RRB NTPC General Awareness Questions : 6th August 2019

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In which of the following market forms, a firm does not exercise control over price?
निम्नलिखित बाजार रूपों में से किसमें, फर्म कीमत पर नियंत्रण नहीं रखती है?
(a) Monopoly / एकाधिकार
(b) Perfect competition/ पूर्ण प्रतिदवंद्दी
(c) Oligopoly / अल्पाधिकार
(d) Monopolistic competition/ एकाधिकार प्रतियोगिता

S1. Ans.(b)
Sol. Perfect Competition is a market in which buyers and sellers are so numerous and well informed that all elements of monopoly are absent and the market price of a commodity is beyond the control of individual buyers and sellers.

Q2. Which one of the following is not an instrument of Fiscal policy?
निम्नलिखित में से क्या राजकोषीय नीति का उपकरण नहीं है?
(a) Open Market Operations / ओपन मार्केट ऑपरेशन
(b) Taxation / कराधान
(c) Public borrowing / सार्वजनिक उधारी
(d) Public expenditure / सार्वजनिक व्यय

S2. Ans.(a)
Sol. The major instruments of fiscal policy are – Budget, Taxation, Public Expenditure, Public Works, Public Debt(public borrowing).

Q3.What is the literal meaning of the term “Quo-Warranto”?
“क्वॉ-वारंटो” शब्द का शाब्दिक अर्थ क्या है?
(a) We command / हम आदेश देते हैं
(b) To forbid/ मना करने के लिए
(c) By what authority (or) warrant / किस प्राधिकरण (या) वारंट के द्वारा
(d) None of these/ इनमे से कोई नहीं

S3. Ans.(c)
Sol. The word Quo-Warranto literally means “by what warrants?” or “what is your authority”? It is a writ issued with a view to restrain a person from holding a public office to which he is not entitled. The writ requires the concerned person to explain to the Court by what authority he holds the office.

Q4.Who administers the oath of the President of India?
भारत के राष्ट्रपति की शपथ कौन प्रशासित करता है?
(a) Governor General of India / भारत के गवर्नर जनरल
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(d) Vice President of India/ भारत के उपराष्ट्रपति

S4. Ans.(b)
Sol. According to Article 60(Oath or affeirmation by President), Chief Justice of India administers the oath of the President of India.

Q5. Which freedom fighter was popularly known as `Deshbandhu’ ?
किस स्वतंत्रता सेनानी को ‘देशबंधु’ के नाम से जाना जाता था?
(a) Lala Lajpat Rai/लाला लाजपत राय
(b) Bal Gangadhar Tilak/बाल गंगाधर तिलक
(c) Chittaranjan Das/ चित्तरंजन दास
(d) C F Andrews/ सी एफ एंड्रयूज

S5. Ans.(c)
Sol.Chittaranjan Das, popularly called Deshbandhu, was a leading Indian politician, a prominent lawyer, an activist of the Indian National Movement and founder-leader of the Swaraj Party in Bengal during British occupation in India

Q6. The Swaraj Party was organized by
स्वराज पार्टी किस के द्वारा संगठित की गयी थी?
(a) LalaLajapat Rai and Feroze Shah Mehta/लाला लाजपत राय और फिरोज शाह मेहता
(b) Sarojini Naidu and Annie Besant/सरोजिनी नायडू और एनी बेसेंट
(c) CR Das and Motilal Nehru/ सी. आर. दास और मोतीलाल नेहरू
(d) C Rajagopalachari and CY Chintamani/ सी. राजगोपालाचारी और सी.वाई चिंतामणि

S6. Ans.(c)
Sol. The Swaraj party was formed by C.R.Das and Motilal Nehru in late 1922.

Q7. Under the Mughals the Governor was popularly known as
मुगलों के अधीन गवर्नर को किस नाम से जाना जाता था?
(a) Subahdar/सुबादर
(b) Wazir/वजीर
(c) Vakil/वकील
(d) Faujdar/फौजदार

S7. Ans.(a)
Sol. Subahdar was one of the designations of a governor of a Subah (province) during the Mughal era of India who was alternately designated as Sahib-i-Subah or Nazim.

Q8.Bushmen tribes are found in
बुशमैन जनजाति कहाँ पाई जाती हैं?
(a)Atacama desert /अटाकामा रेगिस्तान
(b)Gobi desert/ गोबी रेगिस्तान
(c) Patagonian desert / पटागोनियन रेगिस्तान
(d) Kalahari desert/ कालाहारी रेगिस्तान

S8.Ans.(d)
Sol. Bushmen tribes are found in Kalahari desert. The Kalahari Desert is a large semi-arid sandy savannah in southern Africa extending 900,000 square kilometres, covering much of Botswana and parts of Namibia and South Africa.

Q9.Doddabetta Peak is located in the
डोड्डाबेट्टा पीक कहाँ स्थित है?
(a)Anaimalai / अन्नामलाई
(b)Mahendragiri/ महेन्द्रगिरी
(c) Nilgiris / नीलगिरी
(d) Shevaro/शेवारो

S9.Ans.(c)
Sol.Nilgiri Hills are a range of mountains with at least 24 peaks above 2,000 metres (6,600 ft), in the Westernmost part of Tamil Nadu state at the junction of Karnataka and Kerala states in Southern India. They are part of the larger Western Ghats mountain chain making up the southwestern edge of the Deccan Plateau.

Q10.Which one of the following soils is suitable for cotton production?
कपास उत्पादन के लिए निम्नलिखित में से कौन सी मिट्टी उपयुक्त है?
(a)Regur / रेगड
(b) Red/लाल
(c) Bhangar / भँगार
(d) Khadar/ खादर

S10.Ans.(a)
Sol. Black soils known locally as regur it is suitable for cotton productions.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

 

 

 

 

 

Watch video for RRB NTPC 2019|Crash Course |Study Plan

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?