RRB NTPC General Awareness Questions : 28th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.”Why I am Hindu ?” is written by ?
” Why I am Hindu?” किसके द्वारा लिखी गयी है?
(a)Shiv khera/ शिव खेरा
(b)Rajesh Jain/ राजेश जैन
(c)Shashi Tharoor/ शशि थरूर
(d)Sanjay khan/संजय खान

S1.Ans.(c)
Sol.”Why I am hindu ?” is written by Sashi Tharror.

Q2.Which state hosted the first meeting of NITI Forum for North East?
उत्तर पूर्व के लिए NITI फोरम की पहली बैठक की मेजबानी किस राज्य ने की थी?
(a) Tripura /त्रिपुरा
(b) Nagaland /नागालैंड
(c) Arunachal Pradesh /अरुणाचल प्रदेश
(d) Mizoram/मिजोरम

S2.Ans.(a)
Sol. The first meeting of NITI Forum for North East- a unit of NITI Aayog took place in Agartala, Tripura on April 09, 2018.

Q3. Which app has been launched by Prime Minister Narendra Modi for government services?
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने सरकारी सेवाओं के लिए कौन सा ऐप लॉन्च किया है?
(a) Bharat /भारत
(b) Umang /उमंग
(c) Ujala /उजाला
(d) BhimYug/भीमयुग

S3.Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched Umang mobile application, an integrated platform for government to citizen services, on November 23, 2017. The acronym of Umang stands for ” Unified Mobile Application for New-age Governance”.

Q4. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called _____________.
भूमध्यरेखीय क्षेत्रों में तीव्र वाष्पीकरण के कारण होने वाली वर्षा को _____________ कहा जाता है।
(a) Orographic rainfall/ ओगरोग्राफिक वर्षा
(b) Cyclonic rainfall/ चक्रवाती वर्षा
(c) Frontal rainfall/फ्रोंटल वर्षा
(d) Convectional rainfall/ संवहन वर्षा

S4. Ans.(d)
Sol. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called Conventional rainfall

Q5. Nandadevi peak is located in ____________ State.
नंदादेवी चोटी ____________ राज्य में स्थित है.
(a) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(b) Uttarakhand/उत्तराखंड
(c) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(d) Sikkim/सिक्किम

S5. Ans.(b)
Sol.The Nanda Devi National Park, established in 1982, is a national park situated around the peak of Nanda Devi (7816 m) in the state of Uttarakhand in northern India.

Q6. The Andaman is separated from Nicobar by which water body?
अंडमान निकोबार से किस जलीय निकाय द्वारा अलग किया गया है?
(a) 11° channel / 11° चैनल
(b) 10° Channel / 10° चैनल
(c) Palk Strait / पाक जलडमरूमध्य
(d) Gulf of Mannar / मन्नार की खाड़ी

S6. Ans.(b)
Sol.The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman and Nicobar in the Bay of Bengal.

Q7. Who was Prithviraj Chauhan’s father?
पृथ्वीराज चौहान के पिता कौन थे?
(a) Jeet Chauhan/जीत चौहान
(b) Hayat Chauhan/हयात चौहान
(c) Someshwar Chauhan/ सोमेश्वर चौहान
(d) Trilok Chauhan/त्रिलोक चौहान

S7. Ans.(c)
Sol.Prithviraj Chauhan III was born to the Chahamana king Someshvara and queen Karpuradevi.

Q8.Arrange the following power generation installed capacity in their decreasing order?
निम्न विद्युत उत्पादन को उनके स्थापित क्षमता के घटते क्रम में व्यवस्थित करें?
(I)Thermal power/ उष्मीय विद्युत
(II)Hydro power/ जल विद्युत
(III)Nuclear power/ परमाणु ऊर्जा
(a) I-III-II
(b) II-I-III
(c) I-II-III
(d) III-I-II

S8.Ans.(c)
Sol. Installed capacity in India is- Thermal power>Hydro power> Nuclear power.

Q9. Which of the following is NOT a measure of Human Development Index?
निम्नलिखित में से क्या मानव विकास सूचकांक का मापक नहीं है?
(a) Standard of living/ जीवन स्तर
(b) Sex ratio / लिंग अनुपात
(c) Literacy rate/ साक्षरता दर
(d) Health of people/ लोगों का स्वास्थ्य

S9.Ans.(b)
Sol. The Human Development Index (HDI) is a statistical tool used to measure a country’s overall achievement in its social and economic dimensions. The social and economic dimensions of a country are based on the health of people, their level of education attainment and their standard of living.

Q10. The famous Saint Chaitanya of Bengal was a contemporary of which of the following?
बंगाल के प्रसिद्ध संत चैतन्य निम्नलिखित में से किसके समकालीन थे?
(a) Alauddin Husain Shah/अलाउदीन हुसैन शाह
(b) Azamshah /आज़मशाह
(c) Sikandar Shah/सिकंदर शाह
(d) Mohammad Shah /मोहम्मद शाह

10.Ans.(a)
Sol. Ala-ud-din Husain Shah; reign 1494–1519 was an independent late medieval Sultan of Bengal. Husain Shah offered all facilities to Sri Chaitanya in his religious propagation.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?