RRB NTPC General Awareness Questions : 4th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Core Industries are-
कोर इंडस्ट्रीज क्या हैं?
(a)Basic Industries/मूल उद्योग
(b)Consumer Goods Industries/ उपभोक्ता वस्तु उद्योग
(c)Capital Goods Industries/ पूंजीगत वस्तु उद्योग
(d)Government Industries/ सरकारी उद्योग
S1.Ans.(a)
Sol. Core industries can be defined as main or key industries of the economy. In most countries, these particular industries are backbone of all other industries. In India, there are eight core sectors comprising of coal, crude oil, natural gas, petroleum refinery products, fertilizer’s, steel, cement and electricity.
Q2. Which of the following is the second highest mountain peak in the world?
निम्नलिखित में से दुनिया की दूसरी सबसे ऊंची पर्वत चोटी कौन सी है?
(a) Godwin Austen/ गॉडविन ऑस्टेन
(b) Kanchenjunga/ कंचनजंगा
(c) Nanda Devi/ नंदादेवी
(d) Nanga Parvat/ नंगा परवत
S2.Ans.(a)
Sol. K2, also known as Mount Godwin-Austen or Chhogori, at 8,611 metres above sea level, is the second highest mountain in the world, after Mount Everest, at 8,848 metres.
Q3. Pakistan is located in which part of Asia?
पाकिस्तान एशिया के किस भाग में स्थित है?
(a) Southern Asia/ दक्षिणी एशिया
(b) Northern Asia/ उत्तरी एशिया
(c) Eastern Asia/ पूर्वी एशिया
(d) Northern Asia / उत्तरी एशिया
S3.Ans.(a)
Sol. Pakistan, officially the Islamic Republic of Pakistan, is a country in South Asia. It is the fifth-most populous country with a population exceeding 212,742,631 people. In area, it is the 33rd-largest country, spanning 881,913 square kilometers.
Q4.The swift movement of the falling water droplets along with the rising air creates lightning and sound. It is this event that we call a ________________.
बढ़ती हवा के साथ गिरती पानी की बूंदों की तेज गति बिजली और ध्वनि उत्पन्न करती है। यह वह घटना है जिसे हम ________________ कहते हैं।
(a) Thunderstorm/ आंधी तूफान
(b) Hailstorm / ओला-वृष्टि
(c) Twister/ चक्रवात
(d) Cloudburst/ बादल फटना
S4.Ans.(a)
Sol. The swift movement of the falling water droplets along with the rising air creates lightning and sound. It is this event that we call a Thunderstorm.
Q5. Which type of city administration controls larger urban area?
किस प्रकार का शहर प्रशासन बड़े शहरी क्षेत्र को नियंत्रित करता है?
(a) Nagar Panchayat/नगर पंचायत
(b) Municipal Council/ नगर पालिका परिषद
(c) Municipal Corporation/ नगर निगम
(d) No option is correct./ कोई विकल्प सही नहीं है
S5.Ans.(c)
Sol. A municipal corporation, City Corporation, Mahanagar Palika, Mahanagar Nigam or Nagar Nigam or Nagar Sabha is a local government in India that administers urban areas with a population of more than one million. Municipal Corporation administration controls larger urban area.
Q6.Under which Article of Indian Constitution, a person can move to a High Court if his Fundamental Rights are breached?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत, कोई व्यक्ति उच्च न्यायालय में याचिका पेश कर सकता है यदि उसके मौलिक अधिकार का उल्लंघन होता है?
(a) Article 36/ अनुच्छेद 36
(b) Article 226/ अनुच्छेद 226
(c) Article 254/ अनुच्छेद 254
(d) Article 256/ अनुच्छेद 256
S6.Ans.(b)
Sol. Under article 226 of Indian constitution High court can issue writ when fundamental right of an individual is breached.
Q7._________________ is a measure of the moisture in air.
._________________ हवा में नमी का एक मापक है
(a) Density/ घनत्व
(b) Viscosity/ श्यानता
(c) Impurity/ अशुद्धता
(d) Humidity/ आर्द्रता
S7. Ans.(d)
Sol. Humidity is the amount of water vapour present in the atmosphere.
Q8.______ is a constitutional body in India.
______ भारत में एक संवैधानिक निकाय है।
(a) Central Information Commission/ केंद्रीय सूचना आयोग
(b) Lokpal and Lokayukta/ लोकपाल और लोकायुक्त
(c) National Development Council/ राष्ट्रीय विकास परिषद
(d) Election Commission/ चुनाव आयोग
S8.Ans.(d)
Sol. The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering election processes in India.
Q9.Which Constitutional Amendment Act added Part IX-A ‘The Municipalities’ to Indian Constitution?
किस संविधान संशोधन अधिनियम ने भाग IXA ’द म्युनिसिपैलिटीज’ को भारतीय संविधान में जोड़ा?
(a) 74th Constitutional Amendment Act/74 वाँ संवैधानिक संशोधन अधिनियम
(b) 42nd Constitutional Amendment Act/42 वाँ संवैधानिक संशोधन अधिनियम
(c) 39th Constitutional Amendment Act/39 वाँ संवैधानिक संशोधन अधिनियम
(d) 10th Constitutional Amendment Act/10 वाँ संवैधानिक संशोधन अधिनियम
S9.Ans.(a)
Sol. The 74th Amendment in 1992 has introduced a new Part IXA in the Constitution, which deals with Municipalities in an article 243 P to 243 ZG. This amendment, also known as Nagarpalika Act, came into force on 1st June 1993.
Q10. The Ryotwari settlement was introduced by the British in the—
अंग्रेजों द्वारा रैय्यतवाड़ी समझौता कहाँ प्रस्तुत किया गया था?
(a) Bengal Presidency/ बंगाल प्रेसीडेंसी
(b) Madras Presidency/ मद्रास प्रेसीडेंसी
(c) Bombay Presidency/ बॉम्बे प्रेसीडेंसी
(d) Madras and Bombay Presidencies/ मद्रास और बॉम्बे प्रेसीडेंसी
S10.Ans.(d)
Sol. In the East India Company territories, the Ryotwari system was introduced by Thomas Munroe and Captain Reed first in Madras presidency. In this system, peasants were given the ownership and proprietorship and they would make direct payment to state as 55% of produce.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD