RRB NTPC General Awareness Questions : 31 July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 31 July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important  Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.In the event of the resignation or death of the Prime Minister
प्रधानमंत्री के इस्तीफे या मृत्यु की स्थिति में
(a) The Council of Ministers stands automatically dissolved/ मंत्रिपरिषद स्वतः भंग हो जाती है
(b) The senior most member of the Council of Ministers automatically becomes the Prime Minister/ मंत्रिपरिषद का सबसे वरिष्ठ सदस्य स्वचालित रूप से प्रधान मंत्री बन जाता है
(c) The Lok Sabha stands automatically dissolved and fresh elections must be held within six months/ लोकसभा स्वतः भंग हो जाती है और छह महीने के भीतर नए सिरे से चुनाव होने चाहिए
(d) The President can take any of the above actions/ राष्ट्रपति उपरोक्त में से कोई भी कार्य कर सकता हैं

S1.Ans.(a)
Sol.Prime Minister presides over the meeting of council of ministers and influences its decisions. Prime Minister stands at the head of the council of ministers, the other ministers cannot function when the Prime Minister resigns or dies.

Q2. Which of the following is not a member of National Human Rights Commission?
निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रीय मानवाधिकार आयोग का सदस्य नहीं है?
(a)Chairperson of National Commission for Scheduled Castes/ राष्ट्रीय अनुसूचित जाति आयोग के अध्यक्ष
(b)Chairperson of National Commission for Scheduled Tribes/ राष्ट्रीय अनुसूचित जनजाति आयोग के अध्यक्ष
(c)Chairperson of NITI Aayog/ NITI आयोग के अध्यक्षा
(d)Chairperson of National Commission for women/ महिलाओं के लिए राष्ट्रीय आयोग के अध्यक्ष

S2.Ans.(c)
Sol. Chairperson of NITI Aayog is not a member of National Human Right Commission.

Q3.The last of the Charter Act concerning India was the Act of –
भारत के विषय में चार्टर अधिनियम का अंतिम अधिनियम कौन सा था?
(a) 1773
(b) 1813
(c) 1853
(d) 1793

S3. Ans.(c)
Sol.Charter acts were passed in 1773,1793,1803,1813,1833 and 1853. Charter act 1853 established a separate Governor-General’s legislative council which came to be known as the Indian (Central) Legislative Council. It is last Charter act concerning India.

Q4.Who was the first Indian to become member of the British Parliament?
ब्रिटिश संसद का सदस्य बनने वाला पहला भारतीय कौन था?.
(a)Badruddin Tyabji / बदरुद्दीन तैयबजी
(b)W.C. Bannerjee / डब्ल्यू. सी. बनर्जी
(c)D.N. Wacha / डी. एन. वाचा
(d)Dadabhai Naoroji/दादाभाई नोरोजी

S4. Ans.(d)
Sol.Dadabhai Naoroji , known as the Grand Old Man of India.He was a Liberal Party member of Parliament (MP) in the United Kingdom House of Commons between 1892 and 1895, and the first Asian and Indian to be a British MP.

Q5. When Jallianwala Bagh massacre took place?
जलियांवाला बाग हत्याकांड कब हुआ था?
(a) 13 April 1918/13 अप्रैल 1918
(b) 13 June 1919/13 जून 1919
(c) 13 April 1919/13 अप्रैल 1919
(d) 13 April 1920/13 अप्रैल 1920

S5.Ans.(c)
Sol. The Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on 13 April, 1919 when a crowd of non-violent protesters along with Baishakhi pilgrims, who had gathered in Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab, were fired upon by troops of the British Indian Army under the command of Colonel Reginald Dyer.

Q6.Masai is a tribe of which of the following country?
मसाई निम्नलिखित में से किस देश की जनजाति है?
(a) Kenya /केन्या
(b) Germany/जर्मनी
(c) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(d) India /भारत

S6. Ans.(a)
Sol. The Maasai are a Nilotic ethnic group inhabiting southern Kenya and northern Tanzania.

Q7. According to Sarojini Naidu who was ‘‘the ambassador of Hindu-Muslim Unity’’?
सरोजिनी नायडू के अनुसार हिंदू-मुस्लिम एकता का राजदूत कौन था?
(a) Syed Ahmad Khan/ सैयद अहमद खान
(b) HasratMohani/ हसरत मोहानी
(c) Maulana Azad/ मौलाना आज़ाद
(d) Mohammad Ali Jinnah/ मुहम्मद अली जिन्ना

S7.Ans.(d)
Sol. Mohammad Ali Jinnah himself was the mastermind and architect of the Luchnow pact. Due to the reconciliation brought about by Jinnah between the Congress and the League, the Nightingale of India, Sarojini Naidu, gave him the title of “the Ambassador of Hindu-Muslim Unity”.

Q8. From which of the following places was the Civil Disobedience Movement started by Gandhiji in 1930?
1930 में गांधीजी द्वारा सविनय अवज्ञा आंदोलन निम्नलिखित में से किस स्थान से शुरू किया गया था?
(a) Sevagram/ सेवाग्राम
(b) Dandi/ दांडी
(c) Sabarmati/ साबरमती
(d) Wardha/ वर्धा

S8.Ans.(b)
Sol. It was started with Dandi March (also Salt march, Salt satyagraha) by Mahatma Gandhi on 12th March, 1930. On 12 March, 1930 he along with his 78 followers began a march from the Sabarmati Ashram to “Dandi” on the Gujarat coast. It was a distance of 200 miles. At Dandi a few days later they violated the salt laws by making salt from sea-water. Thus, began the civil disobedience Movement.

Q9.Dandeli Wildlife Sanctuary is in which state?
डंडेली वन्यजीव अभयारण्य किस राज्य में है?
(a) Orissa/उड़ीसा
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Gujarat/गुजरात
(d) Karnataka/कर्नाटक

S9. Ans.(d)
Sol. Dandeli Wildlife Sanctuary is located in Uttara Kannada district of Karnataka.

Q10.Sandstone is which type of rock?
सैंडस्टोन किस प्रकार की चट्टान है?
(a) Calcareous Rock/ कैल्केरियस चट्टान
(b) Igneous Rock/ आग्नेय चट्टान
(c) Metamorphic Rock / कायांतरित शैल
(d) Sedimentary Rock/ अवसादी शैल

S10. Ans.(d)
Sol. Sandstone is a sedimentary rock composed of sand-size grains of mineral, rock, or organic material.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?