RRB NTPC General Awareness Questions : 29th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. National Commission for SC and ST shall be made by which constitutional institution—
SC और ST के लिए राष्ट्रीय आयोग किस संवैधानिक संस्था द्वारा बनाया जाएगा?
(a) Parliament/ संसद
(b) Executive/ कार्यकारी अधिकारी
(c) Judiciary/ न्यायपालिका
(d) State Legislature/ राज्य विधायिका

S1.Ans.(a)
Sol. In the 89th Amendment of the Constitution coming into force on 19 February 2004, the National Commission for Scheduled Tribes has been set up under Article 338A on bifurcation of erstwhile National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes to oversee the implementation of various safeguards provided to Scheduled Tribes under the Constitution.

Q2. When was Guru Nanak Dev born?
गुरु नानक देव का जन्म कब हुआ था?
(a) 1449 A D
(b) 1453 AD
(c) 1469 AD
(d) 1499 AD

S2.Ans.(c)
Sol. Sri Guru Nanak Dev was born in 1469 in Talwandi, a village in the Sheikhupura district, 65 kms. west of Lahore. His father was a village official in the local revenue administration. As a boy, Sri Guru Nanak learnt, besides the regional languages, Persian and Arabic.

Q3. Which of the following range is known as ‘Sahyadri’?
निम्नलिखित में से किसे ‘सह्याद्रि’ के नाम से जाना जाता है?
(a) Satpura/सतपुरा
(b) Western Ghats/पश्चिमी घाट
(c) Eastern Ghats/पूर्वी घाट
(d) Aravali/अरावली

S3.Ans.(b)
Sol. Western Ghats also known as Sahyadri is a mountain range that runs parallel to the western coast of the Indian peninsula, located entirely in India. It is a UNESCO World Heritage Site and is one of the eight “hottest hot-spots” of biological diversity in the world.

Q4. Which of the following is related to the Tinkathiya Pratha?
निम्नलिखित में से कौन तिनकठिया प्रथा से संबंधित है?
(a) Champaran/चंपारण
(b) Kheda/खेड़ा
(c) Bardoli/बारडोली
(d) Darbhanga/दरभंगा

S4.Ans.(a)
Sol. The European planters at Champaran in Gujarat practised illegal methods of indigo cultivation and forced the Indian peasants to cultivate Indigo on 3/20th part of their land holding. This was called Tinkathia system. Peasants of Champaran with the help of Gandhi and Rajendra Prasad organised Satyagraha and led to abolition of Tinkathia system.

Q5. Which of the following work is not credited to Lord Dalhousie?
निम्नलिखित में से किस काम का श्रेय लॉर्ड डलहौज़ी को नहीं दिया जाता है?
(a) Merger of Punjab/ पंजाब का विलय
(b) Merger of Sambhalpur/ संबलपुर का विलय
(c) Merger of Mysore/ मैसूर का विलय
(d) Merger of Satara/ सतारा का विलय

S5.Ans.(c)
Sol. Merger of Mysore is not credited to Lord Dalhousie.

Q6. Bahadur Shah, the ruler of Gujarat was killed in a conflict with which of the following?
बहादुर शाह, गुजरात के शासक को निम्नलिखित में से किसके साथ हुए झगड़े में मार दिया गया था?
(a) Dutch / डच
(b) English/ अंग्रेज़
(c) Portuguese/ पुर्तगाली
(d) Frenc/फ्रेंच

S6.Ans.(c)
Sol. Bahadur Shah regained the kingdom from Mughals in 1536 but he was killed by the Portuguese on board the ship when making a deal with them.

Q7.Which of the following pairs is NOT correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सही ढंग से मेल नहीं खाता है?
(a) Jog – Karnataka/ जोग – कर्नाटक
(b) Papanasham – Himachal Pradesh/ पापनाशम – हिमाचल प्रदेश
(c) Dhuandhar – Madhya Pradesh/ धुन्धर – मध्य प्रदेश
(d) Hundru – Jharkhand/ हुंडरू – झारखंड

S7. Ans.(b)
Sol. Papanasham also spelt as Pavanasam is a famous picnic spot in Tirunelveli district in the Indian state of Tamil Nadu.

Q8.The southern boundary of India’s mainland is _____________.
भारत की मुख्य भूमि की दक्षिणी सीमा _____________ है।
(a) 6° 4 N
(b) 7°4 N
(c) 8° 4 N
(d) 6°8 N

S8. Ans.(c)
Sol. The latitudinal extent of indian mainland = 8°4`N.

Q9. The French made their advent through?
फ्रांसीसी ने अपना आगमन किसके माध्यम से किया?
(a) Mahe/ माहे
(b) Pondicherry/ पांडिचेरी
(c) Karaikal/ कराईकल
(d) Yanam/ यानम

S9.Ans.(b)
Sol. French colony comprising geographically separate enclaves on the Indian subcontinent. French made their advent through Pondicherry. The possessions were originally acquired by the French East India Company beginning in the second half of 17th century.

Q10. The French East India Company was founded in ______.
फ्रेंच ईस्ट इंडिया कंपनी की स्थापना ______ में हुई थी।
(a) 1669
(b) 1664
(c) 1665
(d) 1666

S10.Ans.(b)
Sol. The French East India Company was a commercial enterprise, founded in 1664 to compete with the English and Dutch East India companies in the East Indies.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?