RRB NTPC General Awareness Questions : 3rd October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Secretariat of SAARC is set up at ____________.
सार्क का सचिवालय ____________ में स्थापित किया गया है.
(a) Washington/ वाशिंगटन
(b) Kathmandu/ काठमांडू
(c) Hague/ द हेग
(d) New Delhi/ नई दिल्ली
S1. Ans.(b)
Sol. The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal. It coordinates and monitors implementation of activities, prepares for and services meetings, and serves as a channel of communication between the Association and its Member States as well as other regional organisations. SAARC was founded in Dhaka on 8 December 1985.
Q2. The outermost range of Himalays is called_________.
हिमालय की बाहरी सीमा को_________ कहा जाता है।
(a) Kali/ काली
(b) Shiwaliks / शिवालिक
(c) Dehradun/ देहरादून
(d) Kumaon / कुमाऊं
S2. Ans.(b)
Sol. The outermost range of Himalayas is called Shiwaliks.
Q3.Which of the following right has been removed from fundamental rights and converted to a simple legal right?
निम्नलिखित में से कौन सा अधिकार मौलिक अधिकारों से हटा दिया गया है और इसे एक साधारण कानूनी अधिकार में परिवर्तित कर दिया गया है?
(a) Right to life and personal liberty/ जीवन और व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार
(b) Right to property / संपत्ति का अधिकार
(c) Right to education/ शिक्षा का अधिकार
(d) Right to freedom of religion/ धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार
S3. Ans.(b)
Sol. In the year 1977, the 44th constitutional amendment eliminated right to acquire, hold and dispose property as a fundamental right. However, in another part of constitution, Article 300A was inserted to affirm that no person should be deprived of his property saved by law. This resulted that this fundamental right right is now converted into legal right.
Q4.Which of the following does not come under Fundamental Duty?
इनमें से क्या मौलिक कर्तव्य के तहत नहीं आता है?
(a) To safeguard public property/ सार्वजनिक संपत्ति की रक्षा
(b) To protect and improve the natural environment/ प्राकृतिक पर्यावरण की रक्षा और सुधार करने
(c) To promote harmony / सद्भाव को बढ़ावा देना
(d) To protect freedom of speech and expression/ भाषण और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता की रक्षा
S4. Ans.(d)
Sol. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976. Originally ten in number, the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002. Freedom of Speech and Expression comes under Fundamental right and not fundamental duties.
Q5.Pradhan Mantri Surakshit Matritwa Abhiyan provides facility of free health check-up and required treatment on _____ day of every month.
प्रधानमंत्री सुरक्षित मातृत्व अभियान हर महीने की _____ तारीख को नि: शुल्क स्वास्थ्य जांच और आवश्यक उपचार की सुविधा प्रदान करता है।
(a) 1st
(b) 9th
(c) 15th
(d) 30th
S5. Ans.(b)
Sol.Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan or Yojana is a new initiative of the Narendra Modi Government launched on June 9, 2016. Under the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan, the pregnant ladies will be given free health check-up and required treatment for free on 9th of every month.
Q6.What was invented by J. B. Dunlop?
जे. बी. डनलप ने किसका आविष्कार किया था?
(a) Airplane/ हवाई जहाज
(b) Car / गाड़ी
(c) Rubber Tyre / रबड़ टायर
(d) Rubber Boot/रबर बूट
S6. Ans.(c)
Sol. John Boyd Dunlop (5 February 1840 – 23 October 1921) was a Scottish inventor and veterinary surgeon who spent most of his career in Ireland. Familiar with making rubber devices, he re-invented pneumatic rubber tyres for his child’s tricycle and developed them for use in cycle racing.
Q7. Which is the highest quality of hard coal?
कठोर कोयले का उच्चतम प्रकार कौन सा है?
(a) Anthracite/ ऐन्थ्रसाइट
(b) Bituminous/ बिटूमनस
(c) Lignite/ लिग्नाइट
(d) Peat/ पीट
S7. Ans.(a)
Sol.Anthracite is the rarest and most mature coal ,it accounts for only about 1 percent of the world’s total coal reserves. It is the highest qualityof coal, it has the highest carbon content.
Q8. WIMAX stands for
WIMAX का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Wireless Interoperability for Microwave Access
(b) Wired Interoperability for Microwave Access
(c) Worldwide Interoperability for Microwave Access
(d) Worldwide Infrastructure for Microwave Access
S8. Ans.(c)
Sol.WiMAX stands for “Worldwide Interoperability for Microwave Access” and is a standard-based technology for providing a wireless alternative to cable and DSL connections.
Q9. India is developing Chabahar Port in which of the following countries?
भारत चाबहार पोर्ट का निर्माण निम्न में से किस देश में कर रहा है?
(a) Iraq/इराक
(b) Oman/ओमान
(c) Iran/ईरान
(d) Afghanistan /अफ़ग़ानिस्तान
S9 Ans.(c)
Sol.Chabahar Port is a seaport in Chabahar located in southeastern Iran, on the Gulf of Oman.It is joint programme of Iran and India.
Q10. “A Horse walks into a Bar” is written by ?
“A Horse walks into a Bar” किस के द्वारा लिखी गयी थी?
(a)Paul Beatty/ पॉल बीट्टी
(b)David Grossman/ डेविड ग्रॉसमैन
(c)Y.V Reddy/वाय. वी, रेड्डी
(d)Jairam Ramesh/जयराम रमेश
S10.Ans.(b)
Sol. A Horse walks into a Bar” is written by David Grossman.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD