RRB NTPC General Awareness Questions : 29th July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 29th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The decision of Partition of Bengal was announced in 1905 by?
1905 में, बंगाल विभाजन का निर्णय किस के द्वारा घोषित किया गया था?
(a) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिक
(b) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन
(c) Warren Hastings/ वारेन हेस्टिंग्स
(d) Lord Curzon/ लॉर्ड कर्जन

S1. Ans.(d)
Sol.The decision of the Partition of Bengal was announced on 19 July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took place on 16 October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas.

Q2. In which year did the Kakori conspiracy case take place?
काकोरी षडयंत्र कांड किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1925
(b) 1924
(c) 1926
(d) 1927

S2. Ans.(a)
Sol. The Kakori Conspiracy was a train robbery that took place between Kakori near Lucknow, on 9 August 1925 during the Indian Independence Movement against the British Indian Government. The robbery was organised by the Hindustan Republican Association (HRA).

Q3. Who was the first lady Governor of an Indian State?
भारतीय राज्य की पहली महिला राज्यपाल कौन थी?
(a) Sucheta Kripalani/ सुचेता कृपलानी
(b) Padmaja Naidu/ पद्मजा नायडू
(c) Tarkeswari Sinha/ तारकेश्वरी सिन्हा
(d) Sarojini Naidu/ सरोजिनी नायडू

S3. Ans.(d)
Sol. Sarojini Naidu was the first female to become the governor of an Indian state.

Q4.Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?
किस भारतीय राज्य में भारत के बंजर भूमि का सबसे बड़ा हिस्सा है?
(a) Gujarat/गुजरात
(b) Andhra Pradesh/आंध्रप्रदेश
(c) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(d) Rajasthan/राजस्थान

S4. Ans.(d)
Sol. Rajasthan has the largest share of wasteland in India with an area of 84,929 sq.km in wasteland.

Q5.Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?
अंडमान और निकोबार द्वीप समूह की सबसे ऊँची चोटी कौन सी है?
(a) Mount Koya/ माउंट कोया
(b) Mount Diavolo/ माउंट डिवोलो
(c) Saddle Peak/ सैडल पीक
(d) Mount Thuiller/ माउंट थुलियर

S5. Ans.(c)
Sol. Saddle Peak is the highest point of the Andaman and Nicobar Islands.

Q6.Which of the following neighbouring country of India is not a landlocked country?
निम्नलिखित में से भारत का कौन सा पड़ोसी देश बंदरगाह विहीन देश नहीं है?
(a) Nepal /नेपाल
(b) Myanmar/ म्यांमार
(c) Bhutan/ भूटान
(d) Afghanistan/ अफ़ग़ानिस्तान

S6. Ans.(b)
Sol. Nepal, Bhutan and Afghanistan are India’s neighbouring landlocked countries. Myanmar is not a landlocked country.

Q7. The Sepoy Mutiny broke out on May 10, 1857 at ________
सिपाही विद्रोह 10 मई, 1857 को ________ पर टूट गया
(a) Meerut / मेरठ
(b) Gwalior / ग्वालियर
(c) Jhansi / झांसी
(d) Agra/आगरा

S7.Ans.(a)
Sol. Indian Mutiny, also called Sepoy Mutiny, widespread but unsuccessful rebellion against British rule in India in 1857–58. Begun in Meerut by Indian troops in the service of the British East India Company, it spread to Delhi, Agra, Kanpur, and Lucknow. In India it is often called the First War of Independence and other similar names.

Q8. In whose vice royalty, the white mutiny took place?
किसकी वाइसरायटी में, श्वेत विद्रोह हुआ था?
(a) Lord Curzon / लॉर्ड कर्जन
(b) Lord Minto/ लॉर्ड मिंटो
(c) Lord Hardinge / लॉर्ड हार्डिंग
(d) Lord Ripon/ लॉर्ड रिपन

S8.Ans.(d)
Sol. The White Mutiny took place during the vice-royalty of Lord Ripon.

Q9. The beginning of the British political sway over India can be traced to the battle of-
भारत पर ब्रिटिश राजनीतिक बोलबाला की शुरुआत का पता किस लड़ाई से लगाया जा सकता है?
(a) Panipat/पानीपत
(b) Plassey/ प्लासी
(c) Buxar/बक्सर
(d) Wandiwash/ वांडीवाश

S9.Ans.(b)
Sol. The Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company over the Nawab of Bengal and his French allies on 23 June 1757. It is the beginning of the British annexation of India.

Q10. Who of the following is considered as the father of “Green Revolution” in World?
निम्नलिखित में से किसे विश्व में “हरित क्रांति” का जनक माना जाता है?
(a) Dr. Norman Borlaug/ डॉ नॉर्मन बोरलॉग
(b) Dr. MS Swaminathan/ डॉ एमएस स्वामीनाथन
(c) Dr. Manmohan Singh/ डॉ मनमोहन सिंह
(d) Dr. Henry Ford/ डॉ हेनरी फोर्ड

S10.Ans.(a)
Sol. The “father” of the Green Revolution is considered to be Norman Borlaug, an American agricultural scientist who in 1970 was awarded the Nobel Peace Prize for breeding higher-yielding varieties of wheat at the International Maize and Wheat Improvement Center in Mexico.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?