RRB NTPC General Awareness Questions : 2nd September_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 2nd September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The president can be removed from his office before the expiry of his normal term only on the recommendation of
राष्ट्रपति को उनके सामान्य कार्यकाल की समाप्ति से पहले उनके कार्यालय से किस की सिफारिश पर हटाया जा सकता है?
(a) The Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट
(b) The chief justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) Council of ministers/ मंत्रिमंडल
(d) The two Houses of Parliament/ संसद के दोनों सदनों

S1.Ans.(d)
Sol. The president may also be removed before the expiry of the term through impeachment for violating the Constitution of India by the Parliament of India. The process may start in either of the two houses of the parliament. The house initiates the process by levelling the charges against the president.

Q2. When was the Arya Samaj divided on principles?
आर्य समाज को सिद्धांतों के आधार पर कब विभाजित किया गया था?
(a) 1893
(b) 1895
(c) 1903
(d) 1913

S2.Ans.(a)
Sol. In 1893, the Arya Samaj members of Punjab were divided on the question of vegetarianism. The group that refrained from eating meat were called the “Mahatma” group and the other group, the “Cultured Party”.

Q3.The members of the State Public Service Commission are appointed by the
राज्य लोक सेवा आयोग के सदस्य किस के द्वारा नियुक्त किये जाते हैं?
(a) Chief minister/मुख्य मंत्री
(b) Chief justice/ मुख्य न्यायाधीश
(c) Governor/ राज्यपाल
(d) Vice-president/उप-राष्ट्रपति

S3.Ans.(c)
Sol. A State Public Service Commission (SPSC) comprises of a chairman and other members appointed by the governor of the state.

Q4. Pipli Ghat Pass is located in which mountain area?
पिपली घाट दर्रा किस पहाड़ी क्षेत्र में स्थित है?
(a) Western Ghats/ पश्चिमी घाट
(b) Eastern Ghats/ पूर्वी घाट
(c) Vindhyachal Ghat/ विंध्याचल घाट
(d) Aravali/ अरावली

S4.Ans.(d)
Sol. Pipli Ghat Pass is located in Aravali range.

Q5.SIDO is related to the development of which of the following?
SIDO निम्नलिखित में से किसके विकास से संबंधित है?
(a) Small industry/ लघु उद्योग
(b) Steel industry/ स्टील उद्योग
(c) Software industry/ सॉफ्टवेयर उद्योग
(d) Sugar industry/ चीनी उद्योग

S5. Ans.(a)
Sol. SIDO (Small Industries Development Organisation).

Q6. The minimum age required to become the prime minister of India is
भारत का प्रधान मंत्री बनने के लिए आवश्यक न्यूनतम आयु क्या है?
(a) 25 years/वर्ष
(b) 30 years/ वर्ष
(c) 40 years/ वर्ष
(d) 35 years/ वर्ष

S6.Ans.(a)
Sol. 25 years to be eligible for the position of the Prime Minister of India, a person should: Be a citizen of India. Be a member of either the Lok Sabha or the Rajya Sabha.

Q7. The objective of the Morley-Minto Reforms was
मॉर्ले-मिंटो सुधार का उद्देश्य क्या था?
(a) Extension of provincial assemblies/ प्रांतीय विधानसभाओं का विस्तार
(b) To give more powers to local government/ स्थानीय सरकार को अधिक अधिकार देने के लिए
(c) To abolish the post of secretary of the state for India/ भारत के लिए राज्य के सचिव के पद को समाप्त करना
(d) To establish diarchy in provinces/ प्रांतों में द्वैध शासन स्थापित करने के लिए

S7.Ans.(a)
Sol. The Indian Councils Act 1909 or Morley-Minto Reforms was passed by British Parliament in 1909 in an attempt to widen the scope of legislative councils, placate the demands of moderates in Indian National Congress and to increase the participation of Indians the governance.

Q8. The oath of office is conducted to the president by
राष्ट्रपति पद के लिए शपथ किस के द्वारा दिलाई जाती है?
(a) The speaker of Lok Sabha/ लोकसभा का अध्यक्ष
(b) The chief justice of India/ भारत का मुख्य न्यायाधीश
(c) The vice-president of India/ भारत के उपराष्ट्रपति
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

S8.Ans.(b)
Sol. The Oath of a president is administered by the Chief Justice of Supreme Court, in case CJI is not available the senior most judge administers Oath to the president.

Q9. The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
संविधान सभा द्वारा उद्देश्य प्रस्ताव सर्वसम्मति कब अपनाया गया था?
(a) 22nd January 1947/22 जनवरी 1947
(b) 26th November 1946/26 नवम्बर 1946
(c) 1st October 1948/1 अक्टूबर 1948
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

S9.Ans.(a)
Sol. The Objective Resolution was moved on December 13, 1946 by Pandit Jawaharlal Nehru, which provided the philosophy and guiding principles for framing the Constitution and later took the form of Preamble of the Constitution of India. This Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on 22 January 1947.

Q10. The Muslim League as a political party was founded in
एक राजनीतिक दल के रूप में मुस्लिम लीग की स्थापना कब हुई थी?
(a) 1906
(b) 1909
(c) 1915
(d) 1919

S10.Ans.(a)
Sol. The All-India Muslim League was a political party established in 1906 in the British Indian Empire. Its strong advocacy for the establishment of a separate Muslim-majority nation-state, Pakistan, successfully led to the partition of British India in 1947 by the British Empire.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

 

 

 

 

 

 

Watch : – RRB NTPC 2019 | General Studies | पृथ्वी की संरचना

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?