RRB NTPC General Awareness Questions : 5th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Which five-year plan recognized human development as the core of all developmental efforts?
(a) First Five Year Plan
(b) Second Five Year Plan
(c) Eighth Five Year Plan
(d) Ninth Five Year Plan
S1.Ans.(c)
Sol. Eighth Five Year Plan: . Its duration was from 1992 to 1997. In this plan the top priority was given to development of the human resources i.e. employment, education, and public health.
Q2.Which among the following is also known as chief law officer of Government of India?
(a) Chief Justice of India
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Attorney General of India
(d) Judge of Supreme Court of India
S2. Ans.(c)
Sol. The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India.He is the first law officer of India.
Q3.What is the term of office of Chief Election Commissioner of India?
(a) Five years
(b) Six years
(c) Five years or 60 years of age
(d) Six years or 65 years of age
S3. Ans.(d)
Sol. The President appoints Chief Election Commissioner and Election Commissioners. They have tenure of six years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier.
Q4.Lakshadweep’s High Court is located in which state of India?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) Karnataka
S4. Ans.(b)
Sol. The High Court of Kerala is the highest court in the Indian state of Kerala and in the Union Territory of Lakshadweep. It is located in Kochi.
Q5.From which of the following continent, all three latitudes i.e. equator, tropic of cancer and tropic of Capricorn pass?
(a) North America
(b) Asia
(c) South America
(d) Africa
S5. Ans.(d)
Sol.Africa is a continent from which equator,tropic of cancer and tropic of Capricorn.
Q6.What is an isthmus?
(a) A water body separating two land masses
(b) A narrow strip of land separating two water bodies
(c) Deep penetration of a water body in land
(d) None of these
S6. Ans.(b)
Sol. An isthmus is a narrow strip of land that connects two larger landmasses and separates two bodies of water. Isthmuses have been strategic locations for centuries.
Q7.Farraka barrage is a major reason for contention between India and ___________.
(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) China
(d) Nepal
S7. Ans.(a)
Sol. The Farakka Barrage was created by India in 1975 to divert water from the Ganges River system.It is a contention between India and Bangladesh.
Q8.Who among the following is a recipient of Nobel Prize 2018 in the field of Physiology or medicine?
(a) Bengt Holnstrom
(b) Bob Dylan
(c) James P. Allison
(d) Juan Mannuel Santos
S8. Ans.(c)
Sol. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018 was awarded jointly to James P. Allison and Tasuku Honjo “for their discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation.”
Q9.Which Lok Sabha speaker has authored the book ‘Matoshree’?
(a) Sumitra Mahajan
(b) Meira Kumar
(c) Somnath Chatterjee
(d) Manohar Joshi
S9. Ans.(a)
Sol. ‘Matoshree’, authored by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan.
Q10.UNESCO Cultural World Heritage site ‘Humayun Tomb’ was constructed by-
(a) Hamida Banu Begum
(b) Ruqqaiya Begum
(c) Mehrunnisa
(d) Zahanara Begum
S10. Ans.(a)
Sol.Humayun’s tomb is a UNESCO Cultural heritage site in India. It has about 150 graves of ruling family in it and is sometimes referred as the Necropolis of Mughal Dynasty. Mughal Emperor, Humayun died in 1556, and his widow Hamida Banu Begam got the construction started in 1569.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD