RRB NTPC General Awareness Questions : 4th August 2019

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Attorney General of India is the ______ of the Government of India.
भारत के महान्यायवादी, भारत सरकार के _______ होते है।
(a) Chief Account Officer/ मुख्य लेखा अधिकारी
(b) Chief Law Officer/ मुख्य विधि अधिकारी
(c) Chief Audit Officer/ मुख्य लेखा परीक्षा अधिकारी
(d) Chief Election Officer/ मुख्य निर्वाचन अधिकारी

S1.Ans.(b)
Sol. The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is primary lawyer in the Supreme Court of India.

Q2. Which of the following information is found in Ashoka’s inscriptions?
अशोक के शिलालेखों में निम्नलिखित में से कौन सी जानकारी पाई जाती है?
(a) Life story/ जीवनवृत्त
(b) Internal policy/ आंतरिक नीति
(c) Foreign policy/ विदेश नीति
(d) All options are correct/ सभी विकल्प सही हैं

S2.Ans.(d)
Sol. The Edicts of Ashoka are in total 33 inscriptions written on the Pillars, boulders and cave walls of Mauryan Period, during the reign of the Emperor Ashok that are dispersed throughout the Indian Sub-continent covering India, Pakistan and Nepal. Information related to life story of Ashoka, Internal Policy and Foreign policy was found in inscriptions.

Q3. Which of the following indicates the circle of the Saranath Pillar?
निम्नलिखित में से क्या सारनाथ स्तंभ के वृत्त को इंगित करता है?
(a) Law/ विधि
(b) Revolution/ क्रांति
(c) Progress/ प्रगति
(d) Religion/ धर्म

S3.Ans.(c)
Sol. The wheel (circle) in Sarnath Pillar indicates Progress.

Q4. In which month does the Earth’s Perihelion position occur?
पृथ्वी की पेरिहेलियन स्थिति किस महीने में घटित होती है?
(a) June /जून
(b) January/जनवरी
(c) September/सितम्बर
(d) March/मार्च

S4.Ans.(b)
Sol. The perihelion of any orbit of a celestial body about the Sun is the point where the body comes closest to the Sun. Perihelion always occurs near January 4th every year.

Q5. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Madras to grow __________.
अपने शासन के दौरान अंग्रेजों ने मद्रास में किसानों को क्या उगाने के लिए मजबूर किया था?
(a) Jute / जूट
(b) Tea/चाय
(c) Sugarcane/गन्ना
(d) Rice/चावल

S5.Ans.(d)
Sol.During their rule the British persuaded or forced cultivators in Madras to grow Rice.

Q6. Which one of the following countries is NOT a member of ASEAN?
निम्नलिखित में से कौन सा देश ASEAN का सदस्य नहीं है?
(a) Brunei Darussalam/ ब्रुनेई दारुस्सलाम
(b) Cambodia / कंबोडिया
(c) Vietnam/ वियतनाम
(d) India/ भारत

S6. Ans.(d)
Sol. ASEAN has only 10 member countries- Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam. India is not a member of ASEAN.

Q7. The Red fort in Delhi was the residence of emperors of which dynasty in the 16th century?
16 वीं शताब्दी में दिल्ली का लाल किला किस वंश के सम्राट का निवास था?
(a) Rajput/राजपूत
(b) Khalji/ खलजी
(c) Tughluq/ तुगलक
(d) Mughal/मुग़ल

S7.Ans.(d)
Sol. The Red Fort is a historical fort in the city of Delhi in India. It was the main residence of the emperors of the Mughal dynasty for nearly 200 years, until 1857.

Q8. Which of the following is NOT an example of volcanic mountain?
निम्नलिखित में से कौन सा ज्वालामुखी पर्वत का उदाहरण नहीं है?
(a) Mount Etna/ माउंट एटना
(b) Mount Fujiyama/ माउंट फुजियामा
(c) Mount Black/ माउंट ब्लैक
(d) Mount Kilimanjaro/ माउंट किलिमंजारो

S8.Ans.(c)
Sol. Mount Black is a prominent mountain of Antarctica, 3,005 metres (9,860 ft) high, with a gentle snow-covered slope on its southwest side and a steep rock face on its northwest side, forming a part of the polar escarpment just west of Bennett Platform and the upper reaches of Shackleton Glacier.Itis not a volcanic mountain.

Q9. The boundaries of the plates of the earth’s crust are the weak zones known as ___________ zones.
भू-पर्पटी की प्लेटों की सीमाएं कमजोर क्षेत्र हैं जिन्हें ___________ क्षेत्र कहा जाता है।
(a) Cosmic/ ब्रह्मांडीय
(b) Seismic/ भूकंपी
(c) Formic/ फार्मिक
(d) Anaemic/ एनीमिक

S9. Ans.(b)
Sol. A seismic zone is a region in which the rate of seismic activity remains fairly consistent.In this area plates of earth crust are weak.

Q10. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Punjab to grow __________.
अपने शासन के दौरान अंग्रेजों ने पंजाब में किसानों को क्या उगाने के लिए मजबूर किया था?
(a) Jute /जूट
(b) Tea/चाय
(c) Sugarcane/ गन्ना
(d) Wheat/गेंहू

S10.Ans.(d)
Sol. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Punjab to grow wheat.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

 

 

 

 

 

Watch video for RRB NTPC 2019|General Studies |Sultanate Era

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?