RRB NTPC General Awareness Questions : 4th May 2019

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Indus Valley Civilization was a __________ age civilization.
सिंधु घाटी सभ्यता एक __________ युग कि सभ्यता थी.
(a) Silver/सिल्वर
(b) Tin/टिन
(c) Gold/सोना
(d) Bronze/कांस्य

S1.Ans.(d)
Sol. The Indus Valley Civilisation (IVC), or Harappa Civilisation, was a Bronze Age civilisation (3300–1300 BCE; mature period 2600–1900 BCE) mainly in the northwestern regions of South Asia, extending from what today is northeast Afghanistan to Pakistan and northwest India

Q2. The Junagadh rock inscription of Rudradaman is in which language?
रुद्रदामन का जूनागढ़ शिलालेख किस भाषा में है?
(a) Sanskrit/ संस्कृत
(b) Pali/ पाली
(c) Prakrit/ प्राकृत
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

S2.Ans(a)
Sol.
The Junagadh rock inscription of Rudradaman, also known as the Girnar Rock inscription of Rudradaman, is a Sanskrit prose inscribed on a rock by the Western Satraps ruler Rudradaman I.

Q3. During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except – आपातकाल के दौरान निम्नलिखित मौलिक अधिकारों को निलंबित कर दिया जाता है, सिवाय –
(a) Freedom of association/ संघ की स्वतंत्रता
(b) Freedom of speech and expression/ बोलने और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता
(c) Right to Life and Personal Liberty/जीवन जीने तथा व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार
(d) Freedom of assembly without arms/ हथियारों के बिना सभा करने की स्वतंत्रता

S3. Ans.(c)
Sol. During an emergency Right to Life and Personal Liberty cannot be suspended.

Q4. Anti-defection law is given in which schedule of Indian constitution? भारतीय संविधान की किस अनुसूची में दलबदल विरोधी कानून दिया गया है?
(a) Second Schedule/दूसरी अनुसूची
(b) Tenth Schedule/दसवीं अनुसूची
(c) Third Schedule/तीसरी अनुसूची
(d) Fourth Schedule/चौथी अनुसूची

S4.Ans.(b)
Sol. The anti-defection law was passed by parliament in 1985. The 52nd amendment to the Constitution added the Tenth Schedule which laid down the process by which legislators may be disqualified on grounds of defection i.e. Anti-defection law.

Q5. Which of the following schedules of the constitution deals with the administration and control of scheduled areas as well as of scheduled tribes in states other than Assam, Meghalaya and Tripura. संविधान की निम्नलिखित अनुसूचियों में से कौन सी अनुसूची असम, मेघालय और त्रिपुरा के अलावा अन्य राज्यों में अनुसूचित जनजातियों के साथ अनुसूचित क्षेत्रों के प्रशासन और नियंत्रण से संबंधित है।
(a) 3rd and 4th schedule/तीसरी और चौथी अनुसूची
(b) 7th and 8th schedule/ सातवीं और आठवीं अनुसूची
(c) 5th schedule/पांचवीं अनुसूची
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

S5.Ans(c)
Sol. The Fifth Schedule of the Constitution deals with the administration and control of scheduled areas and scheduled tribes in any state except the four states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.

Q6.The four largest planets of the Solar System in decreasing size are
सौर मंडल के चार सबसे बड़े ग्रह घटते क्रम में हैं –
(a) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus(बृहस्पति, बुध, शनि और यूरेनस)
(b) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune(बुध, बृहस्पति, शनि और नेपच्यून)
(c) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune(बृहस्पति, शनि, यूरेनस और नेपच्यून)
(d) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune(बृहस्पति, बुध, शनि और नेपच्यून)

S6.Ans.(c)
Sol.

Q7.Which one of the following would have occurred if the earth had not been inclined on its own axis?
यदि पृथ्वी अपने अक्ष पर नहीं झुकी होती तो निम्नलिखित में से क्या संभव है?
(a)All the seasons would have been of same duration / सभी मौसम एक ही अवधि के होंगे
(b)The seasons would not have changed / मौसम नहीं बदलेगा
(c)The summer would have been of longer duration / गर्मी लंबी अवधि की होगी
(d)The winter would have been of longer duration / सर्दी लंबी अवधि की होगी
S7.Ans.(b)
Sol.

Q8.Marbles are formed due to change in ______
__________ में परिवर्तन के कारण मार्बल का निर्माण होता है
(a) Clay/ मिट्टी
(b) Limestones/ चूना पत्थर
(c) Sandstones/ बलुआ पत्थर
(d) Granite/ ग्रेनाइट
S8.Ans.(b)
Sol.
Marble is a metamorphic rock that forms when limestone is subjected to the heat and pressure of metamorphism. It is composed primarily of the mineral calcite (CaCO3) and usually contains other minerals, such as clay minerals, micas, quartz, pyrite, iron oxides, and graphite.

Q9.Which rocks are called primary rocks.
कौन सी चट्टानों को प्राथमिक चट्टान कहा जाता है
(a) Sedimentary rocks/ अवसादी चट्टानें
(b) Metamorphic rocks/ रूपांतरित चट्टानें
(c) Igneous rocks/ अग्निमय चट्टानें
(d) None of the above/उपरोक्त में से कोई नहीं
S9.Ans.(c)
Sol.Igneous rocks are formed from magma, the molten material from the center of the Earth. Igneous rocks begin the rock cycle, and are therefore called primary rocks.

Q10. An indifference curve measures _________ level of satisfaction derived from different combinations of commodity X and Y.
एक उदासीनता वक्र जिंस X और Y के विभिन्न संयोजनों से प्राप्त संतुष्टि के _________ स्तर को मापता है।
(a) same /समान
(b) higher /उच्च
(c) lower/ निम्न
(d) minimum /न्यूनतम

S10.Ans(a)
Sol.An indifference curve is a graph showing combination of two goods that give the consumer equal satisfaction and utility.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019