RRB NTPC General Awareness Questions : 2nd October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The main objective of 12th five year plan was?
12 वीं पंचवर्षीय योजना का मुख्य उद्देश्य क्या था?
(a)Faster / तेज़
(b)Faster and inclusive growth/ तेजी से और समावेशी विकास
(c)Faster, sustainable and more inclusive growth/ तेज़, स्थायी और अधिक समावेशी विकास
(d)None of the above/इनमें से कोई नहीं
S1.Ans.(c)
Sol.The main objective of 12th year five plan was Faster, sustainable and more inclusive growth.
Q2.If demand curve for racing cycles is D = 59600 – 6P and supply curve is S = 29600 + 4P, find the equilibrium Quantity?
यदि रेसिंग साइकिल के लिए मांग वक्र D = 59600 – 6P है और आपूर्ति वक्र S = 29600 + 4P है, तो संतुलन की मात्रा ज्ञात कीजिए?
(a) 118000
(b) 3000
(c) 41600
(d) 6000
S2. Ans.(c)
Sol. At equilibrium,
Demand= supply
59600-6P=29600+4P
30000=10P
P=3000
Demand=59600-6×3000
=41600.
Q3. One of the following was not associated with the Ghadar party
निम्नलिखित में से कौन ग़दर पार्टी से सम्बंधित नहीं था?
(a) Lala Hardayal/ लाला हरदयाल
(b) Baba Gurdit Singh/ बाबा गुरदित सिंह
(c) Mohammad Barkatullah/ मोहम्मद बरकतुल्लाह
(d) Sohan Singh Bhakn/ सोहन सिंह भाकन
S3. Ans.(b)
Sol.Ghadar Party was founded by Sohan Singh Bhakna and Lala Hardayal, Mohammad Barkatullah was one of the founders of the Ghadar Party in 1913 at San Francisco.
Q4.The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named ‘Quit India’ at –
राष्ट्रीय कांग्रेस की कार्य समिति ने ‘भारत छोड़ो’ नाम के प्रस्ताव को कहाँ मंजूरी दी?
(a) Wardha/वर्धा
(b) Nagpur/नागपुर
(c) Mumbai/मुंबई
(d) Delhi/दिल्ली
S4. Ans.(a)
Sol. In July 1942, the Congress Working Committee met at Wardha. Here a long resolution was passed that demanded that the “British Rule in India must end immediately”. The Wardha Resolution is also known as “Quit India Resolution”. This resolution was ratified in the All India Congress Committee at Bombay on August 7, 1942. Here a nonviolent mass struggle under the leadership of Gandhi was sanctioned in the “August Kranti Maidan”.
Q5.Who elects the members of Rajya Sabha?
राज्यसभा के सदस्यों का चुनाव कौन करता है?
(a) Elected members of the Legislative Council/ विधान परिषद के निर्वाचित सदस्य
(b) The People/जनता
(c) Elected members of the Legislative Assembly/ विधान सभा के निर्वाचित सदस्य
(d) Lok Sabha/लोक सभा
S5. Ans.(c)
Sol.Members of Rajya Sabha are elected by the elected members of State Legislative Assemblies in accordance with the system of proportional representation by means of single transferable vote.
Q6.The Contingency Fund of the state is operated by
राज्य की आकस्मिकता निधि किसके द्वारा संचालित की जाती है?
(a)the Governor/ राज्यपाल
(b)the State Finance Minister/ राज्य के वित्त मंत्री
(c)the Chief Minister/ मुख्यमंत्री
(d)all the above jointly/ संयुक्त रूप से उपरोक्त सभी
S6.Ans(a)
Sol.Governor can make advances out of the Contingency Fund of the state to meet any unforeseen expenditure.
Q7.The jurisdiction of the High Court can be extended or restricted by
उच्च न्यायालय के क्षेत्राधिकार को किस के द्वारा बढ़ाया या प्रतिबंधित किया जा सकता है?
(a)the President/राष्ट्रपति
(b)the Parliament/संसद
(c)the Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d)None of these/इनमें से कोई नहीं
S7.Ans.(b)
Sol.The jurisdiction and powers of a high court in so far as they are specified in the Constitution cannot be curtailed both by the Parliament and the state legislature But, in other respects, the jurisdiction and powers of a high court can be changed both by the parliament and the state legislature.
Q8.Where is Pushkar Fair held?
पुष्कर मेला कहाँ आयोजित किया जाता है?
(a) Bihar/बिहार
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Madhya Pradesh /मध्य प्रदेश
(d) Rajasthan/राजस्थान
S8.Ans.(d)
Sol. The Pushkar Fair, also called the Pushkar Camel Fair is an annual multi-day livestock fair and cultural fete held in the town of Pushkar in state of Rajasthan, India
Q9.Kaziranga National Park is the only natural habitat of the endangered?
काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान लुप्तप्राय का एकमात्र प्राकृतिक आवास है?
(a) Snow Leopards/ हिम तेंदुआ
(b) One Horned Rhinos/ एक सींग वाला गैंडा
(c) Asiatic Lions / एशियाई शेर
(d) Swamp Deer/ दलदल मृग
S9.Ans.(b)
Sol. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world’s great one-horned rhinoceroses, is a World Heritage Site and is the only natural habitat of the endangered One-horned rhinoceroses.
Q10.How many Indian states share their boundaries with Nepal?
कितने भारतीय राज्य नेपाल के साथ अपनी सीमा साझा करते हैं?
(a) 3
(b) 4
(c) 8
(d) 5
S10.Ans.(d)
Sol.Five Indian state share their boundaries with Nepal. The Indian states that touch the border with Nepal are Bihar, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal and Sikkim.
 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD