RRB NTPC General Awareness Questions : 5th August 2019

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Who gave the ‘General Equilibrium Theory’?
‘सामान्य संतुलन सिद्धांत’ किसने दिया ?
(a) J. M. Keynes / जे. एम. कीन्स
(b) Leon Walras/ लियोन वालरस
(c) David Ricardo/ डेविड रिकार्डो
(d) Adam Smith/ एडम स्मिथ

S1. Ans.(b)
Sol.French economist Leon Walras in his pioneering work Elements of Pure Economics in 1874 gave General Equilibrium theory. It attempts to explain the behavior of supply, demand, and prices in a whole economy with several or many interacting markets, by seeking to prove that the interaction of demand and supply will result in an overall general equilibrium.

Q2.What is GDP?
GDP क्या है?
(a) Value of all final goods and services produced within the domestic territory of the country over one year period/ एक वर्ष की अवधि में देश के घरेलू क्षेत्र के भीतर उत्पादित सभी अंतिम वस्तुओं और सेवाओं का मूल्य
(b) Value of all final goods and services produced outside the national territory of the country over one year period/ एक वर्ष की अवधि में देश के राष्ट्रीय क्षेत्र के बाहर उत्पादित सभी अंतिम वस्तुओं और सेवाओं का मूल्य
(c) Value of all intermediate goods and services produced within the domestic territory of the country over one year period/ एक वर्ष की अवधि में देश के घरेलू क्षेत्र के भीतर उत्पादित सभी मध्यवर्ती वस्तुओं और सेवाओं का मूल्य
(d) Value of all final goods and services produced within the domestic territory of the country over ten year period/ दस वर्ष की अवधि में देश के घरेलू क्षेत्र के भीतर उत्पादित सभी अंतिम वस्तुओं और सेवाओं का मूल्य

S2. Ans.(a)
Sol.GDP( Gross Domestic Product)is the value of all final goods and services produced within the domestic territory of the country over one year period.

Q3. In which year did the Kakori conspiracy case take place?
काकोरी षडयंत्र कांड किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1925
(b) 1924
(c) 1926
(d) 1927

S3. Ans.(a)
Sol.The Kakori Conspiracy was a train robbery that took place between Kakori,about 16 kms from Lucknow, on 9 August 1925. According to plan, a running train at Kakori on the Lucknow-Saharanpur section should be looted. The Railway was carrying the Government chest and it was plundered successfully by 10 HRA revolutionaries.

Q4.According to Malthusian theory of population –
माल्थुसियन के जनसंख्या सिद्धांत के अनुसार-
(a) Population increases in geometric ratio, food supply increases in arithmetic ratio/ जनसंख्या ज्यामितीय अनुपात में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति अंकगणितीय अनुपात में बढ़ती है
(b) Population increases in arithmetic ratio, food supply increases in geometric ratio/ जनसंख्या अंकगणितीय अनुपात में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति ज्यामितीय अनुपात में बढ़ जाती है
(c) Population increases in a harmonic mean, food supply increases in geometric ratio/ जनसंख्या हरात्मक माध्य में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति ज्यामितीय अनुपात में बढ़ जाती है
(d) Population increases in a harmonic ratio, food supply increases in a arithmetic ratio/ जनसंख्या हरात्मक अनुपात में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति अंकगणितीय अनुपात में बढ़ जाती है

S4. Ans.(a)
Sol.Malthusian theory of population states that -“By nature human food increases in a slow arithmetical ratio; man himself increases in a quick geometrical ratio unless want and vice stop him.The increase in numbers is necessarily limited by the means of subsistence Population invariably increases when the means of subsistence increase, unless prevented by powerful and obvious checks”.

Q5.What process takes place during the youthful stage of a river?
एक नदी की युवा अवस्था के दौरान कौन सी प्रक्रिया होती है?
(a) Valley widening/ घाटी का चौड़ीकरण
(b) River rejuvenating/ नदी का कायाकल्प
(c) Valley deepening/ घाटी का गहरा होना
(d) Meandering/ घुमावदार

S5. Ans.(c)
Sol.A valley formed by flowing water, is usually V-shaped. The exact shape will depend on the characteristics of the stream flowing through it. Valley deepening is characteristic of youthful stage of river.

Q6.The Preamble was for the first time amended by the –
प्रस्तावना में पहली बार किस के द्वारा संशोधन किया गया था?
(a) 24th Amendment /24वां संशोधन
(b) 42nd Amendment/42 वां संशोधन
(c) 44th Amendment/44 वां संशोधन
(d) none of the above/इनमें से कोई नहीं

S6. Ans.(b)
Sol.The Forty-second Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency. Preamble was first time amended by 42nd Amendment Act. It changed the description of India in Preamble from a “sovereign democratic republic” to a “sovereign, socialist,secular democratic republic”, and also changed the words “unity of the nation” to “unity and integrity of the nation”.

Q7.Which of the following Articles empowers the President of India to summon Joint sitting of both Houses of Parliament?
निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद भारत के राष्ट्रपति को संसद के दोनों सदनों की संयुक्त बैठक बुलाने का अधिकार देता है?
(a)Article 101/ अनुच्छेद 101
(b)Article 102/ अनुच्छेद 102
(c)Article 108/ अनुच्छेद 108
(d)Article 110/ अनुच्छेद 110

S7. Ans.(c)
Sol.As per Article 108 of Constitution, a Joint session of Parliament can be summoned which is presided by lok sabha speaker.

Q8.Which dynasty came to power in India after the Tughlaq dynasty?
तुगलक वंश के बाद भारत में कौन सा राजवंश सत्ता में आया था?
(a) The Guptas/ गुप्ता
(b) The Khiljis/खिलजी
(c) The Mughals/मुग़ल
(d) The Sayyids/सैय्यद

S8. Ans.(d)
Sol. Sayyid dynasty, rulers of Delhi sultanate (c. 1414–21) are successors of the Tughluq dynasty until displaced by the Afghan Lodis.This family claimed to be Sayyids, or descendants of the Prophet Muhammad.

Q9.Sandstone is which type of rock?
सैंडस्टोन किस प्रकार की चट्टान है?
(a) Calcareous Rock/ केल्केरियस चट्टान
(b) Igneous Rock/ आग्नेय चट्टान
(c) Metamorphic Rock/ रूपांतरित चट्टान
(d) Sedimentary Rock/ अवसादी चट्टानें

S9. Ans.(d)
Sol.Sandstone is a sedimentary rock composed of sand-size grains of mineral, rock, or organic material.

Q10. Who invented Elevator(Lift)?
एलिवेटर (लिफ्ट) का आविष्कार किसने किया?
(a)G. Ferdinand Von Zeppelin/ जी. फर्डिनेंड वॉन ज़ेपेलिन
(b)E.G Otis/ ई जी ओटिस
(c)Roger Bacon/ रोजर बेकन
(d)Leo H Baekeland/ लियो एच बेकलैंड

S10. Ans.(b)
Sol. E.G Otis invented the first Elevator(lift). He introduced the safety elevator, which prevented the fall of the cab if the cable broke.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

                                                                                           RRB NTPC 2019 | Science | Biology | Endocrine System

     

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD