known as the highest law officer?
भारत में, किसे उच्चतम विधि अधिकारी के रूप में जाना जाता है?
(a) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(b) Attorney General of India / भारत के महान्यायवादी
(c) Comptroller and Auditor General of India/ भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(d) Advocate General of the State/ राज्य के महाधिवक्ता
S2. Ans.(b)
Sol. The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is primary lawyer in the Supreme Court of India. He can be said to be the lawyer from government’s side.
Q3.According to the Indian Constitution, the Union ______ body is called the Parliament.
भारतीय संविधान के अनुसार, संघ ______ निकाय को संसद कहा जाता है।
(a) Judicial/ न्यायिक
(b) Executive/ कार्यपालक
(c) Legislative/ विधायी
(d) Both Judicial and legislative/ न्यायिक और विधायी दोनों
S3. Ans.(c)
Sol. The Parliament of India is the supreme legislative body of the Republic of India.
Q4.Which state government has recently declared official symbols for the state?
हाल ही में किस राज्य सरकार ने राज्य के लिए आधिकारिक प्रतीकों की घोषणा की हैं?
(a) Telangana/ तेलंगाना
(b) Manipur/मणिपुर
(c) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल
S4.Ans.(c)
Sol. The Andhra Pradesh government has recently declared official symbols for the state.
Q5.Which International cricketer announces retirement recently?
किस अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेटर ने हाल ही में सेवानिवृत्ति की घोषणा की?
(a) Kane Williamson/ केन विलियमसन
(b) A B de Villiers/ एबी डी विलियर्स
(c) Tim Southee/ टिम साउथी
(d)None of the above/इनमें से कोई नहीं
S5.Ans.(b)
Sol. A B de Villiers of South Africa retires from Cricket.
Q6.Magnetic Meridian is a
चुंबकीय मेरिडियन क्या है?
(a) Line parallel to the equator of the Earth/ पृथ्वी के भूमध्य रेखा के समानांतर रेखा
(b) Latitude/ अक्षांश
(c) Line joining the geographic north and geographic south of Earth/ पृथ्वी के भौगोलिक उत्तर और भौगोलिक दक्षिण को जोड़ने वाली रेखा
(d) Plane passing through the magnetic north and magnetic south of Earth/ पृथ्वी के चुंबकीय उत्तरी और चुंबकीय दक्षिणी ध्रुवों से गुजरने वाला समतल
S6.Ans.(d)
Sol. The magnetic meridian is an equivalent imaginary line connecting the magnetic south and north poles. A compass needle will be parallel to the magnetic meridian.
Q7.Who has authored the book ‘The Unseen Indira Gandhi’?
‘The Unseen Indira Gandhi’ किताब किस ने लिखी थी?
(a) Jayram Naresh/जयराम नरेश
(b) Dr. K. P. Mathur/डॉ. के. पी. माथुर
(c) Dr. Anna Suvorova/डॉ. एना सुवरोवा
(d) Santosh Singh/संतोष सिंह
S7.Ans.(b)
Sol. The Unseen Indira Gandhi is written by K. P. Mathur.
Q8. Which state government will launch awareness programme “Sanskar” against superstition?
कौन सी राज्य सरकार अंधविश्वास के खिलाफ जागरूकता कार्यक्रम “संस्कार” शुरू करेगी?
(a) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(b) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(c) Assam/असम
(d) Kerala/केरल
S8.Ans.(c)
Sol. The Assam government will soon launch an awareness programme — ‘Sanskar’– in all development blocks and panchayats. The move is taken in the wake of incidents triggered by superstition.
Q9. A wide inlet of the sea usually concave in shape is termed as a:
समुद्र का एक विस्तृत प्रवेश जो आम तौर पर आकार में अवतल होता है, क्या कहलाता है?
(a) Strait/ स्ट्रेट
(b) Sound/ ध्वनि
(c) Bay/ खाड़ी
(d) Fjord/ फ़्योर्ड
S9. Ans.(c)
Sol. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a Bay.
Q10. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from?
पंजाब में बड़ी संख्या में जलप्लावन नहरें हैं जो ________ से पानी निकालते है?
(a)Jhelum river/झेलम नदी
(b)Chenab river/चेनाब नदी
(c)Beas river/ब्यास नदी
(d) Sutlej River/सतलज नदी
S10. Ans.(d)
Sol. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from Sutlej River.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD