RRB NTPC General Awareness Questions : 30 July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 30 July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The Preamble was for the first time amended by the
प्रस्तावना में पहली बार किस संशोधन द्वारा संशोधन किया गया था?
(a) 24th Amendment/24 वां संशोधन
(b) 42nd Amendment/42 वां संशोधन
(c) 44th Amendment/44 वां संशोधन
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

S1 Ans.(b)
Sol.The Forty-second Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency.The 42nd Amendment changed the description of India from a “sovereign democratic republic” to a “sovereign, socialist secular democratic republic”, and also changed the words “unity of the nation” to “unity and integrity of the nation”.

Q2. Ganga is a result of confluence of rivers Bhagirathi and Alakananda at which place?
गंगा किस स्थान पर भागीरथी और अलकनंदा नदियों के संगम का परिणाम है?
(a) Deva Prayag/देव प्रयाग
(b) Karan Prayag/करण प्रयाग
(c) Gangotri/गंगोत्री
(d) Rudra Prayag/रूद्र प्रयाग

S2. Ans.(a)
Sol. Bhagirathi and Alaknanda meet at Devaprayag and the joint stream is called Ganga. Devaprayag is situated in Tehri Garhwal district of Uttarakhand.

Q3. Which country is known as ‘Land of Midnight Sun’?
किस देश को ‘लैंड ऑफ मिडनाइट सन’ के रूप में जाना जाता है?
(a) Sweden/ स्वीडन
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Finland/ फिनलैंड

S3. Ans.(b)
Sol.Norway is called the land of the midnight sun because the northern part of the country is located above the arctic circle, where the sun shines 24 hours a day from Mid-May to Mid-July.

Q4. Which river basin is shared by more than 10 States of India?
भारत के 10 से अधिक राज्यों द्वारा किस नदी बेसिन को साझा किया जाता है?
(a) Indus/ सिंधु
(b) Brahmaputra/ ब्रह्मपुत्र
(c) Ganga/गंगा
(d) Damodar/दामोदर

S4. Ans.(c)
Sol. The Ganga basin covers 10 states viz., Uttarakhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Haryana, Himachal Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Bihar, West Bengal.

Q5. Jahangir was born in the year –
जहाँगीर का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1569
(b) 1669
(c) 1769
(d) 1869

S5. Ans.(a)
Sol.Jahangir was born at 31st August 1569.

Q6. Who was the last Mughal emperor?
अंतिम मुगल सम्राट कौन था?
(a) Babur/बाबर
(b) Noor Jehan/नूर जहाँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Bahadur Shah II/बहादुर शाह II

S6. Ans.(d)
Sol. Bahadur Shah Zafar, also known as Bahadur Shah II, was the last Mughal emperor of India who reigned from 1837 to 1857 for a period of 20 years.

Q7. Who headed the Cabinet Mission?
कैबिनेट मिशन का नेतृत्व किसने किया था?
(a) Stafford Cripps / स्टाफ़र्ड क्रिप्स
(b) A. V. Alexander / ए वी अलेक्जेंडर
(c) Lord Pathick Lawrence / लॉर्ड पैथिक लॉरेंस
(d) None of these /इनमें से कोई नहीं

S7.Ans.(c)
Sol. Cabinet Mission was composed of three Cabinet Ministers of England. The mission arrived on March 24, 1946.It is headed by Lord Pathick Lawrence.

Q8.Who was the founder of the Ghadar Party?
ग़दर पार्टी के संस्थापक कौन थे?
(a) Basant Kumar Biswas/बसंत कुमार बिस्वास
(b) Sohan Singh Bhakna/सोहन सिंह बिस्मिल
(c) Ram Prasad Bismil/राम प्रसाद बिस्मिल
(d) Bhagat Singh/भगत सिंह

S8. Ans.(b)
Sol. The Ghadar Party was an organisation founded by Punjabi-Sikhs, principally Sikhs in the United States and Canada with the aim of securing India’s independence from British rule. Sohan Singh Bhakna was one of the founding members and president of Ghadar party.

Q9. In which year (in AD) was the East India Company established?
किस वर्ष (ई में) ईस्ट इंडिया कंपनी की स्थापना की गई थी?
(a) 1664
(b) 1632
(c) 1600
(d) 1608

S9. Ans.(c)
Sol.The East India Company received a Royal Charter from Queen Elizabeth I on 31 December 1600.

Q10. How many seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha?
लोकसभा में अनुसूचित जाति और अनुसूचित जनजाति के प्रतिनिधियों के लिए कितनी सीटें आरक्षित हैं?
(a) 39
(b) 85
(c) 109
(d) 131

S10. Ans.(d)
Sol. 131 seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha.Q

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?